Helsingin on jatkettava asumisoikeusasuntojen tuotantoa

Petteri Orpon (kok.) hallituksen asuntopolitiikka on myrkkyä kasvaville kaupungeille. Asumistuen leikkaukset yhdistettynä asumisoikeusasuntotuotannon alasajoon kiihdyttävät kohtuuhintaisten asuntojen kysyntää. Kaikkein kovimmin hallituksen asuntopolitiikan toimet osuvat Helsinkiin, kun asumisoikeustuotannon lopettaminen pysäyttää yli 2 000 asunnon rakentamisen vuosina 2024–2027.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran asuntomarkkinakatsauksen mukaan asumisoikeusasuminen on edelleen selvästi edullisempaa kuin vapaarahoitteinen vuokra-asunto ja siten tärkeä pieni- ja keskituloisille ihmisille.

Kun samaan yhtälöön lisätään Hitas-tuotannon alasajo, näkymä Helsingin asuntopolitiikkaan on vaikea. Kohtuuhintaisten asuntojen tuotannon lasku samanaikaisesti, kun muuttoliike on historiallisessa huipussaan tuottaa tuleville vuosille suurta kysyntää näiden asuntojen osalta. Siksi Helsingin on jatkettava asumisoikeusasuntojen rakennuttamista, vaikka valtion tuki loppuu. Ripeillä toimilla Helsinki voisi edesauttaa näiden 2 000 asunnon rakentumisen. Erityisen otollinen hetki olisi nyt, kun rakentaminen uhkaa pysähtyä kokonaan.

Helsingissä asumisoikeustuotanto on erityisen tärkeää erityisesti kaupunkiuudistusalueilla, joissa asumisoikeusasunnot muodostavat monelle mahdollisuuden siirtyä vuokra-asumisesta kohti omistusasumista. Lisäksi asumisoikeusasunnot tasapainottavat asuinalueita ja tukevat segregaation vastaisessa työssä.

Olli-Pekka Koljonen
Sosialidemokraatit Helsinki

Vastuullisuusjohtaja ja kiinnostunut yhteiskunnallisesta menosta.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan varajäsen.
SDP Helsinki.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu