Epärehellisyyskö maan perii

Suomalaiset ovat rehellistä kansaa, sanotaan. Suomalaiset tietävät, että rehellisyys on se, mikä maan perii. Jos olen rehellinen, en ole samaa mieltä. Minusta tuntuu, että Suomen kansalainen ja suomalainen yhteiskunta ei kestä rehellisyyttä. Ainakin luullaan, ettei rehellisyyttä kestetä, joten aina on parempi luikauttaa vaikka pieni valkoinen vale, tai tekaista hymy naamalle, kuin olla avoin. Suomalaisella on tapana loukkaantua verisesti, jos joku uskaltaa tulla kertomaan heille väitteitä, varsinkin sellaisia, mitkä pitävät paikkansa ja osuvat arkaan paikkaan. Rehellisyys ja avoimuus vaatii paksua nahkaa, molemmilta osapuolilta. Molemminpuolinen rehellisyys vaatii suomalaista sisua.

Suomalaisilla on tapana vaieta asioista, varsinkin sellaisista, mistä on vaikea puhua. Jurous ja vaikeneminen aiheuttavat ongelmia. Masennuksesta kärsii elämänsä aikana joka viides suomalainen. Suomalainen on tottunut hukuttamaan synkkiä mietteitä pulloon ja joidenkin kohdalla synkkä tilanne johtaa itsemurhaan. Suomalainen ennemmin vaikenee ja puree hammasta, kuin rehellisesti myöntää, että asiat on vinossa. Mieltäpainavista asioista ja ongelmista vaietaan myös aviopuolisoiden kesken. Noin puolet avioliitoista päätyvät eroon. Eroaminen on kaiketi helpompaa, kuin ristiriitojen ratkominen. Asioista vaietaan niin pitkään, kunnes viimeinen pisara loiskahtaa lasiin.

Sellaisista asioista vaietaan, mistä joku saattaisi rykäistä herneen nenään. Suomalainen välttelee ristiriitoja ja ongelmatilanteita. Julkisissa projekteissakin näyttää olevan trendinä vaieta ongelmista, kunnes ne räjähtävät käsiin. Senkin jälkeen pyritään parhaan mukaan välttelemään rehellisyyttä ja avoimuutta. Hyvänä esimerkkinä tästä on Länsimetroprojekti. Etenkin rakennusalalla kaipaisin paljon enemmän läpinäkyvyyttä, sekä suoraselkäisyyttä. Raha näyttää olevan monesti tärkeämpää, kuin rehellisyys ja läpinäkyvyys jää valuuttaverhon taakse.

Haluanko, että minulle ollaan rehellisiä siitäkin huolimatta etten sitä kestäisi. Kyllä. Petetyksi tullut ihminen varmasti tietää, että pahinta koko hommassa oli epärehellisyys. Rehellisyys tuo luottoa, oli sitten kyse ystävästä, rakkaasta, yksityisyrittäjästä, tai julkisen tahon toimijasta.
 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu