”Neukuilla” oli helppoa

Neuvostoliiton roolia Suomessa kehittyneessä yhteiskunnan ja julkisen elämän vasemmistosuuntauksessa helposti yliarvioidaan. Jopa taistolaisliikkeessä sen suuntauksen äärimmäisenä ilmiönä on vähemmän Neuvostoliiton toimitsijoiden tekoa kuin monet näyttävät ajattelevan.

Väitän, että “neukuilla” oli täällä aika helppoa, koska ihan kotimaiset tekijät vaikuttivat heille edulliseen suuntaan. Ahkeria “neukut” toki olivat.

Lähtökohtana vahvalle vasemmistosuuntaukselle ja siihen kuuluvalle “Rähmälleen menolle” oli SDP:n sisällä ja johdossa tapahtunut käänne sosialismiin siirtymiseksi. “Rakenteelliset uudistukset” termillä alettiin tarkoittaa sosialismiin siirtymistä. “Kansanvaltainen työväenliike” nimitys aktiivisesti unohdettiin.

Samalla sosdemien ja kommunistien/kansandemokraattien välinen riitely ja taistelu kätkeytyi järjestöjen sisäisiksi asioiksi. Julkisesti sosialismiin ei enää haluttu liittää mitään negatiivista. Siksi itäblokin maista ei kriittisiä mainintoja haluttu esittää. “Kriittisyys” sanalla alettiin tarkoittaa pelkästään marxilaisia ajatuksia.

Vielä 60-luvun alkuvuosina sosdemien lehdessä saatettiin Itä-Saksan rajavartijoita nimittää lahtareiksi. Vuosikymmenen lopulla ei taatusti nimitetty. Vuosikymmenen alkuvuosina niissä lehdissä tuomittiin kommunistien harjoittama työmaaterrori, vuosikymmenen lopussa semmoisesta ei mainittu. Tilalla oli “työväenliikkeen yhtenäisyyden” tavoittelu.

Kun kuvioon liittyy Yleisradion ohjelmapolitiikassa alkanut vahvasti vasemmistolainen linja, niin nuoremman lukeneiston ja kulttuuriväen vasemmistolaisten näkemykset nousivat hallitseviksi. Julkisessa mediakritiikissä ylivoimaisesti suurin osa sisälsi valittelua ja tuomiota julkisen sanan “porvarillisesta hegemoniasta”!

Kun sosialismi, nimenomaan tarkemmin erittelemätön sosialismi alettiin nähdä tulevana tosiasiana, niin suuri osa aktiivisesta väestä alkoi ihan silkan loogisuuden vuoksi ajautua selkeäsanaisimmin sosialismia edustavaan suuntaan. Taistolaisuus nousi. Neuvostoliittoon saatettiin suhtautua useammallakin eri tavalla, mutta se reaalisesti olemassaoleva sosialismi joka tapauksessa hyväksyttiin ainakin teoreettisesti päteväksi.

Tuollaisissa oloissa Neuvostoliiton edustajien ja toimitsijoiden työkenttä oli helppo.

+3
Olli Ojanen
Jyväskylä

Tietokirjailija, aiemmin lähinnä lehtitöitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu