Tuulivoiman keinotteluriskit pitää torjua

Lisääntynyt tuulivoiman tuotanto on jo aiheuttanut sähkön hinnan muuttumisen miinusmerkkiseksi muutamaan otteeseen. Tuollaisten ilmiöiden yleistyminen sekoittaa sähkömarkkinan ja synkistää järkevän energiapolitiikan näkymiä.

Ylimääräisen tuulisähkön suuntaaminen varastointiin pitäisi saada alulle lainsäädäntöteitse, koska kasvottomat ulkolaisten sijoittajien omistamat tuulivoimayhtiöt eivät vapaaehtoisesti suostu mihinkään järjestelyyn.

Mutta vielä isommat riesat saattavat toteutua, jos tuulivoimayhtiöiden toimia ei säädellä järjestykseen.
Erilaisten rahastoyhtiöiden, rahastojen ja muiden kasvottomien sijoittajien omistamat yhtiöt eivät näytä hallitsevan rakennettavia tuulipuistoja eri hankkeitaan yhdessä pyörittävinä firmoina. Ne muodostavat jokaisesta tuulipuistosta tai voimalastakin erillisen osakeyhtiön, jotka sitten kytketään johonkin konserniin.

Kun sitten joidenkin vuosien kuluttua tuulivoimalan käyttökelpoinen ikä päättyy, saattaa eteen tulla yllätyksiä. Konsernin sisäisillä siirroilla voimalayhtiö onkin pumpattu varattomaksi. Sillä ei enää olekaan rahaa voimalan uusimiseen tai purkamiseen. Voimalayhtiö päästetään konkurssiin.
Tuolloin purkamistyöt jäävät maanomistajien tai yhteiskunnan kustannettaviksi.

Tuulivoimaloiden sijoittamislupia myönnettäessä on syytä tarkistaa, että maa-alueiden vuokrasopimukset turvaavat myös tulevat isot kustannukset.

+9
Olli Ojanen
Jyväskylä

Tietokirjailija, aiemmin lähinnä lehtitöitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu