Viheliäinen koronavirus ja rajoitteet

Mitä Sinä tekisit tai olisit tehnyt toisin koronatilanteessa joka kansalaisia koettelee ? Mitä me kaikki voisimme yhdessä tehdä ? Hallitus ja terveydenhuolto sekä koko kansakuntamme on ollut vuoden tilanteessa joka koettelee kaikkien sietokykyä.

Koronavirustapausten lisääntyessä niin että terveydenhuollon kantokyky olisi vaarassa pitäisikö rajat laittaa kiinni ja maskipakko jatkua julkisessa liikenteessä ja maskipakko astua voimaan julkisissa sisätiloissa kuten kaupoissa sekä kaikkialle julkisiin sisätiloihin käsidesit ?

Mikäli koronavirus leviäisi sellaiseksi että tilanne alkaisi näyttämään toivottomalta niin mielestäni tulisi julkisiin sisätiloihin kuten kauppoihin saada maskipakko joka koskisi ensisijaisesti aikuisia mutta sulkisi ulos ne jotka eivät sitä terveytensä puolesta pystyisi käyttämään. Siihen pitäisi olla esittää todistus eikä pelkkä sanominen riittäisi.

Maskipakko koskisi vain sisätiloja. Valvonta voitaisiin siirtää ostopalveluna vartiointiliikkeille kuten järjestyksenvalvojille jotka voisivat myös jakaa tai myydä maskin jos ei sitä olisi mukana. Tosin tällä hetkellä vähävaraisille jaetaan maskeja eri jakelupisteissä ja kunta on myös joissain tapauksissa myöntänyt toimeentulotuen asiakkaille harkinnanvaraista tukea maskien ostoon. Tiedotusta tulisi lisätä suomenkielen lisäksi Ruotsin, Somalin, Venäjän ja Arabian kielellä.

Turvavälisuositus 2 metriin jos ei olisi samaa perhettä, kokoontumisrajoitukset voimaan, rajat kiinni henkilöliikenteeltä eli vain työ- ja kuljetusliikenne sallittaisiin. Liikkumisrajoituksia en maan sisällä asettaisi enkä ulkonaliikkumiskieltoa. Rajoilla olisi pakkotestaus mutta ei veronmaksajien rahoilla. Verorahoilla testattaisiin vain suomen kansalaiset. Rajojen testaus voisi tapahtua kuten monissa Schengen maiden ulkopuolella missä maahan pääsee todistuksella jossa koronatestin tulos on negatiivinen. Jos henkilöliikenne olisi suljettu ja vain ns. rekkakuskit pääsisivät rajalle niin heidän yhtiönsä maksaisivat testauksen rajalla mikäli kuljettajilla ei olisi asianmukaista todistusta eli ”litteraa”.

Kouluissa oltaisiin pienissä ryhmissä portaittain. Päiväkodit ja ala-asteet olisivat auki kuten nytkin. Liikuntapaikat olisivat auki mutta niissä olisi maskipakko, rajoitetut asiakasmäärät ja käsidesipakko. Jos jossain niissä tulisi koronalinko niin sitten paikka kiinni. Pidempään kiinni oleville paikoille vuokratukea ainakin 2 kk ajalle. Hoitajille jotka hoitavat koronapotilaita koronalisä vähintään 500€/kk lisäys palkkaan. Ravintolat on mielenkiintoinen pointti maskinkäytön osalta. Rajoitettu asiakasmäärä ja turvavälit olisi aiheellinen mutta jos ravintolat suljetaan niille pitäisi antaa vuokratukea. Jos ravintolasta saisi ostaa ruokamyynnin kanssa alkoholia ulos vaikka pullon viiniä niin toiminta voisi heillä juomienkin osalta jatkua vaikka ei asiakkaat tulisi sisään mutta se taas edellyttäisi lain muutosta. Ruokamyynti toki onnistuu. Ravintolat koronan suhteen on asia jota pitäisi pohtia asiantuntijoiden kuten virologien ja infektiolääkärien kanssa yhteistyössä mikä toimisi parhaiten.

Yhteistyö on tärkeää THL ja HUS sekä muut sairaanhoitopiirit ja heidän asiantuntijoita kuunnellen. Testaukseen ja jäljitykseen olisi pitänyt hankkia lisää resursseja vaikka ulkomaisesta työvoimasta, eli ostopalveluna jos kotimainen ei riitä. Rajat olisi heti pitänyt laittaa kiinni ja testata oireisia sekä asettaa maskipakko ja liikkumisrajoitukset. Virusta ei alkuun otettu vakavasti, ei ryhdytty riittävin toimiin ennakoivasti eikä reagoitu saati heti tehty testejä vaan todettiin ”jos et ole ollut kiinassa tai Italiassa ei tarvitse testata” kun ei ymmärretty että se viheliäinen virus levisi rajojen yli henkilöliikenteen mukana. Mikäli ei kunnan työvoimaresurssit riitä testaamiseen pitäisi toimia yhteistyössä yksityisten yritysten kanssa ja hankkia osaavia testaajia ostopalveluina.

Suomen olisi heti alkuun pitänyt neuvotella EU:n kanssa rokotuseristä ja sijoittaa hankintaan tukku rahaa eikä nuukailla. On myös totta että jos Suomi ei osallistuisi riittävällä panostuksella yhteisiin EU-hankkeisiin niin eipä meillä ole sijaa neuvottelupöydässäkään. Rokotukset olisi saatu nopeasti kuntoon jos rahaa olisi sijoitettu. Nyt pitäisi ensisijaisesti rokottaa ne alueet joissa tulee paljon tartuntoja eli suurimmat kaupungit ja asukasmääriltään suurimmat lähiöt.

Joka tapauksessa sijoitus kansan terveyteen, koronaviruksen leviämisen ennaltaehkäisyyn olisi taloudenkin kannalta kannattava suursijoitus. Lisäksi suomalaiseen rokotetutkimukseen covid-rokotteen osalta olisi valtion kuulunut antaa tukea ja rahoitusta jotta sitä pystyttäisiin testaamaan. Tarkoitan mm. sitä sumutettavaa rokotetta joka voisi jatkossa olla myös kotimainen vientituote. Valtiolla on rahaa jota se  jakaa kunnille mutta valitettavasti ne jaetaan monissa kunnissa epäoikeudenmukaisesti ja väärin perustein. Pitäisi paremmin priorisoida. Nyt terveydenhuolto tarvitsisi ihan oikeasti sitä rahaa.

Ensinnäkin jo pelkkä perustuslaki pitäisi tulevaisuudessa entisestään uudistaa koska nykyinen perustuslakimme on liian vanhakantainen ja jähmeä perustuslakivaliokuntineen.

Hallituksen tehtävä ei ole vuoden aikana ollut helppo mutta kyllä vuosi on silti liian pitkä aika jahkailla kun kyse on ihmisten terveydestä ja itsemääräämisoikeuksien rajoittamisesta.

Tsemppiä kaikille jatkossa, yhdessä tästäkin koettelemuksesta selvitään.

Nina J. Hedkrok, Helsinki

+1
NinaHedkrok
Liike Nyt Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Nina J. Hedkrok. Olen 55-vuotias äiti ja isoäiti sekä turvallisuus-, liikunta- ja musiikkialan ammattilainen. Olen Suur-Helsingin Korona-apuryhmän perustaja (3/2020) Olen suurella sydämellä varustettu ihmisten ja eläinten oikeuksien, sekä luonnonsuojelun puolestapuhuja. Hyvinvointi vauvasta vanhukseen tulisi olla jokaisen itseisarvo. Yhteistunto, syrjäytymisen ennaltaehkäisy, lähimmäisen rakkaus, ja puhdas sekä turvallinen elinympäristö ovat minulle tärkeitä. Syrjäytymisen ennaltaehkäisy, koulutus ja toimeentulo, turvallinen elinympäristö ja syntyvyyden lisääntyminen, ekologisuus, julkisen liikenteen turvallisuus ja toimivuus sekä yhteisöllisyys ovat tärkeitä asioita yhteiskunnallisissa päätöksissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu