Kamala Joulupukki

Rakas Joulupukki, olen ollut todella kiltti tänä vuonna ja tsempannut koulussakin. Toivoisin kovasti joululahjaksi…

 

Näin alkaa monen suomalaislapsen kirje kansamme isäukolle Joulupukille. Totuushan on se, etteivät kaikki lapset voi saada, mitä haluavat. Näin viikkoa ennen joulua Aamu-tv:ssä keskusteltiin siitä, mitä lapset sitten haluavat jouluna. Vantaan kaupungin lastenkulttuurin päällikkö oli sitä mieltä, että tärkeää on hyvä lelu, mikä on laadukas eikä hajoa heti. Kaupassa voi myös käydä katsomassa vastaako lelukuvaston kuva todellisuutta ja haluaako lapsi sen todella. Ohjelmassa muistutettiin, ettei lahjatoivelista ole ostoslista, mutta jotkut näistä lapsen toiveista tulee täyttää, vaikkapa sitten sukulaisvoimin, jos toiveleluun ei itsellä ole varaa.

Sitäkö lapset joululta haluavat, lelun joka ei hajoa heti? Lastenkulttuurin päällikkö antaa vielä hyvän vinkin siihen, jos niitä kaikista kalleimpia toiveita ei voi täyttää ja lapsen pettymykseen tulisi varautua. Lapselle voi nokkelasti sanoa vaikkapa, että maailmassa on todella paljon lapsia ja Joulupukkikin harrastaa yhdenvertaisuusperiaatetta. Laitetaan siis Pukin piikkiin, ettei elämässä saa aina mitä haluaa. Ihmetys ja pettymys on kuitenkin suuri, kun naapurin Ville saa joka joulu täsmälleen, mitä on toivonutkin. Miksi pukki tykkää enemmän naapurin Villestä? Nuorikin lapsi voi ymmärtää, etteivät vanhemmat aina voi ostaa kaikkea, mitä lapsi haluaa, tai heidän ei edes tarvitse ostaa. Mutta edes Joulupukki? Eihän joulupukilla ole muuta virkaa, kun toimittaa toivelahjoja lapsille, paitsi siinä tapauksessa, jos lapsi on ollut erittäin tuhma. Mutta jos onkin ollut kiltti, vähintään yhtä kiltti, kuin naapurin Ville. Silloin voi vedota Joulupukkiin, kun kukaan muukaan ei sitä huomaa. Keneen sitä sitten laittaa toivonsa, kun Pukki pettää?

Lastenkulttuurin päällikkö muisti muistuttaa, että joulu on lasten juhla ja vanhemmat voisivat sen päivän skarpata, mutta jos vanhempi kuitenkin etukäteen tietää, että on aattona todella väsynyt, eikä yhtään jaksaisi ainakaan leikkiä lapsensa kanssa, voi lapselle ostaa jonkun mielenkiintoisen lelun, joka vangitsee huomion pidemmäksikin aikaa. Aamu-Tv:n keskustelussa mentiin mielestäni ojasta allikkoon. Keskustelun idea oli lähtökohtaisesti lahjatoiveet ja lelut. Mielestäni enemmän pitäisi puhua siitä, mitä lapsi mahdollisesti haluaa oikeasti hyvältä joululta. Jotain kenties, mitä voi vaalia tulevaisuudessakin. Jaksaisiko vanhempi sitten fokusoitua aattona lapseen, jos vähentäisi stressiä, sekä paineita muualta, kuten ruoanlaitoista, lahjoista, matkustamisista, siivoiluista jne.

Omista lapsuudenjouluista en muista yhtäkään lelua… tai yhden muistan! Olin silloin vesirokossa ja kovassa kuumeessa. Sain nuken, josta riitti kovasti lohtua. Mutta enimmäkseen joulusta pitäisi muistaa tunnelma, laulut, ihmiset, hyvä ruoka ja yhdessäolo, sekä rakkaus. Muistan myös sen valtavan jännityksen, mikä kutkutti mahan pohjassa jo edellisestä päivästä. Lahjojen saamisessa kivointa oli odotus ja jännitys. Kun lahjat oli avattu tunnelma raukesi. Siinäkö se oli, joulu? Niin voi käydä helposti nykyään, kun painoarvo ja joulun idea laitetaan pelkästään lahjoihin ja lahjojen saantiin. Halusin itse lapsena uskoa kovasti Joulupukkiin, oli siinä jotain niin taianomaista, mutta tiesin kuitenkin, että paketteja voi etsiä mummoni kellarista. Aion itse painottaa joulun todellista sanomaa syntyneestä Vapahtajasta. Mikäli jouluun ei halua sotkea hengellisyyttä tulisi painottaa edes epäitsekkyyttä, rakkautta ja hyväntahtoisuutta. Lapsille tulisi opettaa myös antamisen ilo ja kanssaihmisten toiveiden kuuntelu pelkän itsekkyyden sijasta. Voisiko lapsen esimerkiksi antaa tietää, etteivät tontut tee hänen saamiaan lahjoja, vaan joku on ne häntä ajatellen hankkinut. Olisiko se pelkkää ilonpilaamista? Joulun materiahössötykseltä kun ei voi Suomessa millään välttyä.

Näin yritän lapseni kanssa toimia, hieman rehellisyyttä maustettuna jouluntaialla ja riemulla. Saatan myös sortua lapsen kiukutellessa tarinoimaan tontuista, jotka kulkuset kilahdellen kurkkivat ikkunoista.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu