Verotietojen julkisuus ei ole pelkästään hyvä asia

Verotietojen julkisuus, tai pikemminkin julkaisemattomuus on herättänyt paljon keskustelua viime vuorokauden aikana. Puolustetaan paljon sitä, että avoimessa yhteiskunnassa verotietojen tulee olla vapaata. Lehdistö näyttää yksimielisesti kampanjoivan julkaisuvapauden puolesta. Ymmärrän sen kyllä. Tästähän lehdet elävät.

Kun katselee tämänpäiväisiä lehtiä, tulee kyllä mieleen kysymys, onko verotietojen julkaisuvapaus sittenkään hyvä asia. Tulotiedoilla maiskuttelu, tirkistely ja kateuden lietsonta meni varsinkin iltapäivälehdissä kuvottavalle tasolle. Kun me suomalaiset suhtaudumme poikkeuksellisen negatiivisesti muiden taloudelliseen menestykseen, tuntuu tienistien esittely lähinnä jonkinlaiselta sosiaalipornolta.

Toinen asia on se, että osa nimensä verotilastoista poistaneet tekevät sen omaisia suojellakseen. Vaikka meillä asia on vielä harvinainen, niin meilläkin varakkaita ja heidän lapsiaan on kidnapattu.

Minusta ei ole itsestään selvää, että tulo- ja verotietojen julkistaminen on yksiselitteisesti hyvä asia.

0
Olaus
Porvoo

Olen ollut professori, dosentti ja yliopistonlehtori Helsingin Yliopiston taloustieteen laitoksella. Nyt eläkkeellä. Alani on maa- ja elintarviketalouden markkinointi. Tutkin markkinoiden toimintaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu