Leikkaus tulevaisuudesta

Haluaako hallitus todella amputoida pienen maamme kehityksen, saada kansamme voimaan huonommin ja suurentaa terveyseroja maassamme entisestään. Hallituksen kaavailemat leikkaukset sotivat lainsäädäntöämme, ja etenkin tervettä järkeä vastaan.

Terveyserojen kaventaminen on yksi tärkeimmistä tavoitteista Suomessa ja se on ollut sitä jo useamman vuoden ajan. Terveydenhuoltolaissa (1326/2010), sekä Sosiaali- ja terveysministeriön strategisissa tavoitteissa mainitaan terveyserojen kaventaminen tärkeänä saavutettavana asiana. 

Valtionavustuslaki (688/2001) säätää valtion avustuksista muun muassa maassamme toteutettavaan tutkimustyöhön. Laki kokoaa yhteen lait, joissa säädetään esimerkiksi valtion rahallisesta osuudesta koulutukseen, kulttuuriin, sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Uskon, että sote- uudistuksen myötä valtion menot tulevat, ainakin aluksi kasvamaan sosiaali- ja terveydenhuollon alueella. Itsehallintoalueet on saatava toimimaan, virkamiehiä on saatava vetämään projektia ja uudistuksia kenttätasolla on tehtävä. Hallitus kaavailee tällä hetkellä leikkauksia muihin valtionavustuksiin, kuten tutkimukseen ja koulutukseen menevään rahoitukseen. Näistä asioista leikkaaminen tulee kuitenkin todennäköisesti kostautumaan ja ensimmäinen paikka, jossa negatiivinen vaikutus näkyy on juuri sosiaali- ja terveydenhuolto. Koulutuksesta leikkaaminen ja koulutustason lasku saavat aikaan entistä suuremmat terveyserot väestössämme.

Koulutus on tärkeä, ellei jopa tärkein tekijä, mikä pitää kansamme hyvinvointia yllä. Koulutus on pienen maan tukipilari. Sen lisäksi, että THL kertoo koulutuksen tason korreloivan suoraan kansan terveyteen, kansamme koulutus vie maatamme eteenpäin taloudellisilla markkinoilla ja tuo meille lopulta voittoa, jos siihen satsaamme. Suomi on pieni maa, mutta maassamme tehdään hyvää tutkimustyötä ja esimerkiksi patentteja syntyy meillä väkilukuun suhteutettuna Euroopassa toiseksi eniten.

Vaikea nähdä logiikka sen takana, että koulutuksesta ja tutkimuksesta leikkaaminen saisi kansamme nousuun. Vuosisatoja äidit ovat osanneet neuvoa, että lukemalla läksynsä hyvin ja ahkerasti, menestyy. Itkupotkuraivarilogikkaan kyllä sopii ajatus, että jos tarjolla on heti yksi pieni nami ja odottamalla tarjolla voisi olla kymmenen namia, ottaa kiukkupussi nyt sen yhden namin ja myöhemmin jää huutamaan niiden kymmenen menetetyn perään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu