Me tapetaan sut

Etäkoulu on saanut jälleen keskustelun vilkkaaksi koulukiusaamisesta. Olen nähnyt ja kuullut vuosien varrella monen monta kiusatun tarinaa. Missä kiusaajien tarinat? Kuka kiusaaja tulisi esille kertomaan, että teki jonkun elämästä helvetin ja kertoisi syitä aivotustensa taustalla. Kiusaaminen tuntuu hävettävän enemmän, kuin kiusatuksi tuleminen. Entiset kiusaajat piilottelevat koulukiusausta kauhistelevassa oikeiden aikuisten massassa.

Monesti järkeillään, että koulukiusaaja on varmasti joku koulupudokas, jolla on ollut kotona vaikeaa. Näin ehkä siksi, että ”kympin oppilaassa” kukaan ei halua nähdä kiusaajaa. Kuvittele omalle kohdalle tilanne, jossa lukiossa ollessasi opettajaa sijaistaa nuori, fiksu nainen, joka on muutama vuosi aiemmin, sinun ollessa 13 vuotta heitellyt sinua useasti viisisenttisillä haukkuen huoraksi ja lehmäksi, sekä töninyt ohi mennessään. Minun ei tarvitse kuvitella.

Itse olen reippaasti kolmenkymmenen paremmalla puolella. Kouluvuosista on siis aikaa ja elämänvaiheiden tutkiskelu objektiivisemmin on tullut luontevaksi omien lasten myötä. Kouluvuosissani on paljon aukkoja, mitä en voi itse täyttää. On huomattu, että murhatun omaisille saattaa olla jopa terapeuttista tavata murhaaja ja esittää askarruttavat kysymykset, samalla tavalla entisen kiusatun olisi hyvä saada vastauksia kiusaajalta. Itseäni askarruttaa kysymys ’miksi?’.

Oma kokemukseni on, että kiusaamista ei haluta nähdä. Tämä tuskin on muuttunut mihinkään. Muistan, kuinka sanottiin ”tuo on tuollaista kakaroitten välistä kahnausta”. Kiusaamisessa kahnaus on kuitenkin yksipuolista ja monesti kiusaajia on ylivoimaisesti kiusattuihin verrattuna. Kiusattu olisi mieluusti rauhassa, jos vain saisi. Puhuminen kiusaamisesta saattaa nolottaa ja häpeää aiheuttaa tunne, että on itse syy kiusaamiselle. Lopulta näin saattaa olla, jos itse uskoo olevansa kaikkea sitä, mitä muut sanovat. Idiootti, lehmä, läskiperse, huora, saastaläjä.

En ole koskaan juurikaan puhunut kuudesta kouluvuodestani, joiden aikana muutuin vihaiseksi, ahdistuneeksi, sekä tuhoisasti käyttäytyväksi. Kaikki alkoi yläastetta edeltävänä kesänä, jolloin sain puhelun muilta luokkalaisilta. He huusivat, että en saisi koskaan enää olla yhteydessä parhaaseen ystävääni, jonka kanssa olin ollut koko ala-asteen. Yläasteella minulla ei olisi kuulemma yhtään ystävää. He lupasivat tehdä elämästäni helvetin. Näin melkein tekivät, mutta en vieläkään tiedä miksi. Yritin puhua ystävälleni, jonka jälkeen minut luvattiin tappaa, jos vielä sanon sanaakaan hänelle. Olen näin vuosikymmenten jälkeen tiedustellut asiaa entiseltä parhaalta ystävältäni, edelleen vähän tappouhkausten pelossa, mutta pelkäänpä, että en saa koskaan vastausta viestiini. Kuusi vuotta täysin eristäytyneenä oman luokan touhuista ja täydellistä ulkopuolisuutta kokeneena, voin vain ihmetellä, miksi kukaan ei huomannut, tai edes kysynyt mitään. Korona olisi tuolloin ollut taivaan lahja ja olisi opiskelukin saattanut onnistua.

Etäkoulumahdollisuutta tulisi ehdottomasti tutkia ja harkita vaihtoehtona. Kuka olisi uskonut, että innostun lukemisesta ja tekstintuottamisesta, kun pääsen eroon koululuokan painostavasta ilmapiiristä. Mikäli etäopiskelu on jatkossakin mahdoton vaihtoehto, tulisi oppilaita oikeasti kuunnella ja jokaiselle taata turvallinen, sekä luovuutta ruokkiva oppimisympäristö. Koulun pitäisi pyrkiä kartalle siitä, mitä oppilaalle oikeasti kuuluu ja kuinka opinnot sujuvat. Koulukuraattorien ja -psykologien määrää tulisi huomattavasti lisätä, sekä palveluja yhdenvertaistaa. Interventiot tulisi olla hyvin matalalla kynnyksellä. Optimaalista olisi, jos jokainen oppilas pääsisi juttutuokiolle esimerkiksi kuraattorin kanssa normaalina käytäntönä. Tällä hetkellä ajatus on mahdoton, sillä kuraattorin vastuulla on paikasta riippuen 700- 2000 oppilasta. Resursseja tulisi käyttää ennemmin koulutaipaleen alkupäähän, sekä sen varrelle ennemmin, kuin  peruskoulun jälkeiselle ajalle oppivelvollisuuden pidentämisen muodossa.

https://thl.fi/fi/-/yhdenvertaisuus-ei-toteudu-koulun-kuraattori-ja-psykologipalveluissa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu