Kuka on Nita Austero?

Olen 25-vuotias Nita Austero, työläisperheen kasvatti. Olen kasvanut ja varttunut lähiöissä, joten lähiöt ja niiden kehittäminen ovat lähellä sydäntäni. Lähiöissä olen saanut elää hyvän ja turvallisen lapsuuden, josta olen hyvin kiitollinen. Lähiöissä kasvaessani olen kuitenkin myös kohdannut useita traagisia kohtaloita, kun vanhat kaverini ovat päätyneet rikollisuuden ja huumeiden täyttämään elämään kohtalokkain seurauksin. Muistan myös elävästi niitä hetkiä, kun koulumatkojani varjosti pitkät leipäjonot. Olen siis lapsuudesta asti kohdannut läheltä ihmisten huono-osaisuutta, joka on varmasti yksi niistä suurista tekijöistä, jonka vuoksi olen päättänyt lähteä mukaan vaikuttamaan tulevaisuutemme yhteiskuntaan.

Koulutustaustaltani olen ylioppilas, lähihoitaja, sosionomi ja pian valmistuva yhteiskuntatieteiden maisteri. Koulutukseni on siis hyvin monikirjoinen. Työkokemukseni painottuu lastensuojelun pariin. Olen työskennellyt ohjaajana lastensuojelulaitoksissa, lastensuojelupalvelujen kehittämistehtävissä ja tällä hetkellä työskentelen lapsiperheiden sosiaalityössä. Olen niin työssäni kuin myös omassa elämässänikin kohdannut läheltä lasten ja nuorten pahoinvointisuuteen ja vakavaan psyykkiseen oirehdintaan. Olen kohdannut nuoria, joita tulevaisuus pelottaa itsetuhoisten ajatuksen vuoksi ja nuoria, jotka eivät näe itsellään tulevaisuutta. Kohtaan jatkuvasti nuoria, jotka huutavat pahaa oloaan erilaisin oireiluin; on koulupudokuutta, vakavaa kiusaamista, nuorisorikollisuutta ja erilaisia päihde- ja mielenterveysongelmia. Erityisen huolestuttavaa on, että jo alakouluikäiset lääkitsevät ahdistustaan ja masennustaan päihteiden avulla. Tämä on osoitus siitä, ettei palvelujärjestelmämme ole kyennyt riittävällä tavalla vastaamaan lasten ja nuorten pahoinvointiin. Mielenterveyspalveluihin on jopa useiden kuukausien mittaiset jonot tai nuori ei ole riittävän itsetuhoinen päästäkseen hänen tarvitsemiin palveluihin. Nuorten hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistäminen ovatkin yksi niistä keskeisistä, sydäntäni lähellä olevista teemoista, joihin haluan tulevaisuudessa päästä vaikuttamaan.

Olen vahvasti lasten ja nuorten puolesta puhuja. Oma visioni on tulevaisuuden yhteiskunta, jossa jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus hyvään ja turvalliseen elämään. Yhteiskunnassamme lasten ja nuorten harrastustoimintaa on tuettava, koulutukseen panostettava, kiusaamisen vastaista toimintaa kehitettävä ja riittäviä sekä oikea-aikaisia palveluja lisättävä. Meillä ei ole varaa antaa yhdenkään lapsemme tai nuoremme syrjäytyä. Lapsiin ja nuoriin panostaminen on satsaus tulevaisuuteen.

Nita Austero

Lastensuojelun ammattilainen, yhteiskuntatieteilijä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu