Taistolaisuuden pontimista

Keskustelu 70-luvulla nousseen taistolaisliikkeen asioista ja olemuksesta on jälleen käynnissä Lauri Hokkasen ”ripittäytymiskirjan” pohjalta. Onneksi niin!

Taistolaisliikkeen muotoutumisessa ja liikkeen vauhtiinpanijoissa oli vähälle huomiolle jätettyjä piirteitä, kuten näkyvien vaikuttajien yhteiskunnallinen tausta. Hyvin suuri osa näistä vaikuttajista oli taustaltaan ylimmistä sosiaalikerrostumista ja vähintäänkin keskiluokkaisista talouksista. Miksi näin?

Mahtoiko olla niin, että kotitaustansa perusteella hyviin ja mukaviin oloihin kasvaneet halusivat turvata asemansa. Maailma ja Suomikin vaikutti tai näytti monien merkkien perusteella olevan siirtymässä sosialismiin. Tuolloin ei sosialismia eritelty, vaan se liitettiin tiiviisti kommunismiin ja siten N-liittoon.
Siihen kehitykseen piti sitten pyrkiä tietoisessa etujoukossa, joka tulisi muodostamaan yhteiskuntaa johtavan voiman. Sitäpaitsi kommunistien julistuksien mukaan he itse edustivat kansan parhaita voimia. Sellainen tuntui toki mukavalta, kun oli jo tottunut johonkin ylempään asemaan tai peräti eliittiin.
Oliko tuossa se taustavire, joka työnsi runsaasti aktiivisia nuoria ja nuoria aikuisia taistolaisuuteen? Oliko myös niin, että ainakin joillekin ”paremmissa piireissä” kasvaneelle oli jäänyt perintönä autoritäärinen luonne. Sen vuoksi kurinalainen, tietoinen kumouksen etujoukko saattoi viehättää…

Kuusikymmenluvun puolivälin suuri vaikuttajahahmo Arvo Salo ainakin kiinnitti huomiota taistolaisten näkyvimmässä kärjessä olevien taustoihin yhteiskunnan ja talouden yläkerroksissa. Salo oli koonnut listan taistolaisissa vaikuttaneista ”säätyläisistä” ja toi sen Ilta-Sanomiin päätoimittaja Huhtamäelle. Seuraavaksi lista tuli minulle, ja laadin Syyskuun lopulla 1974 aiheesta jutun. Nyt palautan mieleen nämä taustoissa vaikuttaneet tekijät, kun stalinistiliikkeestä muutenkin puhutaan.

 

+8
Olli Ojanen
Jyväskylä

Tietokirjailija, aiemmin lähinnä lehtitöitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu