Varhila, astu sivuun, jos terveys ei kiinnosta

Hämmennyin eilen totaalisesti katsoessani Sannikkaa Yleltä. Toisaalta palaset tuntuivat loksahtavan viimein paikoilleen.

Vieraana Sannikalla oli THL:n pääjohtaja Tervahauta. Tervahauta kertoi, että THL alkaa nyt olla siinä käsityksessä, että virus tulisi painaa nolliin. Tämä ei ollut yllätysmomentti, vaikka enemmän esillä olleen THLn Mika Salmisen ”liian vähän ihmisiä sairastuu”- puheet ovatkin olleet täysin eri suuntaisia. Yllätysmomentti tuli puhuttaessa kasvomaskeista. Tervahauta kertoi, että ei ole mitään epäselvyyttä siitä, onko maskista hyötyä. Tervahauta kunnioittaa kuitenkin STM:n tahtoa selvittää itse asiaa. Sannikka kysyy miksi THL ei suosita maskeja, jos niistä on kiistaton hyöty. Tervahauta kertoo, että STM haluaa pitää oikeudet asiassa itsellään. Miksi? Tervahauta vastaa, että näkee tilanteen politisoituneen. Oppositiossa on äänekkäitä maskin puolestapuhujia, kun taas hallitus on ollut kielteisellä linjalla maskien suhteen.

Eli kerrataanpa vielä. Toimivaa keinoa, joka suojaisi kansalaisten terveyttä, auttaisi ajamaan tartuttavuuslukua kohti nollaa, ei suositella Soliaali- ja terveysministeriön nokankoputtelun ja tietyn värin vuoksi. Epidemia tai tautitilanne ei selkeästi kiinnosta yhtä paljon, kuin ajatus vallasta päättää. Näinkö on Kirsi Varhila? Varhila myös Maikkarin haastattelussa kertoi eilen, että tukahduttaminen ei ole vaihtoehto, koska Suomea ei voi pitää kiinni yhtä – kolmea vuotta, jolloin rokote saadaan. Varhila ei selkeästi ole kuunnellut asiantuntijoita, jotka puoltavat taudin alasajoa ja yhteiskunnan avaamista. Nyt käytetään rahaa maskiselvitykseen, viimeksi sitä kului Hetemäen vesiperään. Miksi ministeriössä ei kuunnella puolueettomia asiantuntijoita, vaan puuhastellaan omannäköisiä selvityksiä?

Mediakin näyttää ottaneen puolensa maskikysymyksessä. VTT on tehnyt omaa selvitystä maskeista. Ylen aamussa tuloksia selitettiin ja tutkimusprofessori Ali Harlin toivoi, että hallitus antaisi vahvan suosituksen kansalaismaskeista. YLE: ”Harlinin mukaan myös kangasmaskeilla olisi mahdollista alentaa tartuttavuustekijää mittaavaa R0-lukua alaspäin. Euroopassa monet maat ovat ottaneet maskipakon käyttöön. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö koittaa muodostaa kantaansa asiassa selvitysten pohjalta.” Samaan aikaan HS kirjoittaa näyttävän otsikon aiheesta käänteisesti, että maskia ei suositella, koska se läpäisee mikrobeja huomattavasti enemmän, kuin ammattimaskit. Viestin sisältö taitaa olla ihan katsojan silmässä.

https://yle.fi/uutiset/3-11351110

https://yle.fi/uutiset/3-11350430

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006507194.html?share=cf0e71ffd7a549bb3ede8afc71512e38

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006490157.html?share=6a6088d3f08257a78939c691c0189064

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu