Halvalla priimaa hoitoa

Olen seurannut tiiviisti viime päivinä keskustelua hoitajien palkkataistelusta. Miten vähän ihmiset ovatkaan perillä siitä, mitä sairaanhoitaja ylipäätään nykyään tekee työkseen. Palkkataso ei ole ainoa muinaisjäänne, vaan muinaisjäänteenä on jäänyt roikkumaan käsite, että sairaanhoitaja olisi vain lääkärin alaisuudessa toimiva sihteeri.

Erikoisimpia kommentteja syntyi keskustelussa jossa verrattiin insinöörejä ja sairaanhoitajia. Moni insinöörin työstä perillä oleva kommentoija kertoi, kuinka insinööri tekee paljon itsenäisempää ja vaativampaa työtä, kuin sairaanhoitaja. Opintopisteitäkin insinöörin koulutuksesta saa huimat 30 enemmän. Eräs insinööri kertoi kuinka lääkäri tekee diagnoosit ja päätökset potilaan hoidossa, eikä niiden noudattaminen voi olla vaikeaa.

Terveyskeskuspäivystyksessä  lääkärin konsultaatioon päätyy alle 20 % potilaista. Sairaanhoitaja tutkii potilaan, ottaa anamneesin perusteella tarvittavat arvot, tekee alustavan diagnoosin ja päättää tarvitseeko potilas itsehoito-ohjeet, vai pitääkö potilaan tavata lääkäri. Tämän kaiken tulee tapahtua noin kymmenessä minuutissa. Nykyään sairaanhoitajalla voi olla myös rajoitettu lääkkeenmääräämisoikeus. Potilaita on vauvasta vaariin. Työ ei saa olla tekninen suorite, vaan ihminen tulee kohdata empaattisesti, kiirettä näyttämättä.

Hoitajille on vaivihkaa siirtynyt yhä enemmän lääkärin tehtäviä perusterveydenhuollossa. On edullisempaa ja lääkärikadon vuoksi helpompaa lisätä hoitajien tehtäviä. Hoitajien vastuu ja työn määrä on vuosien varrella lisääntynyt huimasti, mutta palkka ei niinkään.

Insinöörin palkkataso on keskustelussa täysin samantekevä. Oli muiden ammattikuntien palkkataso mikä tahansa, totuus on että sairaanhoitajien palkka on Suomessa häpeällisen alhainen, keskimäärin 2400€ kuussa. Norjassa julkisella puolella palkka on 4500€ kuussa ja Ruotsissa 3500€ kuussa. Hoitajien kouluttaminen maksaa valtavasti, mutta raha menee hukkaan, koska raskaalla alalla, muinaisella palkkatasolla ei pysytä. Tämä ei ole kutsumus, tai hyväntekeväisyyttä, vaan työtä siinä, missä muukin oikea työ, josta on saatava korvaus. Sen lisäksi, että hoitaja antaa fyysisen panostuksen, hoitajan henkiset resurssit ja persoona ovat täysillä pelissä. Tämä on melkein rahallisesti jopa korvaamatonta. Hoitajien kato alalta lisää kiirettä ja vastuuta entisestään ja työolot käyvät entistä mahdottomimmiksi. Ilman hyvinvoivia hoitajia voimme pian sanoa hyvästit hyvinvointivaltiolle.

Rahalla saa ja hevosella pääsee. Suomessa vaaditaan priima sosiaali- ja terveyshuolto, mutta siitä palvelusta ei viitsittäisi maksaa. Olen kuullut, että nämä palvelut eivät tuota mitään. Miksi meillä sitten on terveydenhuolto, jos tässä tyhjää toimitetaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu