Lasten kuuluu olla koulussa ei kadulla

Toisella TV- kanavalla pauhataan ilmastonmuutosta ja lietsotaan ihmisvihaa, kanavaa kääntämällä nähdään kuinka Antti Rinteen hallitus kehoittaa lisääntymään. Melko tragikoomista. Hallitus lienee jo hävinnyt tämän taistelun, sen näkee nuorten ahdistuneista ja epätoivoisista katseista.

Lapset ja nuoret marssivat kaduille ja vaativat ilmastotekoja. Eräs nuori kantaa käsissään kylttiä, jossa lukee ”I hate humans, please help me”. Tähänkö todella on tultu. Nuori ihminen, jolla on koko elämä edessään, vihaa ihmisiä ja kokee tämän mittaluokan ahdistusta. Moni nuori, jonka kanssa olen käynyt aiheesta keskustelua ajattelee valitettavasti samoin. Luonto on jätettävä rauhaan, ihminen on jo kylliksi tuhonnut ympäristöämme. Yleisesti myös vallitsee ajatus, että olemme tuhoon tuomittu.

Minulla ei ole ilmastoahdistus, vaan ahdistus näistä nuorista ja yhteiskuntamme tulevaisuudesta. Kehittyneiden maiden ihmisten sukupuutto ei pelasta maapalloa, päin vastoin. Paikkamme täyttää joku muu ja maapallo jatkaa pyörimistään ja ihminen hölmöilyään.

Ei ole mahdollista vihata ihmistä ja rakastaa luontoa samaan aikaan. Mitä on luonto ja ympäristö jossa elämme? Ihminen on täysin evoluution ja luonnon muovaama eliö. Ihminen on erottamaton osa luontoa. Luonto ei ole ainoastaan kauniita kukkia ja perhosia, luonto on myös tappavia viruksia, bakteereja, ympäristöä ja eliöitä tuhoavia luonnonilmiöitä. Dinosauruksetkin katosivat maapallolta ihan ilman ihmisen tuhoavaa vaikutusta. Ihminen on vain yksi osa luonnon vuorottelevaa kaaosta ja tasapainoa. On totta, että ihminen on tehnyt paljon typeriä päätöksiä maapallolla, mutta loogisesti ajattelevana olentona, voimme tehdä asioita myös toisin. Tarvitsemme yhteistä tahtoa. Suomessa riittää se, että teemme voitavamme ja jatkamme elämää toivossa, ei epätoivossa. Toivo on hedelmällisempi alusta luovuudelle ja paremmalle tulevaisuudelle.

Lopuksi pyydän; Jätettäisiinkö ne koululuokat pois sieltä ilmastomarsseilta ja kannetaan vastuu lastemme hyvinvoinnista, sekä mielenterveydestä. Lapsen ei kuulu kantaa huolta huomisesta, varsinkaan näin suurta huolta. On aikuisten tehtävä turvata lapsille tulevaisuus ja kertoa, että toivoa on, sekä opastaa tekemään oikein. Ahdistusmarssit ei tuo ratkaisua, koulutus ja tieto tuo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu