Viimeinen kesä 1914
Kesäkuun 28. päivä vuonna 1914 Sarajevon kadulla kaikui laukauksia, jotka tunnetusti aloittivat ensimmäiseen maailmansotaan johtaneen eskalaatiokehityksen. Ennen tuota kohtalokasta päivää mitään maailmansodan teleologiaa ei kuitenkaan ollut nähtävissä, ja ihmiset elivät normaalia arkielämäänsä tavanomaisine tulevaisuudenodotuksineen kaikkialla Euroopassa, mukaan lukien Suomen suuriruhtinaskunnassa. Mutta miten tuo sotaa odottamaton arki näyttäytyi suomalaisessa sanomalehdistössä alle kaksi viikkoa ennen Sarajevoa? Millä tavoin sanomalehtien sivuilta avautui näkymä viimeiseen kesään kesäkuun 16. päivä vuonna 1914?
Keisarillisen Suomen Senaatin Helsingissä julkaisema Suomen Wirallinen Lehti kertoo etusivullaan synkästä vuosipäivästä: ”Keisarillisen Suomen Senaatin Talousosaston Kanslia tekee tiedoksi, että keskiviikkona kuluvan vuoden kesäkuun 4/17:pnä k:lo 2 päivällä, Keisarillisen Suomen Senaatin Puheenjohtajan, Suomen Kenraalikuvernöörin, Suomen sotilaspiirin Sotajoukkojen Komentajan, KENRAALIADJUTANTTI BOBRIKOFFIN kuoleman kymmenentenä vuosipäivänä tulee Senaatin Talousosaston istuntosalissa pidettäväksi sielumessu.” Seuraavassa uutisessa lehti kertoo Hänen Ylhäisyytensä Kenraalikuvernöörin [tuolloin Franz Albert Seyn] matkanneen edellisenä päivänä pikajunalla Pietariin. Etusivu täyttyy virallisilla ilmoituksilla. Raahen raastuvanoikeus antaa tietymättömiin kadonneelle Jakob Henrik Isokoskelle tiedoksi, että ellei hän saavu oikeuden eteen kertomaan olemassaolostaan ennen marraskuun 30. päivää kello 12, hänet tullaan julistamaan kuolleeksi. Kuopiolainen Pekka Pura ilmoittaa olevansa tästedes Pekka Turunen. Yleisten Rakennusten Ylihallitus pyytää urakkatarjouksia Söderskärin majakan vahvistamisesta rautabetonisella päällyskerroksella. Tarjoukset jätettävä Ylihallituksen kansliaan Aleksanterinkatu 3:een viimeistään kesäkuun 22. päivä kello 12.
Porissa ilmestyvä Sosialidemokraatti ruotii duumassa käsiteltyä keisarikunnan tulo- ja menoarviota. Sosialidemokraatit ja muut vasemmistopuolueet oli suljettu pois istunnosta, minkä ratkaisun motiiveja Sosialidemokraatti pohtii pääkirjoituksessaan. ”Aikoivatkohan ne varjella tulo- ja menoarviota sosialidemokraattien arvostelulta?” Sosialidemokraatti kiinnitti huomiota budjetin huolestuttavaan suuntaan. Sotilasmenot kasvoivat kasvamistaan, jo pelkästään kahdessa vuodessa 1,75 miljardista markasta (Suomen rahaksi muutettuna) 2,6 miljardiin. Samaan aikaan koululaitokseen käytettiin vain seitsemäsosa tuosta summasta. Etusivulla kirjoitetaan taas uudesta majesteettirikostuomiosta. Senaatin oikeusosasto oli tarkistanut päätöksensä jutusta H. Gummerusta vastaan vuonna 1907 aikakauslehti Framtidissä ilmestyneestä artikkelista ”Suomen valtiopäivät ja venäläinen vallankumous.” Majesteettirikoksesta kuuden kuukauden vankeuteen tuomitun Gummeruksen rangaistuksesta vähennetään kolmannes eli kaksi kuukautta. Rikosuutisissa kerrotaan Panelian verityöstä: ”Sokean miehensä puukottama Kristiina Pajunen pääsi jo viime lauantaina pois Rauman sairaalasta ja saapui kotiinsa Paneliaan. Miehensä Juho Pajusen piti päästä sairaalasta pois eilen. Sairaalasta päästyään joutunee mies vankilaan.” Helsingissä oli tapahtunut kolme päivää aiemmin tragedia. Tehtaantyömies Dimitri Sodonovin kolmivuotias poika oli pudonnut Fredrikinkatu 3:n neljännen kerroksen ikkunasta ja saanut putouksesta surmansa. ”Äitinsä oli vähää ennen lähtenyt ulos ja jättänyt pojan tämän 8-vuotiaan veljen hoidettavaksi, joka päästi hänet kiipeämään akkunalle yllämainitulla onnettomalla seurauksella.”
Ammattitoiminnan saralla suuri uutinen oli Tampereen kenkätehtaan lakko. Tehtailijat olivat kieltäytyneet kaikista sovitteluista, eivätkä suostuneet minkäänlaiseen työsopimukseen. ”He tahtovat edelleenkin kohdella työntekijöitänsä mielivaltansa täydellisinä orjina.” Työsopimus olisi toiminut esteenä tuolle tehtailijoiden mielivallalle. ”Tämä tehtailijain röyhkeys rinnastaa heidät tasa-arvoisiksi monarkisteiksi tuon valtiollisesta suhteesta koko Suomen kansaa mitä häikäilemättömimmin kuristavan venäläisen byrokratian kanssa.” Sipoossa oli tapahtunut huonon konjakin aiheuttama joukkomyrkytys, jonka seurauksena kaksi ihmistä oli kuollut ja seitsemän muuta sairastunut. ”Mistä tätä kamalaa konjakkia on saatu ei vielä tiedetä, koska juuri se henkilö, joka sitä oli hankkinut oli toinen kuolleista.”
Laatokka kertoi Sortavalasta paikallisuutisia. Sortavalan kauppakoulu oli syksyllä aloittamassa seitsemännen lukukautensa. ”Oppilaaksi kouluun otetaan 15 vuotta täyttäneitä, kansakoulukurssin suorittaneita mies- ja naishenkilöitä, etusijassa liikealalla toimineita.” Heinäjoen kylän kansakoulun johtokunta julisti haettavaksi ”luterinuskoisen opettajattaren viran.” Palkkaa seuraa tavallinen valtionapu, kunnalta 100 markkaa, ”sekä asunto samassa vuokrahuoneistossa, jossa koulukin tulee olemaan.” Lisäksi polttopuut ja 15 markkaa valorahaa. Valamossa oli ollut metsäpalon alku, jonka poliisi epäili syttyneen ilkivallasta. Todistajat kertoivat nähneensä kolme venäläistä miestä tekemässä roviota, joka aiheutti metsäpalon. Miehet, joista ainakin yksi oli univormussa, olivat sittemmin käyneet luostarin igumeenin luona pyytämässä anteeksi tekoaan. Suojärvellä oli pidetty maa- ja metsätaloudenkysymyksiä käsitelleet maamiespäivät. Metsänhoitaja Mäntyvaara puhui siitä, miten tulisi ottaa kotitarvepuita metsästä ilman, että siitä olisi vahinkoa metsälle. Tuhlausta harjoitettiin ottamalla kotitarpeisiin liikaa ja liian korkealaatuista puuta, kun vähemmällä ja huonommallakin pärjäisi. Haaskausta syntyi myös ”liian suuresta aitojen tekemiskuumeesta.” Taitelijapari Alma ja Toivo Kuula tekevät kesän aikana esiintymismatkan Itä- ja Keski-Suomeen. Laatokan alueella he aikovat antaa useampia konsertteja.
Helsingin Sanomia kaiveli pääkirjoituksessa Helsingin elintarvikekysymys. Kaupunginvaltuuston asettama komitea oli tehnyt mietinnön elintarvikkeiden huojistamisesta, mutta mietinnön käsittely oli viime istunnossa lykätty syksyyn. Asia oli Helsingin Sanomien mukaan kuitenkin kiireellinen, sillä maidon, munien, perunan, herneiden, lihan ja kalan hinta oli noussut nousemistaan Helsingissä. Syitä hintojen nousuun olivat ne, että rautatiekuljetukset Helsinkiin oli järjestetty epätyydyttävästi, minkä lisäksi ruoan tuotantovyöhyke Helsingin ympärille oli liian kapea. Ongelmia helpottaisi ratayhteyksien parantaminen Helsingistä erityisesti idän ja koillisen suuntaan, sillä itäliikenne oli liikaa yhden radan eli Porvoo-Helsingin varassa. Torimyynnistä pitäisi saada välikäsiä ja sisäisiä liikennetaksoja aiempaa enemmän pois. Oma käytännön ongelmansa oli se, että leipää myytiin kappalehintaan eikä painon mukaan, mikä säänteli liikaa leivän punnitsemista ja johti epätasaiseen ja tuntemattomaan arvonvastineeseen. Suuri kotimaan uutinen oli se, että Venäjän duuma oli hyväksynyt tullin Suomeen vietävälle viljalle. Sosialidemokraatti Petrowiski ja kadetti Roditshew olivat vedonneet duumaan, että se ymmärtäisi ja muistaisi lainsäädännössään myös suomalaisten edun: ”Onhan teidän käsitettävä, että te kirjoitatte lakeja Suomelle, kansalle, joka lain perusteella on oikeutettu pitämään itseään itsenäisenä kansana…Te ette voi suhtautua Suomeen, kuten kukistettuun maahan, jonka edut ja oikeudet ovat teistä samantekevät.”
Viipurissa ei vesikauhuepidemia ottanut laantuakseen. Lääkintähallitus vetosi kuvernööriä pidentämään vesikauhuepidemian voimassaoloaikaa. Viipurilaiset lehdet epäilivät kuvernöörin vastentahtoisuuden johtuvan siitä, että vesikauhun torjumiseen tähtäävistä toimenpiteistä olisi liikaa vaivaa venäläisille koiranomistajille. Sunnuntaina oli Lopella pidätetty murtovarkaudesta epäiltynä August Mäkelä -niminen mies, joka oli yhdistetty myös Nurmijärvellä tapahtuneeseen Stenwall-pariskunnan ryöstömurhaan Kiven tuvassa. Tuusulan nimismiehen suorittaman kuulustelun jälkeen epäilty oli passitettu maanantaina Helsingin lääninvankilaan. Sunnuntaina Vaasan luotsauspiirin konttorin kirjuri yritti tehdä itsemurhan ampumalla revolverilla ohimoonsa. Teko oli epäonnistunut revolverin huonouden takia. Motiivi tekoon oli epäselvä. ”Väitetään, että hänellä oli epäselvyyksiä konttorin tileistä, mutta kieltää hän itse nämä huhut jyrkästi.” Nurmossa automobiili oli surmannut 70-vuotiaan itsellisnainen Liisa Tuppimäen.
Ulkomailta kerrotaan, että Ranskaan oli muodostettu uusi hallitus vasemmistolaisen pääministeri Vivianin johdolla. Toiseksi ulkomaan pääuutiseksi nousee keisarillisen parin valtiovierailu Romaniaan, jonka katsotaan vahvistavan Venäjän ja Romanian jo ennestään läheisiä välejä. Romanian ja Venäjän liittolaisuus edustaa historiallisia traditioita ja molempien maiden etuja. Ateenasta kerrotaan Kreikan varustautuvan sotaan Turkkia vastaan. Kreikan laivaston liikekannallepano oli jo suoritettu loppuun. Pietarissa tilanteen kehitystä pidetään huolestuttavana, mutta diplomaattilähteet uskovat yhä, ettei yhteentörmäystä välttävä Turkin hallitus ryhdy mihinkään ”korjaamattomiin toimenpiteisiin.”
Lehti-ilmoituksissa tukkuliike I. Arkadjeff mainostaa australialaisia omenoita, joita voi ostaa laatikoittain osoitteesta Länsi Ranta 14.
Lumikki pesujauhe on erinomaista astianpesua varten. ”LUMIKKI liukenee erittäin helposti veteen, ja on tehokkain aine kiinnikuivuneitten ruuanjätteiden ja rasvan poistamiseksi.”
Kustaa Väätäjä myy hyvässä purjehduskunnossa olevan kaljaasin. Pituus 23 m, tilavuus 121,54 kuutiometriä, lastaa 42,95 rekisteritonnia, myydään halvalla.
”Pisamat, kesakot, päivettymät, huokosmadot ja näppylät katoavat pian Iris pisamavoiteella. Antaa iholle nuorekkaan raikkauden ja kauneuden.”
Alppilassa esiintyy tänä iltana ensimmäisen kerran konserttilaulajatar Signorina Aida del la Fiume (vain lyhyen aikaa) sekä Alppilan kesäorkesteri Stella.
Kesäkuun 16. vuonna 1914 oli viikonpäivältään tiistai.
[Julkaistu 16.6.2024 blogissa Skeptinen alkemisti: Viimeinen kesä 1914.]
Kommentit (0)