Onko korona valetta?

Mitä pidemmälle maailman laajuisessa pandemiassa päästään, sitä enemmän on koronaan ja koronarajoituksiin kyllästyneitä. Kun ihmiset eivät yksinkertaisesti jaksa enää toimintatapoina korostuvat tilanteelle antautuminen, kenties myös jonkinasteinen lamaantuminen, sekä vastaan taisteleminen.

Kuulun heihin, jotka antautuvat suuremman edessä ja vain toivovat, että tämä joskus loppuu. Ymmärrän kuitenkin hyvin ryhmää, joka vastustaa rajoituksia ja kieltää koko pandemian olemassaolon. Kun ulospääsyä ei näy, on kenties helpottavaa ajatella, että mitä jos pandemia ei olekaan totta ja pandemiatodellisuus katoaa vastustamalla kaikkea siihen liittyvää. Jotkut eivät kiellä koronaa, mutta väsyminen tilanteeseen saa ajattelemaan, että aivan sama sairastunko, otan sen riskin. Vaikeinta tässä on se, että silloin ei aseta ainoastaan itseään riskialttiiksi.

Suomessa kiertää tällä hetkellä muutamia erilaisia muuntoviruksia, joiden on todettu tarttuvan herkemmin. Rajoitusten kiristäminen on saanut nousukiidon tasaantumaan, ainakin viimeisen kahden viikon osalta HUSin alueella. Lopullista suuntaa ylös, tai alas on vaikeaa tässä vaiheessa ennustaa. On selvää, että nykyisiä rajoituksia kannattaa vielä hetki jatkaa. Mikä olisi tilanne ilman mitään rajoituksia, tai jos kaikki rajoitukset poistettaisiin? Poistuisiko pandemia, saataisiinko sairaaloihin jälleen väljyyttä? Jokainen ymmärtää, että näin ei ole.

Suomen onni on ollut, että pandemia tuntuu epätodellisemmalta. Meillä ei kaiveta joukkohautoja ja potilaat on mahtuneet sairaalaan. Olemme selvinneet vähällä. Covid- 19- pandemiaa on tykätty verrata influenssaan. Vuonna 2018- 2019 influenssan vuoksi tehohoidossa oli 85 potilasta Suomessa (1). Tämän vuoden helmikuuhun mennessä tehohoidossa koronan vuoksi meillä on ollut 544 potilasta (2). Tämän verran korona on lisännyt tehohoidon määrää hyvästä tilanteesta huolimatta. Ruotsissa on mennyt hieman huonommin, mutta hekin ovat selvinneet Euroopan mittakaavalla vähällä. Ruotsissa on pahimmillaan päivässä ollut tuo 500 potilasta tehohoidossa (3). Kokonaisuudessaan Ruotsissa on tehohoidettu koronan vuoksi lähes 8000 potilasta. Olisiko Suomi kestänyt tämän tilanteen, saati Etelä- Euroopan tilanteen, missä tehohoidettujen määrä on kymmenissä tuhansissa. Voin kertoa, että se olisi ollut meidän tuho. Pahempi vaihtoehto, kuin rajoitusten vuoksi kärsiminen.

Toisin, kuin väitetään, korona on lisännyt ylikuolleisuutta. Kun kuolinlukujen keskiarvoa tarkastellaan neljältä vuodelta ennen koronaa, on korona lisännyt kahdessa kolmesta Euroopan maasta selvästi kuolleisuutta. Ruotsissa 7,6%, Ruotsin ollessa sijalla 11. Tämän lisäksi korona saattaa vaikuttaa positiivisesti muihin kuolemiin, koska ihmiset eivät voi liikkua ja elää normaalisti (4). Influenssakuolleisuus on laskenut huomattavasti. Jotkut väittävät, että influenssakuolemat rekisteröidään koronakuolemiksi, siinä syy. Tämän vuoden influenssakausi olisi tässä tapauksessa ainakin Suomessa tehohoidon näkökulmasta viisi kertaa pahempi, kuin edelliskausi. Terveydenhuollossa työskentelevät voivat vahvistaa, että tilanne on ollut poikkeuksellinen. Taas korostan, olemme selvinneet vähällä tähän asti, onneksi.

Ymmärrän, että ei jaksaisi enää. Minäkään en jaksaisi, mutta onko muita vaihtoehtoja? Päättäjiä ja rajoitusten asettajia on helppo syyttää, kun ahdistaa, mutta koronan armoilla, sormet ristissä eläminen olisi päättäjiltä vastuutonta. Sanotaan, että vain yli 80- vuotiaat kuolee tähän. 40- 69- vuotiaita on meillä kuollut koronaan ”vain” 96 tähän mennessä ja tätä nuorempia alle 10. Joillekin tämä ei riitä. Lisätartunnat kasvattavat kuolleiden määriä kaikissa ikäryhmissä.

Tälle pandemialle ei voi mitään, kuuluisa maito on jo maassa. Pandemiasta pitäisi oppia ja kenties laittaa alkuperäiset syylliset aikanaan vastuuseen. Ainoa valo tunnelin päässä on rokote, valitettavasti. Eikä yksi hidas rokotuskierros tee sekään välttämättä autuaaksi.

1: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/138745/URN_ISBN_978-952-343-415-8.pdf?sequence=1&isAllowed=y&fbclid=IwAR3_sUVbQqEKCEWbkp1hMiHpAUyhO9n48LohO0t9hu6Cr8TTKVAsjMm8vQU

2: https://www.psshp.fi/documents/7796350/8536307/Tehohoidon+tilannekuva+-+Koordinoivan+toimiston+raportti+2021_03_03.pdf/2d1d8dbe-37ca-4efa-b6d1-daa9c5aae991?fbclid=IwAR3LfC-OdBR8U8yg4yGf_kV-n8l_z2L2bvNTSUEzLCDHIyoysh8NMJuoQzo

3:  https://www.icuregswe.org/en/data–results/covid-19-in-swedish-intensive-care/

4: Tutkija vertaili kuolleisuutta pandemian aikana: Ruotsi kuuluu vähimmällä selvinneisiin Euroopan maihin

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007814371.html?share=c700a80923ea32cf574b4cae6ad25f06

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu