Norjasta mallia maahanmuuttopolitiikkaan

Maahanmuuttopolitiikka on puhututtanut poliitikkoja viime viikot. Meillä Suomessa onkin syytä miettiä olemmeko Ruotsin tiellä ja ennenkaikkea mikä tuo tie on.

Maahanmuutto on Ruotsissa ollut alkujaan työperäistä. Maan vaurastuttua, teollistuttua ja sosiaalietuuksien parannuttua, maahanmuutto on muuttanut muotoaan. Tutkimusten mukaan maahanmuutto rikastutti Ruotsin bruttokansantuotetta aina 1970- luvulle asti, tämän jälkeen maahanmuutto on jostain syystä vaikuttanut kielteisesti myös talouteen.

Suomessa käydään samantapaista keskustelua maahanmuuttajataustaisten kotoutumisesta, kuin mitä Ruotsissa käytiin aikanaan. Sekoittava asuntopolitiikka nousee vahvasti tärkeimpänä keinona vasemmalta puolelta tällä hetkellä Suomessa. Asuntopolitiikkaan yritettiin vaikuttaa myös naapurimaassa. Havaittiin, että kantaväestö muuttaa herkästi pois vieraskieliseksi muuttuneelta alueelta, jossa levottomuudet lisääntyvät. Ruotsiin on kehittynyt selkeitä alueita, joissa vallitsee kielitaidottomuus, työttömyys, kouluttamattomuus, sekä jengiväkivalta.

Nyt 2020 poliisi on vihdoin Ruotsissa avannut suunsa ongelmista. Ruotsin humaania ja avokätistä järjestelmää osataan jo viranomaisten mukaan käyttää hyödyksi rinnakkaisyhteiskunnan perustamiseen, sekä rikollisjengien rahoitukseen. Ruotsin helvetinenkelit kalpenevat uusien verkostoituneiden jengien rinnalla. 2019 tammi- lokakuussa Ruotsissa tehtiin 102 räjähdeiskua. Tämä on täysin poikkeuksellista maalle, joka ei elä terrorismin vallan alla, tai joka ei ole sotatilassa. Kaikenlisäksi maa on hyvinvointivaltio, joka sijaitsee naapurissamme.

Ruotsin kompastuskivistä tulisi oppia. Nyt. Harmikseni pelkään, että vihervasemmisto pelkää niin paljon rasismia, että peittää varmuuden vuoksi silmänsä sydämenkuvilla puhuttaessa maahanmuuttopolitiikasta ja sokeana kompastuu juuri näihin samaisiin murikoihin. Maahanmuuttopolitiikan ongelmakohtien tarkastelu ei tarkoita kaiken maahanmuuton, tai maahanmuuttajien vihaamista. Vai vihaako perhepolitiikan ongelmista puhuva perheitä? Asioista tulee puhua, tekee se kuinka kipeää tahansa.

En vastusta maahanmuuttoa, mutta typerää maahanmuuttopolitiikkaa vastustan ja sitä, että ei voida tiedon valossa tarkastella, mitä voisi mennä pieleen ja miten ongelmia voisi ennaltaehkäistä. Hädänalaisimpia ihmisiä tulisi auttaa ensin, esimerkiksi naisia ja lapsia pakolaisleireiltä, ei ensisijaisesti heitä, jotka addut jalassa, iphone taskussa lompsivat rajalle. Turvapaikanhakujärjestelmä ei pyri tällä hetkellä auttamaan kaikista haavoittumimmassa asemassa olevia ihmisiä. Tulisi myös arvioida maahantulevan halua ja motivaatiota sopeutua jo olemassa olevaan yhteiskuntaamme.

AlfaTV:n Sanna Ukkola livessä Päivi Räsänen mainitsi yhdeksi tärkeimmistä kotouttamiskeinosta sen, että maahantulija oppii kielen. Huvikseni katsoin, millä kaikilla kielillä Kela palvelee. Kieliä on 12. Omassa julkisessa toimessani pk-seudulla puhun noin puolet päivästä englantia, tai printtaan vieraskielistä infoa. Miksi kukaan opettelisi kielen, jos maassa pärjää omalla äidinkielellä, sekä auttavalla englannilla. Työtä näin ei välttämättä saa, mutta Kela ainakin palvelee. Kaverini muutti Norjaan, missä ei saa edes terveystietolomaketta englanniksi. Kaupassa on kaikki norjaksi ja kampaaja kysyy, koska kaveri aikoo opetella norjan. Kieli on pakko oppia, muuten et pärjää, eikä sinua hyväksytä aidosti osaksi yhteiskuntaa. Norjassa syrjäytyminen ei ole lähtökohtaisesti kantaväestön vika.

Suomalainen kiltteys ja auttamishalu on ihailtavia piirteitä, mutta typeryys ei ole. Avun ja avustusten ei tulisi olla vastikkeetonta. Maahantulijalla on oltava ensisijainen vastuu omasta sopeutumisesta ja pärjäämisestä vieraassa maassa. Tämä ei tarkoita sitä, ettei mitään apua olisi tarjolla. Voisimme tarkastella maahanmuuttopolitiikassa esimerkiksi Norjan mallia. Täältä lisää mallista: https://kotouttaminen.fi/kotouttaminen-norjassa

Suomessa on lukuisia positiivisia esimerkkejä siitä, kuinka vaivannäkö oman kotoutumisen suhteen palkitaan. Halu sopeutua ja ottaa vastuuta omasta elämästä tuottaa yleensä hedelmää. Tällaisten tapausten ei kuitenkaan pitäisi olla poikkeus, vaan normi ja jokaisen tulijan velvollisuus. Monet vielä toisen, tai kolmannen polven tietyiltä alueilta tulevat maahanmuuttajat kamppailevat sen kanssa, kuinka paljon uskaltavat sopeutua tai länsimaistua. Näin ei pääse täysin sisään yhteiskuntaan, joten oireilu ei ainakaan ole ihme.

https://web.archive.org/web/20050315155536/http://www.ne.su.se/education/grundutbild/cd/vt04/demo/art_ekberg.pdf

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8818631/Swedish-police-chiefs-plead-resources-migrant-mafia-gangs-terrorise-country.html

https://yle.fi/uutiset/3-11049393

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu