Tunnetaanko vanhainkodeissa ihmisoikeuksia?
Vanhainkodeissa asuvien ikäihmisten tilanne puhuttaa ja täysin syystä. Vanhainkotien seinien sisällä tapahtuu heitteillejättöä, kaltoinkohtelua ja monin tavoin hyvin arveluttavaa toimintaa. Suomessa korostamme ja puolustamme aina viimeiseen asti ihmisoikeuksia. Al-Holin leirillä olevat suomalaiset lapset ja heidän vanhempansa on saatava takaisin Suomeen, koska heillä on ihmisoikeudet. Vankien tulee saada tavata läheisiään, koska myös heillä on ihmisoikeudet. Missä kuitenkin ovat nämä vanhainkodeissa asuvien ikäihmisten ihmisoikeudet? Niitä ei nähdäksemme ole.
Monissa vanhainkodeissa toimitaan lainvastaisesti, eikä kohtelu ole millään mittakaavalla ihmisarvoa kunnioittavaa. Vanhuksia lukitaan huoneeseen, heille syötetään ala-arvoista ruokaa, heitä lyödään ja heidät lääkitään rauhallisiksi. Näinkö osoitamme kiitosta henkilöille, jotka ovat uhranneet henkensä isänmaamme puolesta ja heille, jotka ovat olleet rakentamassa Suomesta hyvinvointivaltiota?
Politiikassa vetoamme jokaisessa yhteydessä aina ihmisoikeuksiin, sillä toimiihan niihin vetoaminen perusteluna asiaan kuin asiaan. Ihmisoikeuksiin vetoamalla voimme oikeuttaa mielipiteitämme ja tekemiämme päätöksiä. Vetoammeko kuitenkin ihmisoikeuksiin vain, koska se kuulostaa hyvältä ja koska se on asia, mitä kansa haluaa kuulla? Jos kuitenkin pysähdymme ihmisoikeuksien ääreen huomaamme, että ihmisoikeudet kieltävät tahallisen kovan kivun tai kärsimyksen aiheuttamisen. Ne myös määrittävät, että jokaisella on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen. Ihmisoikeuksien yleisenä päämääränä on siis mahdollistaa ihmisarvon mukainen elämä. Jokainen voi kuitenkin pohtia, miten vanhainkodeissa tapahtuvat epäasiallisuudet istuvat ihmisoikeuksien kanssa yhteen. Päättäjät, missä ovat nyt nämä aina ja joka tilanteessa korostetut ihmisoikeudet?
Meidän on avattava silmämme ja ihmisoikeuspuheen sijasta toimittava. Nykyinen nuori sukupolvi ajattelee, etteivät he halua koskaan ikääntyä ja joutua vanhainkotiin, sillä vanhainkodeissa elämä ei ole elämisen arvoista. Olen myös keskustellut henkilöiden kanssa, jotka jopa toivovat poismenoa ennen vanhainkotiin joutumista. Huolestuttavaa, eikö? Tästä huolimatta kuitenkin yhä useampi ikääntyvä ihminen näissä vanhainkodeissa viimeisiä elinvuosiansa viettävät.
Vanhusten hoidossa tarvitaan syvää rakenneuudistusta, jossa jokaisella vanhuksella on oikeus turvalliseen ja ihmisarvoa kunnioittavaan elämään. Vanhustenhoidon tulee säilyä kuntien vastuulla ja niiden yksityistä on pyrittävä sääntelemään. Yksityiset vanhainkodit voivat täydentää kunnan omaa tarjontaa, mutta ne eivät voi olla ohjaavassa asemassa. Yksityisten vanhankotien tavoitteena ei voi myöskään missään muodossa olla taloudellisen hyödyn tavoittelu. Vanhainkotien valvonta vaatii lisää resursseja, jotta epäkohtia saadaan esiin ja jotta niihin on mahdollista todellisuudessa puuttua. Lähihoitajakoulutuksessa on myös säilytettävä soveltuvuuskokeet, jotta voimme varmistua siitä, että niin vanhainkodeissa kuin myös muuallakin hoitotyössä työtä tekevät he, joilla on siihen aito kyky ja halu.
Puolustetaan heitä, jotka eivät siihen itse kykene ja pidetään huolta heistä, jotka pitivät aikoinaan huolta meistä.
Niinpä….nyt.sos.dem pääministerimme voisi tehdä tälle asialle jotain?
Tärkeisiin asioihin on aina aikaa ja rahaa
Ilmoita asiaton viesti
Vaalit lähestyvät. Olen kirjoittanut useissa puheenvuorissani tätä vanhusten asiaa. Kannattaa lukea ne ja varsinkin se jakso ”perässähiihtäjiä ei enää tarvita”. Katsotaan nyt kuinka monet puolueet ottavat taas tämän asian ”keppihevosekseen”. Kuten olen usein huomauttanut ”rintamalinjat menevät ihmisen sisällä”. Turha näperrellä hoitajamitoitusten parissa (ei blogisti tosin sitä teekään), kun se todellinen ongelma on kuntien ja sosiaali-ja terveysjättien ns. ”salaiset kansiot”, joissa pukki on kaalimaan varijana. Eikä milloinkaan voittoon pyrkivä (ja vieläpä yhteisillä verorahoilla) ruohonjuuritasolta erkaantunut yritys voi tuottaa ”halvalla hyvää”. Se on mahdottomuus. Nyt pitäisi näyttää se pääministerimme ”hauraimpien” suojelu todeksi ja heti eikä huomenna. Niinhän ne vaipoistakin ja leikkasi yhteisissä koronatalkoissa. Vassareitten tai soisaalidemokraattien laariinkaan ei pitäisi enää sataa, kun ovat nekin päästäneet aikojen saatossa nuo ”jättiyhtiöt” mellastamaan tänne ”lintukotoommekin”. Miten ne pois potkitaan; onko blogistilla siihen vastaus? Monet vanhukset ovat tehneet hupimatkan jo” jalat edellä” kronarajoitusten kurimuksesta kärsittyään (lue puheenvuoroni).
Ilmoita asiaton viesti
Täyttä asiaa tässä kirjoituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä 7.1.2021 annettu KHO:n vuosikirjapäätös (KHO:2021:1), josta ilmenee, miten sääntelemätöntä on laitoksissa asuvien vanhusten ja vammaisten hoito ja millä toimivaltuuksilla asioita tehdään – ja millä tuloksin:
– – ”Korkein hallinto-oikeus toteaa, että asumisyksikköä koskevan vierailukiellon antaminen merkitsee pitkälle menevää puuttumista asumisyksikön asukkaiden yksityiselämän ja perhe-elämän suojaan. Tartuntatautilain 17 § koskee hoitoon liittyvien infektioiden torjuntaa. Lainkohdassa ei säädetä toimivallasta ryhtyä toimenpiteisiin, joilla rajoitetaan perusoikeuksia. Tällainen toimivalta on laissa säädetty vain karanteeni- ja eristämistilanteita varten (HE 13/2016 vp, StVM 24/2016 vp ja PeVL 11/2016 vp). Vammaisten asumisyksikköä koskevaa vierailukieltoa ei ole voitu antaa tartuntatautilain 17 §:n tarkoitettuna hoitoon liittyvien infektioiden torjuntatoimenpiteenä. Näin ollen vammaispalvelupäällikön päätöksellä ei ole voitu asettaa vierailukieltoa. Päätös on lainvastainen.
Vierailukiellon laissa sääntelemättömyyden vuoksi asiassa ei ole edellytyksiä tuomioistuimessa tarkemmin ratkaista, mitkä vierailuja koskevat rajoitukset olisivat saattaneet olla perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttäviä ja välttämättömiä.
Edellä mainituilla perusteilla hallinto-oikeuden päätös on kumottava ja vammaispalvelupäällikön päätös kumottava ja poistettava.”
https://www.kho.fi/fi/index/paatokset/vuosikirjapaatokset/1609743947251.html
Ilmoita asiaton viesti