Liputtaa, ei liputa, liputtaa…

On taas se viikko vuodesta, kun sateenkaarikuosia näkee joka paikassa. On hienoa, että niin moni taho on tunnustanut, että ihmisarvo kuuluu myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Julkisten tahojen osallistuminen yhden ryhmän identiteettipolitiikkaan saa kuitenkin kyseenalaistamaan liikkeen hyvän tarkoituksen.

Valtaosa liputtavista tahoista kertoo liputtavansa moninaisuuden puolesta. Moninaisuus on hieno asia, mutta edustaako sateenkaarilippu moninaisuutta, vai seksuaalivähemmistöjä? Seta kuvaa esimerkiksi sateenkaarinuorta seksuaali-, tai sukupuolivähemmistöön kuuluvana nuorena ja sateenkaarisenioria seksuaali-, tai sukupuolivähemmistöön kuuluvana ikäihmisenä. Voisimme liputtaa yleisesti moninaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta, yhden viikon vuodesta, mutta emme sateenkaarisymbolilla, tämä on jo varattu. Osallistuisin mielelläni lastenkin kanssa monimuotoisuuden paraatiin, jos fetissiasut ilmestyisivät kadulle vasta illan tultua.

Miellän Priden poliittiseksi liikkeeksi, sillä sillä on poliittiset tavoitteet. Pride on vahvasti identiteettipolitiikkaa, sen vuoksi on ristiriitaista, että julkiset tahot ottavat kantaa politiikkaan ja liputtavat yhden aatteen puolesta, yhden viikon vuodesta. Tahojen, kuten Kela, Hus ja Verohallinto pitäisi edustaa koko väestöä neutraalisti. On helpompi kenties uida mukana ja liputtaa, kuin saada liikettä kannattavan kansanryhmän viha osakseen. Myös muutama läheinen pyysi minua olemaan kirjoittamatta aiheesta ja ajattelemaan esimerkiksi tulevia työpaikkojani. Nämä seikat tekevät liikkeen hyvää tuottavasta tarkoituksesta hieman erikoisen. Etenkin, kun en vastusta seksuaalivähemmistöjä. Kannatan yksilön vapautta liputtaa, tai olla liputtamatta, mutta pitääkö pelätä, jos ei liputa?

Ihmisoikeudet kuuluvat ihan meille jokaiselle, joten näemmekö jatkossa viikon mittaisia tunnustusliputuksia kunnalta ja Kelalta vaikkapa lasten- ja vammaisten oikeuksien puolesta, tasavertaisuuden nimissä? Naisetkaan eivät ole kuulemma tasavertaisessa asemassa miehiin nähden. Naisille on nimetty yksi päivä vuodesta, silloin ei liputeta. Liputtamatta jättäminen ei tarkoita mitään. Mikäli se tarkoittaa seksuaalivähemmistöjen vastustamista, tämän logiikan mukaisesti voimme tarkastella, mitä muita vähemmistöjä julkiset tahot vastustavat.

En vastusta seksuaalivähemmistöjä, enkä Pridea. Monimuotoisuus on iloinen asia. Julkisten tahojen on kuitenkin pysyttävä mahdollisimman neutraaleina ja erossa politiikasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu