Ihmisoikeudetko kuuluvat vain oikeinajatteleville

Ihminen ei voi valita millaiseksi syntyy. Näin on. Kävin somessa kiivasta keskustelua siitä, kenelle ihmisoikeudet kuuluvat. Rouva väitti, että tiettyä poliittista ryhmää saa sanoa amfetamiinipäisiksi natseiksi, koska mielipiteet ja poliittinen suuntaus sen oikeuttavat. Rasistit ja rikolliset eivät nauti hänen mukaansa ihmisoikeuksien suojaa. Hänen mielestään ihonvärin vuoksi ei missään tapauksessa saa syrjiä, mutta mielipiteiden vuoksi saa, koska ihminen voi valita, miten ajattelee ja mihin ryhmään kuuluu. ”Vääristä” mielipiteistä ilmeisesti kuuluukin saada lokaa niskaan, ainakin vasemmiston mielestä.

En ole perussuomalainen, mutta näitä esimerkkejä on vaikea kuvata ilman, että mainitsee ryhmän. Jostain syystä ryhmä nostetaan aina esille, jos puolustaa mielipidevapautta, tai edes ihmisoikeuksia yleisesti.

Ihmisoikeuksia on muun muassa: Ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus, mielipiteen- ja sananvapaus, oikeus osallistua julkiseen toimintaan ja poliittiseen päätöksentekoon, oikeus opetukseen, oikeus terveyteen ja oikeus sosiaaliturvaan. Lisää voit lukea täältä: https://ihmisoikeudet.net/ihmisoikeudet/

Maailmalla sorretaan, jopa kidutetaan ja teloitetaan ”väärien” mielipiteiden, tai uskomusten vuoksi huomattavasti useammin, kuin pelkän etnisyyden perusteella. Siksi olisin huolissani, että niin moni peukutti Rouvan argumenteille. Rouvan mielestä, jos ihminen ajattelisi ”oikealla” tavalla, eli samalla tavalla, kuin hän, ongelmaa ei olisi. Tämä on sortoa ihmisen mielipiteiden varjolla, jopa painostamista ja uhkailua. On siis parempaa kiihottamista kansanryhmää vastaan, jos se tapahtuu poliittisten mielipiteiden, eikä esimerkiksi etnisyyden varjolla.

Olen huolissani mielipiteen vapauden kaventumisesta. Vihapuhe hyväksytään hiljaisesti, jos se koskee jollain lailla oikeistoa. Mielestäni vihapuhetta ei tule sietää, koskee se mitä ihmisryhmää hyvänsä. Twitterissä sain aikaan mielipiteeni kanssa jonkinlaisen persutrollihälytyksen, jossa pääsin monen blokkilistalle. Mielipiteeni oli selkeästi ”väärä”, vaikka puolustin ihmisoikeuksia yleisellä tasolla. Valtio, jossa hyväksytään vain samanmieliset, ”oikeat” mielipiteet on kaukana demokratiasta ja oikeusvaltiosta johon olen sattunut syntymään. Idän suuntaan voi mennä kokeilemaan miltä toisenlainen malli tuntuu, jos ajatus kiihottaa.

Voiko ihminen tosiaan valita mitä mistäkin ajattelee, mistä identiteetti koostuu, millainen se on ja millaiset arvot, sekä maailmankatsomus ihmisellä lähtökohtaisesti on? Yhtään psykologia linjoilla? Luulen, että identiteettiin, persoonallisuuteen ja ajatteluun liittyy hieman enemmän, kuin ihmisen oma päätös olla jonkinlainen. On suotavaa sivistää itseään ja perehtyä asioihin, mutta ihminen silti muodostaa asioista omat käsityksensä omista lähtökohdista käsin, toivottavasti.

Rouva on poistanut kommenttinsa, jossa sanoo, että ihminen voi valita miten ajattelee. Nyt tilalla lukee, että ihminen voi valita kuuluuko PS-ryhmään. Eli painostaa ja haukkua saa, jos ihminen kuuluu väärään ryhmään. Näin se ei ihmisoikeuksien mukaan mene. Johonkin ryhmään kuuluminen ei oikeuta vihapuheeseen, kuten ei ihmisen mielipiteet, etnisyys, tai uskontokaan. Ihminen saa kuulua Vihreisiin, Perussuomalaisiin, Kommunistiseen puolueeseen, tai Kristillisdemokraatteihin aivan vapaasti vapaassa Suomen maassa. Vapaus tuo vastuun siitä, että ihminen käyttäytyy kunnioittavasti muita kohtaan.

YLE:llä on testi, miten tunnistaa vihapuhe. Vihapuhe-esimerkit kaikki kymmenen käsittelevät maahanmuuttoa. Onko edes mitään muuta vihapuhetta olemassa YLEn mielestä. Itse ajattelin kaikkien esimerkkien olevan vihapuhetta, koska en itse sellaista kirjottaisi. On kuitenkin huolestuttavaa korostaa, että varsinkin maahanmuuton esiin nostaminen voi olla vihapuhetta, jos esimerkeissä ei ole yhden yhtä toisenlaista esimerkkiä vihapuheesta.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/09/13/testaa-sananvapauden-rajoja-mita-netissa-saa-sanoa

Kiteytyksenä kaikille väärin ymmärtäjille ja pöyristyjille. On typerää kutsua ihmisryhmää, joka nauttii ihmisoikeuksien suojaa vieraslajiksi, mutta yhtä typerää on kutsua ihmisryhmää, joka nauttii samaa suojaa amfetamiinipäisiksi natseiksi. Parempaa vihapuhetta ei ole olemassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu