Alaikäisten tekemät väkivaltarikokset huolestuttavat
Pysähdytään, hiljennytään ja sytytetään kynttilä jokaiselle väkivallan kohteeksi joutuneelle lapselle ja heidän omaiselleen.
Olemme saaneet viime aikoina seurata mediasta useita alaikäisten lasten ja nuorten tekemiä väkivallantekoja. Yksi näistä on ollut koko kansaa järkyttänyt Koskelassa tapahtunut surma, joka on pysäyttänyt meidät pohtimaan kysymystä miksi. Erittäin huolestuttavaa ja hälyttävää on, että alaikäiset lapsemme ja nuoremme näkevät väkivallan toimintamalliksi ja ratkaisukeinoksi eri tilanteissa. Nuorten tekemät väkivallanteot ovat hätähuuto nuorten pahoinvoinnista, johon emme ole yhteiskunnassamme pystyneet riittävsti vastaamaan. Olemme epäonnistuneet lasten suojelemisessa.
Nuorten tekemien väkivallantekojen taustalta ei ole löydettävissä yhtä selittävää tekijää. On kuitenkin havaittu, että alaikäisten tekemien väkivallantekojen taustalla on usein syrjäytymistä ja erilaisia päihteitä. Nuoret suhtautuvat päihteisiin entistä myönteisemmin ja tämä ajattelutavan muutos on suuri huolenaiheemme. Suurella osalla väkivaltaan syyllistyneellä lapsella on taustallaan myös koettua perheväkivaltaa ja perhepiirin ongelmallista päihteidenkäyttöä. Yhteiskunnassamme ei ole kyetty puuttumaan riittävästi näihin erilaisiin riskitekijöihin, jotka ovat usean väkivallanteon taustalla.
Sosiaalisen median tuomat vaikutteet väkivaltamyönteisyyteen näyttävät nuorten keskuudessa myös lisääntyneen. Tutkimusten valossa on nähtävissä, että jo viiden minuutin surffailu sosiaalisessa mediassa aiheuttaa levottomuutta ja keskittymiskyvyn herpaantumista. Sosiaalisen median käytöllä on nähty olevan yhteys kontrollin menettämisen ja väkivaltaisen käytöksen kanssa. Meidän on entistä enemmän kiinnitettävä huomiota nuorten viettämään aikaan sosiaalisessa mediassa ja sieltä saatuihin vaikutteisiin ja ajattelumalleihin. Vaikka sosiaalinen media on nykypäivänä keskeinen osa lasten elämää, tulee lapsilla ja nuorilla olla myös muuta mielekästä vapaa-ajan tekemistä, jossa he saavat purata energiaansa, kokea onnistumisia ja luoda uusia ystävyyssuhteita.
Olemme liian erkaantuneita lastemme ja nuortemme elämästä. Kouluissa vaativat oppilaat vievät koko opettajan huomion, jolloin muut oppilaat jäävät täysin vaille huomiota. Kotona nuoret viettävät aikansa pitkälti omassa huoneessaan sosiaalisessa mediassa surffaillen. Nuorten pahoinvointi ja mielessä pyörivät ajatukset jäävät siis usein täysin vaille aikuisen huomiota. Nuoret myös tuottavat itse kokemustaan siitä, ettei heillä ole ketään, joka kuuntelisi tai jolle asioista kertoisi. Meidän tulee kohdata jokainen nuori, kuunnella, olla läsnä ja antaa nuorelle aikaa. Näin voimme saavuttaa yhteyden nuoren kanssa ja päästä hänen ajatusmaailmoihinsa käsiksi.
Yksikin väkivallan kohteeksi joutunut lapsi ja nuori on liikaa.
Väkivaltatekojen seurauksrna saamme kuulla uhrien hätähuuroja. Ei nyt käännetä asioita päälaelleen ja tehdä kriminaaleista uhreja.
Suomessa ei kenenkään nuoren tarvitse vammauttaa tai tappaa toisia omien vaikeuksiensa takia. Se on kyllä ihan oma valinta.
Jos on itse tullut pieksetyksi kotioloissa, tietää sitäkin paremmin miltä se tuntuu.
Nuoret tuntevat nykyään oikeutensa. Jos kotonaan joutuvat kaltoin kohdelluiksi, käynti sossun tädin luona korjaa tilanteen. Joko pääsee asumaan muualle tai kotiväkivallan harrastaja joutuu hoitoon.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai siinä ole mitään pahaa, että tuntee oikeutensa? Tunnethan sinäkin kai omasi?
Lapsen hakkaamisen hyväksyjiltä olen tavannut kysyä, että saako heitä lyödä, jos he munaavat jotain ja jos ei, niin milloin siitä tuli heidän kohdaltaan kiellettyä. Kukaan ei ole vielä antanut lupaa läimäyttää.
Se, että on itsellä ollut kova kohtalo ei tietenkään anna mitään oikeutta jatkaa samaa paskaa eteenpäin, mutta nuorena opittuja käyttäytymismalleja ei niin vain kouluteta pois, eikä taatusti väkivallalla.
Minä en tiedä sinun kokemuksiasi pieksetyksi tulemisesta, mutta minä kyllä tiedän ja voin sanoa, että itselläni jäi rima heilumaan, mutta monelta se putoaa, enkä yhtään ihmettele. Täytyy myös muistaa, että kriminaali voi olla myös toisen kelmin uhri, mutta tästä ”pahasta olosta” jankuttavat eivät ilmeisesti voi ymmärtää, että nuorikin voi olla ihan vaan mätämuna ilman mitään syytä pahaan oloon. Sitä on vain ilmeisen vaikea myöntää.
Ilmoita asiaton viesti
Itse näen myös hyväksi, että lapset tuntevat oikeutensa, mutta oikeuksien tuntemisen ohella tulisi ehdottomasti myös tuntea velvollisuudet ja tekojen seuraukset. Mikään ei oikeuta tai ole hyvä peruste väkivaltaiselle käytökselle.
Kaikkien väkivaltaa käyttävien taustalla ei myöskään tietysti ole pahaolo, mutta jostainhan nämä toimintamallit saavat alkunsa. On se sitten kotona opittu käytösmalli, pahanolon purkamisen keino, sosiaalisesta mediasta saadut vaikutteet, tunne jostain muita ’’ylempänä olemisesta’’ tai oman itsetunnon vahvistaminen. Itse haluan uskoa, ettei väkivaltaisen käyttäytymisen taustalla ole nuoren sisäinen pahuus, vaan jonkun seurauksena muodostunut erittäin haitallinen toimintamalli.
Ilmoita asiaton viesti
” Itse haluan uskoa, ettei väkivaltaisen käyttäytymisen taustalla ole nuoren sisäinen pahuus, vaan jonkun seurauksena muodostunut erittäin haitallinen toimintamalli.
”
No ei varmaan mikään ”sisäinen pahuus” (harva länsimaissa ihan fundamentalisti uskovainen on enää), mutta kyllä tietty osuus psykopaatteja/sosiopaatteja sun muita löytyy aina, eikä siinä välttämättä toimi ihan normaalit keinot. Toki ”jonkun seurauksena” toimintamallit aina muodostuvat, mutta vikaa voi löytyä monesta kohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi tietysti toivottavaa, että kaikki tuntisivat velvollisuutensa ja myös noudattaisivat niitä, mutta kun meillä ei ole lainsuojattomia, niin kirsikat voi poimia kakusta niin halutessaan. Näinhän jotkut aikuisetkin tekevät.
Mistä sitten Hitlerin ”paha olo”sai alkunsa, isä Aloisin harjoittamasta pieksämisestä, vai vasta hävityn sodan aiheuttaman katkeruuden vuoksi, vai oliko hän sittenkin syntyessään paha? Kaikki yleensä vaikuttaa kaikkeen ja tietääksen jo pelkästään synnytyksessä aiheutunut happivaje aiheuttaa myöhemmin väkivaltaista käytöstä. Tämän olen toki vain lukenut joskus jostain.
Se, mitä sinä uskot on toisarvoista, koska mikäli ongelmaan haluaa puuttua täytyy tukeutua faktoihin.
Nuori on usein kypsymätön ja se saattaa korjaantua myöhemmin ja ainakin omalta kohdaltani voin sanoa, että takaumat nuoruuden hölmöilyistä aiheuttaa mieleen muistuessaan vieläkin sietämätöntä häpeän tunnetta.
Täytyy myös muistaa, että epätoivottava käytös ei välttämättä johdu ”pahasta olosta” tai pahuudesta, vaan silkasta typeryydestä, joka vaivasi ainakin minun kaveripiiriäni. On myös ymmärrettävä, että nuori kuuntelee toista nuorta paljon herkemmin, kuin jotain ymmärrystä ilman ymmärrystä tuputtavaa täti-ihmistä. Olisi siis hyvä saada aukkoriteettia omaavia nuoria ohjaamaan hölmöinpiä kavereitaan.
Maahanmuuttaja nuorten kanssa olemme luultavasti tulevaisuudessa yhtä kusessa, kuin mitä Ruotsi on, enkä tiedä miten ihmeessä selviäisimme siitä paremmin. Varmaan jotain tempputyöllistämistä tai muuta yritetään, mutta ne kaikki ovat vain juoksuhiekalle rakentamista.
Noin muuten minä olen huolissani myös aikuisten väkivaltarikollisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Sellaiset lapset kuin vanhemmat
Eli vanhempien vastuupuute huolestuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhempien vastuupuhe on väkivaltaisen toiminnan kitkemisessä erittäin keskeistä.
Ilmoita asiaton viesti
Muokkaisin loppukommenttiasi siten, että poistaisin siitä sulkuihin laittamani kohdan:
”Yksikin väkivallan kohteeksi joutunut (lapsi ja nuori) on liikaa.”
Tai korvaisin suluissa olevan sanalla: henkilö.
– kannatan kaikkeen väkivaltaan nollatoleranssia.
– väkivaltarikosten tutkinta pitäisi myös aloittaa aina nykyistä nopeammin. Kun tutkinta alkaa yli vuosi tapahtuneen jälkeen niin toiminta on liian hidasta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä pointti Juhani, olen ehdottomasti kanssasi samaa mieltä siitä, että väkivaltaan tulee olla nollatoleranssi iästä huolimatta. Tässä kirjoituksessa keskityin lasten ja nuorten tekemiin väkivallantekoihin, joten siksi mainitsin tässä erikseen lapset ja nuoret. En kuitenkaan hyväksy väkivaltaa missään muodossa, eikä sitä tulisi yhdenkään henkilön kokea tai kohdata.
Ilmoita asiaton viesti
Otetaanko poliisilta ja armeijalta väkivaltavälineet pois?
Ilmoita asiaton viesti
Väkivalta on toimiva keino joissakin tapauksissa ratkaista ongelmia nuortenkin kohdalla.
Esim koulukiusaaminen johon ei puututa tai huomata voi loppua ja vähentyä, kun aina kiusaamistilanteessa potkaisee kiusaajaa munille.
Jos kiusattu joka on puolustanut itseänsä sattuu olemaan vaikka adhd-nuori tai laitoslapsi niin tilanteen selvittelyssä hän on jo valmiiksi ennakkosyyllinen ja hänen puoltaan asiasta ei haluta edes kuulla. Helposti voi käydä että väkivallasta tulee ainoa toimiva keino puolustaa itseään. Mitä enemmän väkivaltaa käyttää niin sen harvempi ”hyppii” silmille. Kun oppii väkivallan toimivuuden ongelmanratkaisukeinona, niin siitä voi tulla aivan normaali käyttäytymistapa.
Olisiko tuo hiljattain murhattu 16-vuotias murhattu jos hän olisi ollut väkivaltainen ja puolustautunut väkivalloin aiemmin kiusaamista vastaan. Olisiko hänet jätetty rauhaan.
Mielenkiintoista olisi myös että onko tutkimustietoa siitä, että miten ”laitoselämä” esim lastenkodissa/koulukodissa/
psykiatrisella osastolla vaikuttaa asennoitumiseen väkivaltaan ja sen käyttämiseen. Esim toimintansa lopettanut Loikolan kartano oli täysi ”elukkasäilö” lähes epäinhimillisine käytäntöineen. Jos ihmistä kohtelee kuin elukkaa tai muuten ala-arvoisesti niin tämä joko sekoaa hulluksi traumatisoituneeksi tai psykopatisoi itsensä ”elukaksi”.
Lastenkotityöntekijöihin kohdistuneissa törkeissä väkivaltarikoksista hyvin usein tekijä tai joku tekijöistä on alentuneesti syyntakeinen tai syyntakeeton. Onko alunperinkään lastenkoti ollut oikea sijoituspaikka jos taustalla on vakavia mielenterveysongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on totta, että jossain tilanteessa väkivalta voi toimia itsensä puolustamisena ja niin sanotusti ”muiden pelottelemisena”. Itse kuitenkin koen, että yhdenkään lapsen tai nuoren ei tulisi joutua puolustamaan itseään väkivallalla. Yhteiskunnassamme on oltava rakenteet, jossa jokainen lapsi ja nuori tulee kohdatuksi, kuunnelluksi ja nähdyksi niin, että esimerkiksi kiusaaminen saadaan varhain esiin, eikä kiusatun tarvitse puolustautua.
Mielenkiintoista olisi tosiaan tämä tutkimustieto siitä, miten esimerkiksi laitoselämä vaikuttaa asennoitumiseen väkivaltaa kohtaan. Itse laitoksissa työskennellessäni olen sen havainnut, että laitoksen sisällä vallitsevat asenteet nuorten keskuudessa usein tuppaavat leviämään. Tämä on muodostunut esimerkiksi siinä haasteelliseksi, että laitokseen sijoitetaan yksi päihdemyönteinen ja päihteitä käyttävä nuori, joka saa vedettyä toiminaan myöhemmin mukaan näitä ’’rauhallisempiakin’’ nuoria. Toisinaan kiinnipitotilanteita myös ihannoidaan ja niillä ikään kuin ”leveillään” toisille laitoksen nuorille. Aina varmastikaan lastenkoti ei ole ollut oikea sijoituspaikka, joka olisi vastannut lapsen yksilöllisiin tarpeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ihminen on mallioppija. Näkee, että tuo toimii noin, se näköjään hyväksytään – siihen ei puututa (riittävästi). Minäkin siis voin toimia noin. Missä määrin elokuvat yms. toimii mallina?
Varmasti yksi syy siihen, että ei puututa kaikkeen mihin pitäisi, niin kouluissa, kuin laitoksissakin, on resurssipula. Osasyynä varmasti myös aikuisten ”hällä väliä” asenne.
Ilmoita asiaton viesti
”yhdenkään lapsen tai nuoren ei tulisi joutua puolustamaan itseään väkivallalla”
Millä sitten yhteiskunta suojelee itseään? Väkivaltakoneistolla ja sen monopolilla vai mitä? Tätä keinoa ei haluta suoda yksilölle, koska se on usein hallitsematonta ja arvaamatonta. Vastaväkivalta on toimiva keino lopettaa itseensä kohdistuva väkivalta, mutta ikävä kyllä siirtää sen vain jonkun muun murheeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Alaikäisten huumeringit myös huolestuttaa. Siihenkin voi liittyä rankaa väkivaltaa.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tepposyvril/alaikaisten-huumevalitysringi/
Ilmoita asiaton viesti