Näytelmäkirjailijan ketjujatkumo työllistää satoja

Filmifestivaaleilla palkitun elokuvallisen Aika haavat parantaa- musiikkivideon käsikirjoittaja-ohjaaja Nina J. Hedkrok ohjaamassa suutelukohtausta.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n toimeentuloa kartoittaneen tutkimustulosten mukaan kotimaisten näytelmäkirjailijoiden ja käsikirjoittajien palkkataso on alhainen verrattuna heidän vaativaan koulutustasoonsa nähden.

Tutkimuksen mukaan kaikkein huonoimmassa asemassa olivat lastennäytelmiä ja muita lapsille tai nuorille suunnattuja käsikirjoituksia työtään tekevät näytelmäkirjailijat jotka elivät suorastaan köyhyysrajan alapuolella.

Satavuotiseen Suomen Näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry:n ovat kuuluneet monet suomalaiset merkittävät kirjailijat joista mainitakseni muutamia kuten Mika Waltari, Hella Wuolijoki ja Eino Leino. Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n kuuluu nykyisin 568 käsikirjoittaja- ja näytelmäkirjailijajäsenestä. Luku saattaa ensi silmäyksellä näyttää numeroina pieneltä mutta jos mietimme lukua eteenpäin ja sen laajempaa työllistävää merkitystä niin voimme puhua jo yhteiskunnallisesti merkittävästä työllistävästä ketjujatkumosta.

Näytelmäkirjailijan ketjujatkumo parhaimmillaan työllistää satoja henkilöitä alkaen ohjaajasta, näyttelijöistä, lavastajista, maskeeraajista, puvustosta, lavastetyöntekijöistä, ompelimosta, lippukassasta, siivoojista, kahvilatyöntekijöistä tai niiden yrittäjistä jne. lista on pitkä. Näytelmäkirjailijoiden ja niiden kääntäjien nykyiseen korkeaan koulutukseen ja työn vaativuuteen nähden on heidän palkkatasonsa edelleen järkyttävän alhainen. Tulevaisuudessa näytelmäkirjailijoiden ja kääntäjien palkkataso tulisi korjata vastaamaan työn vaativuutta ja työllistävää vaikutusta vastaavaksi tuloksi. Näytelmäkirjailijoita on hallituksen pandemiarajoitteet kurittaneet kovalla kädellä sillä useissa teattereissa näytelmäkirjailijat saavat tulonsa vain tekijänoikeuskorvauksina jotka pohjautuvat teatterin lipputuloihin.

Hallituksen asettamien tiukkojen koronarajoitteiden vuoksi on monet teatterit, ulkoilmanäyttämöt ja nukketeatterit joutuneet sulkemaan ovensa jolloin näytelmäkirjailijat, freelancerit sekä muut ketjujatkumossa oleva henkilöstöt jääneet ilman töitä ja yleisö ilman sen tarvitsemaa kulttuuria.

Pandemiarajoitteista johtuva kulttuurikatastrofi tulee tulevaisuudessa varmasti näkymään myös lisääntyneinä sote-palveluiden tarpeina jolloin kuntien päättäjien on priorisoitava valtion antamia avustuksia sinne missä niitä kipeästi tarvitaan. Kulttuuripuoli kaikkinensa on yhteiskunnallisesti merkittävä kohdealue joka ei saa jäädä vaille tukitoimia.

Nina J. Hedkrok, tuottaja, Helsinki

0
NinaHedkrok
Liike Nyt Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Nina J. Hedkrok. Olen 55-vuotias äiti ja isoäiti sekä turvallisuus-, liikunta- ja musiikkialan ammattilainen. Olen Suur-Helsingin Korona-apuryhmän perustaja (3/2020) Olen suurella sydämellä varustettu ihmisten ja eläinten oikeuksien, sekä luonnonsuojelun puolestapuhuja. Hyvinvointi vauvasta vanhukseen tulisi olla jokaisen itseisarvo. Yhteistunto, syrjäytymisen ennaltaehkäisy, lähimmäisen rakkaus, ja puhdas sekä turvallinen elinympäristö ovat minulle tärkeitä. Syrjäytymisen ennaltaehkäisy, koulutus ja toimeentulo, turvallinen elinympäristö ja syntyvyyden lisääntyminen, ekologisuus, julkisen liikenteen turvallisuus ja toimivuus sekä yhteisöllisyys ovat tärkeitä asioita yhteiskunnallisissa päätöksissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu