Kansalaisyhteiskunta elvyttämään

Suomalaisten ikääntyminen ja pakkaantuminen muutamalle keskuspaikkakunnalle on näivettänyt ja näivettää kansalaisyhteiskuntaa. Monenlaiselta yhdistystoiminnalta putoaa pohja pois väen vähetessä suurimmassa osassa maata ja väen väsyessä ja ikääntyessä joka puolella maata.

Surkeana tulevaisuuden näkymänä on muutaman joukkotiedotusvälineen ohjailema ajantappoviihteen ja bisneksinä pyörivän urheilun seurailijaväestö, joka jaksaa vain osallistua somessa keskusteluihin tositv-ohjelmista ja puolueiden kannatusgallupeista.

Kansalaisyhteiskunnan tärkeitä tekijöitä ovat asukasyhdistykset, kotiseutuyhdistykset, luonnonsuojeluyhdistykset ja potilasyhdistyksetkin. Joillakin paikkakunnilla ne ovat jopa näkyviä vaikuttajia ja elämisen tason kohottajia. Sitä ne voisivat olla jokaisella paikkakunnalla.

Kuntien saatua entistä enemmän valtaa ja vastuuta työllisyyden hoidossa voitaisiin työllisyyttä kohentaa tukemalla yhdistystoimintaa. Helpoiten se tehtäisiin palkkaamalla yhdistyksiin ainakin puolipäivätoimiset sihteerit tai toiminnanjohtajat. Palkkaus toteutettaisiin palkkatukena yhdistyksille, jotka tilanteeseen sopivalla tavalla osallistuisivat itsekin rahoitukseen. Kunnalliset kulttuuriin ja vapaa-aikaan liittyviä asioita hoitavat lautakunnat ja virkailijat ovat varmasti päteviä arvioimaan eri yhdistysten toiminnan aitoutta ja hyväksymään tukikelpoiset yhdistykset.

Henkilövalinnat pitää kuitenkin jättää yhdistyksille itselleen.

Aivan erillisenä työvoiman tarvitsijana ovat paikalliset pienet museot ja yleisölle ainakin joskus esillä olevat kokoelmat. Niiden järjestäminen, hoitaminen ja niihin liittyvä dokumentointi tarvitsisi palkattua työvoimaa. Vähintään osa-aikaisten museonhoitajien värvääminen palkkatuen avulla olisi hyödyllistä työllistämistä. Kunnalliset lautakunnat ovat tässäkin asiassa riittävän asiantuntevia ratkaisemaan, mikä museo tai kokoelma työvoimaa tarvitsisi.

Palkkatuen turvin voitaisiin kansalaisyhteiskunnalle tärkeisiin kohteisiin työllistää nopeasti nelinumeroinen määrä ihmisiä. Aivan varmasti melkoinen osa näin perustettavista työpaikoista vakiintuisi ja vahvistuisi ajan myötä normaaleiksi työsuhteiksi, kun kansalaisyhteiskunnan toimivuus kohenee.

0
Olli Ojanen
Jyväskylä

Tietokirjailija, aiemmin lähinnä lehtitöitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu