Eläkeläisille tärkeät vaalit

Maakuntien SOTE-palvelujen soveltaminen käytäntöön tehdään Lapissakin oman näköinen. Olen lähtenyt näihin Lapin hyvinvointialuevaaleihin, turvatakseni myöskin eläkeläisten ja tulevien eläkeläisten näkökulman.

Olin pitkän työsuhteeni (~30 v.) ajasta puolet päätoimisena pääluottamusmiehenä. Työlainsäädäntöä tulkitaan niin, että työntekijä on heikompi osapuoli. Työntekijöiden oikeuksien puolustamisessa oltiin siitä huolimatta yllättävänkin tiukoilla.

Vielä haasteellisempaa on nykyään, kun EK (Elinkeinoelämän keskusliitto) ja Suomen yrittäjät ovat jyrkentäneet otettaan poistaa yleissitovuus Suomalaisesta työmarkkinakentästä. Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että ay-liikkeen järjestäytymisaste on suuri, koska työehtosopimuksilla on etuisuuksia, joita lainsäädäntö ei tunne.

Olen nykyjäänkin edunvalvontatehtävissä Lapin eläkeläisjärjestössä puheenjohtajana. Se on vielä haasteellisempaa kuin työelämässä, jossa sentään tiukassa paikassa oli uhkana lakon mahdollisuus. Nyt kaikki edunvalvonnan tulokset on saavutettava neuvotteluteitse, painostuskeinot ovat vähissä.

Olavi Stoor, vaaleissa numero 152, Eläkeläiset ry:n Lapin Aluejärjestö ry:n puheenjohtaja

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu