Opiskelijoiden alkoholikulttuuri – yhteisöllisyyden vahvistamista vai syrjiviä ajatusmalleja?

Uusien – ja miksei myös vanhojenkin – yliopisto-opiskelijoiden kohokohta on usein elokuinen orientaatio lukuvuoden opiskeluja ja vapaa-ajan rientoja varten. Asia, josta kuitenkin on tapana vaieta, on opiskelijoiden alkoholikulttuuri. Oletamme, että jokainen on valmis vetämään vahvat humalat vain siksi, että se on osa kulttuuriamme. Juhlat kestävät parhaimmillaan aamun pimeille tunneille asti, ja juominen aloitetaan jo päivällä. On kuitenkin fakta, ettei kaikkia kiinnosta jatkuvat tequilashotit baarin vessassa. Mitä näille vastarannan kiiskeille tapahtuu yliopistossa – murtuvatko he paineen alla vai uskaltavatko he pitää pintansa?

 

Olen itse vältellyt alkoholia lähes koko elämäni. En ole ikinä kokenut, että en voisi pitää hauskaa ilman sitä. Muistan ihmetelleeni jo ala-asteella, kuinka runsasta alkoholin käyttö tuon ikäisenä oli. Meno vain paheni yläasteella, eikä lukiokaan juuri tilannetta helpottanut. Muistan, kun ystäväni kutsuivat minut mukaan lukiobileisiin – ”niissähän vain pidetään hauskaa”! Minä en kuitenkaan koskaan käsittänyt sitä. Miten illasta voi nauttia, jos sitä ei seuraavana päivänä edes muista? Minua alkoi ahdistaa juhliminen. Jatkuva tekosyiden keksiminen oli raskasta, koska en uskaltanut kieltäytyä suoraan. Mietin mielessäni, että mitäköhän ne muut ajattelevat minusta. Olenko vain osaamaton ja typerä, kun en osaa juhlia alkoholin kanssa? Myöhemmin vasta käsitin, kuinka kauheita nuo ajatukset olivat. Ennen kaikkea heräsin siihen, että kuinka järkyttävä alkoholikulttuuri tämän maan nuorilla on!

Vapaassa maassa jokaisella on oikeus elää haluamaansa elämää. Siksi en kirjoita tätä tekstiä moralisoidakseni alkoholia juovia tai juhlissa käyviä ihmisiä. En aio nostaa alkoholivapaata elämääni korkeammalle jalustalle, koska minulle kyse on vain valinnasta muiden valintojen joukossa. Mihin haluan kuitenkin puuttua, on alkoholia juomattomien moralisointi. Se ääneen sanomaton sääntö siitä, kuinka jokainen voi ottaa ainakin yhden bissen. Se vinoon katsominen, kun tuo juhliin kombuchaa kaljan sijaan tai vadelmamehua viinin sijaan. Se on väärin. (Ja jos joku nyt tulee pätemään, että ”ei minun kaveriporukassa”, niin onnittelut. Olet poikkeus.)

Peruskouluvuosieni aikana kasvoin siihen ajatukseen, että kaikki ”siistit tyypit” olivat aina siideritölkki kädessä juhlimassa aamuyöhön saakka. Minä olin vain se nörtti heppatyttö, joka tuli koulusta kotiin, teki läksyt ja lähti tallille. Tallilta tultiin takaisin kahdeksan aikoihin, jonka jälkeen menin suihkun ja iltapalan kautta nukkumaan. Muistan tunteneeni huonoa omatuntoa siitä, etten saanut samanlaista mielihyvää edes pelkästä ajatuksesta juhliin lähtemisestä. Myöhemmin lukiossa opin, etten ollutkaan ainoa. Lisäkseni oli myös muita, ketkä potivat huonoa omaatuntoa siitä, että funktiot kiinnostivat alkoholipromilleja enemmän. Se herätti minut ajattelemaan sitä, kuinka tässä maassa on oikeasti monia opiskelijoiden alkoholikulttuurista kärsiviä ihmisiä. On kamala tunne pohtia kaikkea mistä jää paitsi, vain siksi ettei käytä alkoholia.

Terveystiedon tunneilla opetetaan kyllä alkoholin vaikutuksesta kehoon, ja kemian tunneilla käydään läpi alkoholin käymisprosessi. Miksi kouluissa ei opeteta enempää alkoholikulttuurin vaikutuksista ihmisiin, ja erityisesti opiskelijoihin? Opiskelijoiden alkoholikulttuurin negatiiviset puolet ovat yhä suuri tabu. Kukaan ei tunnu uskaltavan puhua siitä, kuinka syrjivä tuo kulttuuri on. Syynä alkoholin käytön välttelyyn ei tarvitse olla aina se, ettei tykkää sen mausta. Käytännössä juhliin voi osallistua käytännössä sosioekonomisesti tarpeeksi hyvässä asemassa olevat terveet henkilöt keiden vakaumus ei estä alkoholin käyttöä. Hyvänä esimerkkinä syrjivästä kulttuurista toimii neuroepätyypilliset henkilöt, kuten autismin kirjoon kuuluvat tai AD(H)D-diagnoosin ja lääkityksen omaavat henkilöt. Eivät he voi viettää öitänsä juhlissa, tequilashottien kera. Toinen esimerkki ovat uskonnollisista syistä alkoholista kieltäytyvät. Opiskelijoiden alkoholikulttuuri vähentää heidän mahdollisuuksiaan aktiiviseen sosiaaliseen elämään merkittävästi. Kenenkään ei pidä joutua luopumaan vakaumuksestaan kulttuurin aiheuttaman ryhmäpaineen vuoksi.

Näistä asioista on voitava keskustella. Jokaisella opiskelijalla täytyisi olla yhtäläinen mahdollisuus elää opiskelijaelämää, riippumattaan heidän suhtautumisesta alkoholiin. Me emme voi enää hyväksyä sitä, että alkoholin juominen määrittää arvosi opiskelijana. Yhdenkään opiskelijan ei kuulu pelätä yliopistoon menoa puhtaasti alkoholikulttuurin vuoksi. Tämä saattaa shokeerata ihmisiä, mutta tässä maassa on oikeasti ihmisiä keitä pelottaa yliopistojen alkoholikulttuuri. Tuo pelko oli myös itselläni läsnä, kun lähdin yliopistoon. Valitettavasti se pelko on myös osittain osoittautunut todeksi. Voi tuntua todella haastavalle hankkia sosiaalista elämää, kun muut laskevat laukun tilavuutta viinapulloja varten – ja samanaikaisesti itse laskeskelen että kuinka monta pakettia siirappivohveleita siihen samaiseen laukkuun mahtuu.

En kuitenkaan aio luovuttaa, sillä tiedän että en ole ainoa. En luovu arvoistani vain siksi, että muut yrittävät painostaa minua siihen. Luotan siihen, että löytämään ystäviä, jotka istuvat kanssani iltaa ja katsovat Harry Pottereita kaakaomukien kanssa. Olen oppinut tiedostamaan, että minulla on oikeus olla onnellinen ilman alkoholia. Minun arvoani ei määrittele alkoholin käyttöni – ja sama pätee myös juuri sinuun!

 

Siksi haluan sanoa nyt teille, tulevat fuksit – pidä pää kylmänä ja arvoistasi kiinni. Älä anna muiden määritellä sinun käsitystäsi itsestäsi. Et tarvitse alkoholia ja jokaviikkoisia ryyppyiltoja ollaksesi hyvä fuksi. Jos tequilashottien sijasta olisit mieluummin peiton alla lukemassa kirjaa, niin tee niin. Jos haluat mennä juhlimaan kavereiden ja alkoholittoman oluen kanssa neljään asti aamuyöllä, niin tee se. Valintasi ei tee sinusta yhtään huonompaa tai vähempää opiskelijaa. Olet hyvä juuri tuollaisena!

 

– Olivia Lahtinen

 

 

+5
Olivia Lahtinen

Hej! Olen Olivia Lahtinen, 19-vuotias Kaakkois-Suomesta lähtöisin oleva taloustieteen opiskelija. Tällä hetkellä elämäni pyörii täältä Alankomaista käsin, sillä opiskelen kanditutkintoani täällä. Jos sinulla on kysyttävää, niin Twitteristä löydät minut helpoiten!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu