Maitoteollisuuden talutusnuorassa

Suomalaiset ravitsemussuositukset kehoittavat juomaan maitoa 5- 6 dl päivässä.  Valion sivuilla lukee, että maidon juonti auttaa kehon hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja samaa todistelevat myös meidän ravitsemussuosituksissamme seisova maidon suositeltu määrä. Maito on oleellinen osa kokonaisvaltaista ruokavaliotamme ja meille suomalaisille on iskostettu ajatus, että maito, vain ja ainoastaan maito pitää luustomme kasassa. Useat tutkimustulokset osoittavat maidon lipittämisen kuitenkin turhaksi, tai jopa haitalliseksi. Korvat suljetaan ja mitään ei nähdä, vaikka ravitsemussuositustemme perustana on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan© mukaan kansamme terveys (ja ruokakulttuuri).  Ehkä ruokakulttuuri ja taloudelliset aspektit vetävät nyt pidemmän korren, kuin väestön terveys.

Maitoteollisuudelle ropisee tukia, kuten EU:n koulumaitotuki, jotta lapsemme oppisivat pienestä pitäen ”oikeanlaista” ravitsemusta. Valtion tuista maitoa sponsataan suurella kädellä verrattuna siihen, mikä menee esimerkiksi kasviksille, vaikka kalsiumia kansamme saa reilusti yli tarpeen, mutta  vihannesten syöminen on retuperällä. Maidon suosiminen johtaa siihen, että se saa maassamme paljon enemmän näkyvyyttä ja sitä kautta kuluttajia.

Valion sivulla lukee näin: “Maito juomana tai muina maitotaloustuotteina on neutraali tai sillä ei näyttäisi olevan tulehdusvasteisiin oleellista vaikutusta” (Valio).

Laktoosin hajoamistuote elimistössämme on galaktoosi, mikä tutkimusten mukaan edistää oksidatiivista stressiä, sekä tulehdusta elimistössämme. Maidon on tutkittu myös olevan linkkinä ylipainolle. Hiljattain valmistunut ruotsalaistutkimus osoitti lisäksi, että enemmän maitoa juoneilla oli suurempi kuolleisuusriski ja murtumat jopa lisääntyivät seuranta- aikana. Tutkimuksessa oli mukana 61433 naista ja 45339 miestä. Heidän maitotuotteiden kulutustaan seurattiin yhteensä yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Maidon yhteyttä myös autoimmuunisairauksiin on tutkittu ja etenkin huolta, ainakin allekirjoittaneessa herättää maassamme lasten valtava sairastumisen määrä 1 asteen diabetekseen.  Autoimmuunisairauksia on kahdeksaakymmentä erilaista, eikä altistavia tekijöitä (muuta kuin perintö) niihin tiedetä. Voimme vain arvailla. Intiassa tehdyssä tutkimuksessa (2015) havaittiin yhteys 1 tyypin diabetekseen, sekä lehmänmaitoon, yhdessä virusten ja gluteiinin kanssa.

Tulokset tutkimuksissa ovat samansuuntaisia ja jokainen tulos on osa aiheen laajaa meta- analyysiä, siksi niitä ei pitäisi maasamme painaa villaisella. Voivatko kaikkien kymmenten, ellei jopa satojen tutkimusten tulokset oikeasti olla väärässä, vaikka menetelmät ovat niissä erilaisia, maito on erilaista ja ihmiset ovat erilaisia. Lisäisikö asian tutkiminen ja tieto maasamme tuskaa? Kyllä, ainakin Valion mielestä, kertoo Yle (2014).  Syy- yhteyksiä ei päästä selvittämään, sillä maitoteollisuus ei ole halukas tekemään yhteistyötä julkisten tutkimusinstituuttien kanssa. Maitoteollisuus siis vie, ja valtio, sekä väestö vikisee.

 

Linkkejä:

http://yle.fi/uutiset/juommeko_maitoa_koska_se_on_kannattava_bisnes/6766804

http://suomenterveysravinto.fi/blogi/maidon-juonti-on-haitallista-osoitt…

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4212225/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu