Valta muuttaa mielipiteitä – synninpäästöni.

Hyvä yleisö, tänään on minun vuoroni pyytää anteeksi.

 

Keskustelin yksi päivä läheisen ystäväni kanssa siitä kuinka olen kiitollinen, etten ole enää poliittisessa puoluetoiminnassa mukana. En ollut itse huomannutkaan, kuinka mielipiteeni ääripäistyivät, kielenkäyttöni tiukkeni, ja ihmissuhteeni heikkenivät.

Tuon keskustelun inspiroimana siivoilin tänään twitter-tiliäni läpi, ja kauhulla katselin vanhoja twiittejäni. Oli niitä rauhallisia ja siistejä mielipiteitä, sekä sitten oli se toinen pääty – jotka sisältävät allekirjoittaneen rääväsuutwiitit. On vaikea myöntää ennen kaikkea itselleni, kuinka nuo twiitit oli kirjoitettu lähes puhtaasti omaa egoa kohottaakseen. Ei ole helppoa selittää sitä adrealiiniryöppyä ja eufoorista oloa, jonka saa sadoista ja tuhansista twitter-tykkäyksistä.

Useiden twiittien takana on ollut tiedottomuutta ja tunteenpurkauksia asioista, joihin en ollut edes kunnolla perehtynyt. Mutta ennen kaikkea mielipiteitäni on muotoillut valta. Niin kauhealta kuin se tuntuukin sanoa, niin vallanhimo johti myös omaa ajatteluani hetken. Luulin olevani ”rohkea” ja ”innovatiivinen”, vaikka todellisuudessa halusin vain hyväksyntää korkeassa asemassa olevilta ihmisiltä. Olin valmis muuttamaan ajatusmaailmaani muiden vuoksi. Muistan hylänneeni itselleni tärkeimmät arvot – feminismin, tasa-arvon ja liberalismin – vain saadakseni muutaman tykkäyksen lisää.

 

Maailmalla on käyty runsaasti keskustelua sisäistetystä misogyniasta. Ajattelin pitkään sen koskevan vain ääriajatuksia omaavia naisia. Eihän tuo minua voisi ikinä koskea! Minähän olen tasa-arvoa ja vähemmistöjen oikeuksia kannattava feministi. Kunnes myöhemmin havahduin siihen, että se koski nimenomaan juuri minua. Halusin olla se tyttö, kellä oli uniikit mielipiteet. Puhuin vastoin feministisiä arvojani, koska luulin feminismi-sanan pilaavan maineeni. En halunnut viettää naisten kanssa aikaa, koska ajattelin heidän tuovan ”liikaa draamaa”. Yksi suurimmista rimanalituksista oli transihmisten oikeuksia vastustavan twitteristin puolustaminen kritiikiltä. Sitä en pysty antamaan itselleni anteeksi vielä pitkään aikaan.

Suurin haitta sisäistetystä misogyniasta kohdistui siihen, kuinka häpesin aitoja mielipiteitäni, vaikka tiedostin niiden olemassaolon. Tämä on syy myös sille, miksi sisäistetty misogynia on vaikeaa huomata. On helppo oikeuttaa outojen somemielipiteiden olemassaolo, kun alitajuntaisesti ajattelee niitä vastaan –  eihän minulla voi olla vihamielisiä twiittejä, kun tuen vähemmistöjä aktiivisesti!

 

Miten siis opin muuttamaan ajatustapaani? Oma heräämiseni tapahtui 2021 alussa. Into aktiiviseen poliittiseen toimintaan alkoi hieman lopahtaa, ja puolueesta eroaminen antoi minulle avaimet itseni löytämiseen. Viimeinen niitti oli se, kun entinen hyvä ystäväni laittoi välit poikki kanssani. Oli löydettävä oma identiteetti, joka ei ollut riippuvainen ympäristöstä ja läheisistä ihmisistä. Tuolloin aloin käsittämään tekojeni ja sanojeni laajuuden. Oli todella ahdistavaa huomata, minkälaiseen kuplaan politiikka voi ajaa. Se ajoi myös tämän hennon, nuoren ja hieman itsepäisen naisenalun keskelle negatiivisuutta.

 

Matka nykypäivään on ollut pitkä ja raskas, mutten vaihtaisi siitä päivääkään. Enää en häpeä arvojani. Olen ylpeästi feministinen ja sosiaaliliberaali nuori nainen. Joka päivä on mahdollisuus oppia uutta ja kulkea eteenpäin. En aio velloa menneisyydessä, vaan katsoa kohti tulevaisuutta. Siinä tulevaisuudessa, jossa minä haluan elää, jokaisella on mahdollisuus hyvään elämään – riippumatta sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, ihonväristä, sosioekonomisesta taustasta, kansallisuudesta, ja uskonnollisesta taustasta. Sitä varten olen valmis tekemään töitä jokaisena päivänä elämäni loppuun asti.

 

Lopuksi haluan ennen kaikkea pyytää anteeksi. Olen todella pahoillani kaikille, ketä olen ikinä loukannut joko suorasti tai epäsuorasti mielipiteideni vuoksi. Lupaan oppia ja kasvaa vielä tulevaisuudessakin.

 

Kaikkea hyvää,

Olivia

+2
Olivia Lahtinen

Hej! Olen Olivia Lahtinen, 19-vuotias Kaakkois-Suomesta lähtöisin oleva taloustieteen opiskelija. Tällä hetkellä elämäni pyörii täältä Alankomaista käsin, sillä opiskelen kanditutkintoani täällä. Jos sinulla on kysyttävää, niin Twitteristä löydät minut helpoiten!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu