Puolalaismies haluaa haastaa Saksan käräjille

Puolalainen mies haluaa haastaa Saksan valtion käräjille Natsi-Saksan tekemistä julmuuksista. 1944 kyseinen mies sai vaikeita palovammoja saksalaisten suorittamassa verilöylyssä miehen kotikylässä, mies oli tuolloin kuuden vuoden ikäinen lapsi.

Aina välillä putkahtelee julkisuuteen näitä toisessa maailmansodassa julmuuksia kokeneiden yksityishenkilöiden vaatimuksia saada oikeutta itselleen, mikä on mielestäni kyllä erittäin ymmärrettävää. Toinen maailmansota jätti jälkeensä valtavan lauman traumatisoituneita ihmisiä ja miljoonat lapset ovat eläneet ja vanhentuneet erittäin syvät haavat sieluissaan.

Olisi oikein, että tämä yksittäinen mieshenkilö saisi mahdollisuuden hakea oikeutta itselleen. Meistä vain harva voi edes kuvitella, mitä tuo mies on pikkuisena poikana joutunut kokemaan itse ja mitä hän on nähnyt muiden kokevan. Saksalaiset tekivät mm. puolalaisia siviilejä kohtaan niin kamalia tekoja, ettei sitä oikein edes rauhallisessa yhteiskunnassa kasvaneena ihmisenä pysty ymmärtämään.

Saksan vallasta vapauduttuaan monet kansat jäivät sitten vuorostaan Neuvostoliiton jalkoihin, eikä se paljoakaan heidän elämäänsä parantanut eikä puna-armeija ollut ”vapauttajana” juurikaan saksalaismiehittäjiä hellempi.
Joskus luin Anthony Beevorin kirjan ”Berliini 1945”, mikä oli erittäin masentavaa luettavaa. Ihan suoraan sanottuna järkytyin, vaikka tiesinkin vähän jo ennalta jotain siitä, millainen vapauttaja Neuvostoliitto oli.
Siviilien enemmän tai vähemmän sponttaani teurastaminen ja naisten ja lasten joukkoraiskaukset eivät kyllä ainakaan minun silmissäni tee Neuvostoliitosta Natsi-Saksaa kauniimpaa tai arvoiltaan ylevämpää. Saksalaisia, täysin sattumanvaraisesti valittuja, työikäisiä naisia raahattiin junavaunuittain mm. Karjalaan metsätyöleireille, julmuuksien uhreiksi joutuivat jopa keskitysleireiltä ”vapautetut” neuvostoliittolaiset ja maanalaista työtään koko saksalaismiehityksen ajan tehneet kommunistit.

Vaikenemisen aikakautena ihmisten oli vain selvittävä ilman mitään terapia-apuja eikä mahdollisuutta hakea oikeutta ollut, vaikka toki mielellään saksalaisten rikokset tunnustettiinkin. Ja vaikka saksalaiset ovatkin kantaneet raskaan taakan natsien rikoksista, niin siltikin toivon, että tämä puolalainen herra saa mahdollisuutensa, siitäkin huolimatta tai ehkä juuri siksi, että sen jälkeen monet muutkin toisessa maailmasodassa ja sen jälkeen kauheuksia kokeneet siviilit voisivat hakea oikeutta ja korvauksia kärsimyksistään. Sillä muistutettaisiin maailmaa ja näitä vapauttajina ja valloittajina kekkuloivia valtioita siitä, kuinka ihmisiä EI pidä kohdella.

Uskon, että ainoa tapa, jolla sotilaiden ja valtioiden siviileihin kohdistamat julmuudet, yleisimpänä ehkä nykypäivänäkin raiskaukset, saataisiin vähenemään olisi se, että niistä tehtäisiin valtioille niin kallista lystiä, että sotilaiden toimintaa alettaisiin todella valvomaan tarkemmin.

Palasiaan keräillen,

Helena

ohohupsis
Sitoutumaton Ulkomaat

Tosi wanahoja mummoja ja A.F. Airoa fanittava ämmänriähkänä Suomen Kurjalan itkuvirsikunnahilta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu