Lastensuojelulaitosten yksityistäminen on pysäytettävä
Lastensuojelulaitosten toiminnassa on tapahtunut valtakunnallisesti suuri muutos, kun laitoksia on yhä enenevissä määrin ryhdytty ulkoistamaan. Nykyisellään yksityisen sektori tuottaa laitospalveluista valtaosan, noin 84 prosenttia. Tämä on luonut lukuisia haasteita, sillä sijaishuoltopaikan valinta ei toteudu enää lastensuojelulain määrittämällä tavalla, vaan sitä on alkanut määrittämään hankintalainsäädäntö ja muut ulkoiset tekijät, kuten sijoittajakunnan taloudellinen tilanne ja kilpailutuksen tuottama hankintajärjestys. Hankintalainsäädännöstä näyttää siis tulleen keskeinen sijaishuollon toteuttamista ohjaava normi. Kuitenkaan se, että palveluita ostetaan yksityisiltä palveluntuottajilta, ei aina tarkoita, että laatu paranisi ja kunnan maksama hinta halpenisi.
Lastensuojelulaitoksissa ei näyttäydy enää keskeisenä tekijänä lapsen yksilölliset tarpeet ja lapsen etu, vaan taloudelliset tekijät. Tämä on pysäytettävä välittömästi, sillä sijaishuolto ei voi missään määrin olla liiketoiminnan kohde. Huolestuttavaa on, että yhteiskunnassamme lastensuojelusta on tullut miljoonabisnestä, jossa lapsen edun sijaan etusijalla on voiton tavoittelu ja maksimointi. Itse kannatan vahvasti sitä, että lastensuojelun sijaishuolto tulee säätää perusopetuksen tapaan liiketaloudellisen voiton tavoittelun ulkopuolelle. On kohtuutonta, että haavoittuvassa asemassa olevien lasten kustannuksella on edes mahdollista tavoitella voittoa. Sijaishuollon ja markkinoiden ei tule kuulua yhteen!
Tulevaisuudessa meidän on estettävä lastensuojelun markkinaistuminen. Lastensuojelusta tulee sitä vaikeammin hallittavaa, mitä enemmän se siirtyy markkinoilla toimivaksi. Sijaishuollon valvonta heikkenee entisestään ja lasten oikeudet eivät toteudu lain edellyttämällä tavalla. Jatkuvan yksityistämisen myötä kodin ulkopuolelle sijoittaminen ei näyttäydy enää lapsen edun mukaiselta. Olen vahvasti sitä mieltä, että kuntien omana toimintana tai kuntien yhteisenä toimintana järjestettäviä lastensuojelupalveluja tulee tulevaisuudessa vahvistaa ja monipuolistaa. Yksityisten palveluntuottajien roolina tulee olla kunnan omia palveluja täydentäviä, mutta ne eivät voi olla ohjaavassa asemassa.
Lastensuojelu on yksi osa-alua mihin sijoitetut varat tuottavat hyötyä, sekä inhimillistä että taloudellista.
Ilmoita asiaton viesti
Lastensuojelu on tärkeää, sillä sen tarkoituksenahan on nimensäkin mukaisesti lasten suojelu. On mahtavaa, että yhteiskunnassamme lapsia suojellaan ja heidän kasvunsa ja kehityksensä turvataan. On kuitenkin huolestuttavaa, että yksityiset palveluntuottajat tavoittelevat lapsen suojelemisella miljoonavoittoja.
Ilmoita asiaton viesti
Jos katsotaan pienten ja keskisuurten kuntien 10 suurinta yhteisöveron maksajana niin hyvin usein joukossa on lastenkotipalveluja tuottavia yrityksiä. Todella tuottoisa ala.
Ilmoita asiaton viesti
Yksityiset palveluntuottajat ovat toki suuri yhteisöveron maksaja, joten kysymys on eettisesti hyvin kiperä. Niihin sijoittaminen kuitenkin myös tulee kunnille hyvin hintavaksi. Huostaanottojen ennaltaehkäisyksi tulisi siis mielestäni ehdottomasti tehdä enemmän. Itse olen kohdannut tilanteisiin, joissa perhe ei ole saanut riittävää tukea, joten lopulta ainoa vaihtoehto on ollut kodin ulkopuolelle sijoittaminen. Kuitenkin ennaltaehkäiseviin palveluihin panostaminen olisi tullut moninkertaisesti halvemmaksi. Itse olen myös työskennellyt yksityisissä lastensuojelulaitoksissa ja valitettavasti kohdannut siihen, etteivät ne aina ole lapsen edun mukaisia.
Ilmoita asiaton viesti
”Huostaanottojen ennaltaehkäisyksi tulisi siis mielestäni ehdottomasti tehdä enemmän.”
Yhäkin ihmettelen, että mopoakaan et saa ajaa ilman opetusta ja koetta, mutta lapsia saat heti tehdä niin paljon, kuin paikat kestää. Niin kauan kun asian on näin tulemme puuttumaan ongelmiin jälkikäteen ja tulokset näkyykin sitten aina selkeästi.
Itse olen alkoholisti vanhenpien ongelmanuorena tuon aika hyvin nähnyt ja noin yleensäkin ongelmien perussyy on erilaiset päihteet, joita saa kaupastakin kunhan on rahaa ja riittävän selvä, sekä kello on yli yhdeksän aamulla.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mistäköhän ne sen yhteisöveron maksaa, ettei vaan kunnan eli siis veronmaksajien maksamista varoista? Ja osakesijoittajatko eivät saa näppeihinsä kuin aivan minimaalisen siivun tarjotusta palvelusta?
Puhdasta lypsylehmätehtailuun nojaavaa porvarimatematiikkaa!
Odotellaanpa vaan aikoja kun sama amerikkalaismallinen bisnesunelma runnotaan meilläkin vankeinhoitoon.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus.
Suomalainen lastenkotibisnes on hyvin samankaltaista kuin USA.n yksityisvankilabisnes.
Vankilaa voisi kuvailla suureksi ”spurguvarastoksi” ja lastenkotia ongelmanuorivarastoksi. Kun psykiatrinen laitoshoito ja julkiset palvelut vähenevät niin lastenkodit tuottavat hyvää asiakaskuntaa erilaisilla yksityisille palveluasunnoille ja kuntoutusyksiköille.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä Jani, samaan suuntaan näyttää Suomessa myös kehityssuunta menevän.
Ilmoita asiaton viesti
Käytännössä asia on juuri näin. Ongelmalapset ja -nuoret on ulkoistettu pois yhteiskunnan vastuulta.
Ilmoita asiaton viesti
Tekee mieli kysyä, saisiko saman myös vanhusten hoitoon?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä pointti Ion, kannatan ehdottomasti myös tätä!
Ilmoita asiaton viesti
”Lastensuojelulaitoksissa ei näyttäydy enää keskeisenä tekijänä lapsen yksilölliset tarpeet ja lapsen etu, vaan taloudelliset tekijät”
Tuntuuko Sinusta siltä, että olet asiasi kanssa ainakin kymmenen vuotta myöhässä?
Entä vanhukset, tai ”hullut”?
Ilmoita asiaton viesti
Kehityssuunta on jatkunut pitkään näin, eikä yksityistäminen ole toki mitenkään uusi ilmiö. Yksityistämiseen olisi pitänyt puuttua jo ajat sitten, mutta nyt se näyttää menneen äärimmäisyyksiin, kun yksityiset palveluntuottajat takovat miljoonia haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kustannuksella. Toki kannatan esimerkiksi myös palvelukotien yksityistämisen pysäyttämistä. Itse olen työskennellyt yksityisissä lastensuojelulaitoksissa ja nähnyt sitä haasteellista maailmaa, joten otin yhdeksi esimerkiksi juuri nämä lastensuojelulaitokset.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs ongelma lastensuojelussa lienee että psykiatrista hoitoa tai neurologisiin ongelmiin apua tarvitseville ei ole sopivia hoitopaikkoja tai sopivia ja toimivia palveluita riittävästi saatavilla.
Psykiatrisesti oireilevat tai neurologisista ongelmista kärsivät ”lykätään” lopulta lastenkoteihin ja näillä ei ole riittäviä ammattitaitoja, resursseja,mahdollisuuksia tai halua hoitaa heitä kunnolla.
Onko lastenkodin työntekijöillä asiantuntemus hoitaa ja kohdata psyykkisesti sairas, päihderiippuvainen, Adhd-oireinen ja traumatisoitunut nuori. Tälläistä moniongelmaisia on yhä enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on täysin totta, yhä useammassa laitoksessa ammattilaisilta edellytetään nepsy-osaamista. Ongelma lastensuojelussa myös on, ettei psykiatrista hoitoa tarvitseville nuorille ole riittävästi hoitopaikkoja. Itse koen, että lastensuojelun ja neuropsykiatrian välistä yhteistyötä tulisi lisätä. Tämä on mielestäni välttämättömyys ongelmien tehokkaampaan hoitoon.
Itse olen myös kohdannut ongelmallisiin tilanteisiin, jossa itsetuhoisia nuoria kotiutetaan samanpäivän aikana sairaaloista laitoksiin. Tämä on usein haastava kierre, jossa nuori aamulla esimerkiksi itsetuhoisuuden vuoksi päätyy ambulanssilla suljetulle osastolle, illalla hänet kotiutetaan laitokseen ja aamulla sama rumba käynnistyy.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs ongelma lienee sekin, että tuollaisesta laitoksesta voi vaan ottaa ”hatkat” hetkeksi, eikä etsitä.
Mikä olisi tilanne kotonaan asuvan kohdalla?
Ilmoita asiaton viesti
Tervetuloa tänne sekalaisten sakkien joukkoon keskustelemaan.
Tässä olisi sinulle hyvää tietoa mutta se ikävä kyllä on maksullinen ja ei ole kovin kallis. Näyte siinä oli kiinnostavaa ja järkyttävää. Sellainen aviisi kannattaa varmaan maksaa, kun ammattilainen sinä olet.
EDIT: Unohtui se linkki: https://www.longplay.fi/jutut/vailla-virkavastuuta
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Topi, mielelläni perehdyn!
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi myös miettiä sitä, mitä seuraa siitä, että lapset laitostetaan lähes kaikki jo vuoden vanhoista. Lapset eivät myöskään enää elä perheissä keskenään kuin hetken, kun nuoremman syntyessä, vanhempi viedään päiväkotiin tai mikä varhaiskasvatuslaitos se nykyään onkaan, vaikka toinen vanhempi olisi kotona.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä Tapani, laitostuminen on yksi suurista ongelmista, josta voisin myös puhua ummet ja lammet. Aina myöskään laitokseen sijoittaminen ei ole ongelmatonta, sillä siellä oireilevat nuoret kohtaavat ja saavat vaikutteita toisiltaan. Päihtemyönteisyys esimerkiksi näyttää tarttuvan nuorilta toisille. Eikö se vanha sanonta niin ole, että joukossa se tyhmyys tiivistyy.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin näitä päiväkotilaitoksia, joita niin mainioiksi varhaiskasvatuslaitoksiksi kutsutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä olet väärässä. Eihän tuo julkinen/yksityinen väittely paranna mitään jos ongelma on yleisissä asenteissa, aivan niinkuin vanhusten hoidossa.
https://www.verkkouutiset.fi/desimaalien-takana/#92f9a382
Empatia ja ”talvisodanhenki” meillä on kadoksissa. Se on todella vaarallista.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatuksia on varmasti monia. Väittely julkinen/yksityinen ei tietenkään mitään edistä, emmekä siinä mitään voita. Ehkä itse halusin herätellä ajatusta siitä, ettei haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kustannuksella voida tehdä bisnestä, oli kyse sitten lapsista, vammaisista, aikuisista tai ikäihmisistä. Olen myös työskennellyt niin julkisen kuin yksityisen palveluntuottajan palveluksessa ja havahtunut siihen tosiasiaan, että palvelun laadun suhteen on suuria eroja. Toisinaan yksityisissä mennään niin pitkälle, että työntekijämitoitukset ovat vääristeltyjä ja lapsia otetaan ylipaikoille voitontavoittelu silmissä.
Ehdotomasti olen sen kannalla, että huostaanottoja tulisi pyrkiä vähentämään ennaltaehkäisevillä palveluilla. Näin ollen ei siis tarvittaisi niin julkisia kuin yksityisiäkään laitospalveluja. Yleisissä asenteissa täytyisi myös tapahtua muutosta, jossa empatia ja solisaarisuus olisivat keskeisellä sijalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Väittely julkinen/yksityinen ei tietenkään mitään edistä, emmekä siinä mitään voita.”
Nyt olet väärässä. Aiina kun joku väittää vastaan, eli väittelee, niin esiin voi nousta epäkohta joka korjataan. Siis voi, ei lähtökohtaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
No tämä on totta, että asioista pitää keskustella ja tuoda näkyviin erilaisia näkökulmia. Ehkä itse vierastan tuota ”väittely” käsitettä, sillä mielestäni väittelyn sijasta meidän pitäisi pyrkiä enemmän rakentavaan keskusteluun, jossa eriäville näkemyksille on tilaa. Yleensä rakentava ja toisia osapuolia kunnioittava keskustelu myös johtaa pidemmälle ja parempiin lopputuloksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä asiaa voidaan tarkastella pelkästään rahan avulla. Yksityisissä laitoksissa hoito on jo niin kallista, että yhteiskunta pystyisi tekemään asiat paljon halvemmalla. Säästyneillä rahoilla voitaisiin palkata ammattitaitoisia lasten ja nuorten psykiatreja ja terapiahoitoa. Arvelen, että resursseja on aivan liian vähän, joten koulutuksen pitäisi tuottaa näitä ammattilaisia tuplaten se, mitä nyt tapahtuu. Asia on kriisiytynyt, mutta päättäjät eivät piittaa, koska kohderyhmä ei äänestä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen täysin samaa mieltä Antero! Kohderyhmää pitäisi ehdottomasti saada aktivoitumaan äänestämisessä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä huomio lastensuojelu laitosten ulkoistaminen. Se ei ole lapsen etu vaan turvallinen perhe sijoitus, mutta ensin tuettava perheitä tuki toimin. Huostaan otto on vasta viimeinen keino. Olen entinen siaisvanhempi ja kymmeniä vuosia lastensuojelun kanssa toiminut. Sosiaalitoimella Oulussa oli villitys sijoittaa hyvin paljon lapset juuri näihin kirjoittajan mainitseminen laitoksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Monet ovat yrittäneet nostaa asiaa esille, mutta miksi ”lasten oikeudet ” ei toteudu. Syy on selvä; Lastensuojelun johtamisen ongelmat on nostettu esiin monissa tutkimuksissa ja puheenvuoroissa.
Tutkimustulokset vahvistavat muiden viime vuosina tehtyjen selvitysten johtopäätöksiä: lastensuojelujärjestelmä on ajautunut syvään kriisiin. (Ks. esim. Toimiva lastensuojelu 2013; Olisiko jo tekojen aika?
On huomioitava,että on sijaisperheitä jotka eivät tee rahasta vaan rakkaudesta!
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sanna50/257990-kids-too-kampanja-lasten-kaltoinkohtelut-kuriin/
Milloin aletaan kiinnittää huomio jälkihuollon palveluiden laiminlyömiseen?
Miksi ei kiinnitetä siihen huomiota, miten lapset voivat ja miten heidän oikeutensa toteutuvat Suomessa?
Syrjäytymisestä puhutaan, mutta tekoja ei ole niiden poistamiseen; ”Tutkimusten mukaan kodin ulkopuolella sijoitettuna olleet lapset ja nuoret pärjäävät nuorina aikuisina ikätovereitaan heikommin. Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret kohtaavat erityisiä haasteita siirtyessään aikuisuuteen. Näiden haasteiden voittamisessa jälkihuollolla on keskeinen merkitys”.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sanna50/lastensuojelun-tilanne-selvitettava/
MTV Uutiset kysyi kaikilta Suomen poliisilaitoksilta, kuinka monta nuorta heidän alueellaan oli joulua edeltävinä päivinä tavoittamattomissa tai etsintäkuulutettuina. Tiedot kerättiin aikavälillä 22.–23.12.
”Tämänkin hetkinen määrä on liian suuri”
Kadonneet nuoret tulevat poliisin tietoon lastensuojelun kautta. Kyseessä ovat sijoitetut nuoret, jotka ovat joko lähteneet luvatta sijoituspaikastaan tai jättäneet palaamatta sinne.
https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/kadonneiden-joulu-poliisin-tiedossa-jopa-252-tietym%C3%A4tt%C3%B6miss%C3%A4-olevaa-nuorta-huoli-heid%C3%A4n-turvallisuudestaan-on-suuri/ar-BB1cfqqX?ocid=msedgntp
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä pointteja Sanna!
Ilmoita asiaton viesti