Voitto Saksasta Venäjän ansiota?

Huomenna juhlitaan Venäjällä ”voitonpäivää”.  Venäjän historialliseen, valheelliseen narratiiviin kuuluu nykyään se, että Neuvostoliitto käytännöllisesti katsoen yksin voitti Saksan. Tämän ajatuksen ovat sisäistäneet kritiikittä myös Suomen tiedotusvälineet.

Tämän päivän uutisten valossa seuraavaksi voittajavaltioksi julistautuu myös Ranska, jolla toisen maailmansodan lopettamisessa oli korkeintaan sivurooli.

Pintapuolisen historiantuntemukseni mukaan voiton Saksasta toivat ennen kaikkea Yhdysvaltain ja Britannian joukot. Ranska ja Venäjä olivat mukana, mutta eivät ratkaisevassa roolissa.. Historiankirjoittajat väittävät, että venäläiset sotilaat olisivat puolalaisten kanssa kuolleet nälkään, jos muut liittoutuneet eivät heitä olisi auttaneet.

Tässä alkaa olla pelko siitä, että kun Venäjän taholta jatkuvasti toistetaan väitettä, että he yksin voittivat Saksan, ja siten päättivät toisen maailmansodan, tähän aletaan uskoa. Tällä tavalla historiaa vähitellen vääristetään, ja valhe muuttuu totuudeksi.

 

Olaus
Porvoo

Olen ollut professori, dosentti ja yliopistonlehtori Helsingin Yliopiston taloustieteen laitoksella. Nyt eläkkeellä. Alani on maa- ja elintarviketalouden markkinointi. Tutkin markkinoiden toimintaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu