Osa-aikasuomalaisten talousvaikutuksia

Suomen talous yleensä ja julkinen talous erikseen romahtivat koronan vuoksi lievemmin kuin monet muut. Huomion arvoinen, mutta vähän puhuttu osuus tuossa tilanteessa on ollut osa-aikasuomalaisten pysytteleminen Suomen alueella poikkeuksellisen pitkään. Hehän eivät päässeet muuttamaan talvipesilleen.

Osa-aikasuomalaisten määrä on ehtinyt kasvaa jo varsin tuntuvaksi. Heidät on noteerattu jo vaalikampanjoinneissakin. Lukumääräänsä merkittävämpi asia on kuitenkin osa-aikasuomalaisten keskimääräistä suurempi ostovoima tai kulutuskyky.

Kun osa-aikasuomalaiset koronan vuoksi asuivat Suomessa koko vuoden, heidän kulutuskysyntänsä tuotti tavanomaista runsaamman tuoton välillisistä veroista valtion kassaan. Toki se kulutuskysyntä näkyi myös kaupan vilkkaassa liikevaihdossa.

Nyt ovat osa-aikasuomalaiset palailemassa tai palailleet talvikoteihinsa Välimeren tuntumaan tai kauemmaksi. He hyötyvät tilanteesta päästessään lievempien välillisten verojen piiriin. Samalla verokertymä täällä pienenee.

Kaukomatkailun menojen ja tulojen kehitystä ja rahamääriä on julkisessa sanassa seurattu aika tarkoin. Osa-aikasuomalaisten rahankäytön vaikutuksia ei olla erikseen selvitelty, vaikka aihetta olisi jo nyt.

Osa-aikasuomalaisten määrän kasvu saattaa heilauttaa talouspolitiikkaakin, kun kasvava ja  aktiivinen joukko suosii verotuksen painottumista Suomessa välillisten verojen suuntaan ja völittömän verotuksen keventämistä.

 

+2
Olli Ojanen
Jyväskylä

Tietokirjailija, aiemmin lähinnä lehtitöitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu