Analyysi: Perjantai 26.3 tulee jäämään poliittiseen historiaan

Politiikan penkkiurheilija seurasi mielenkiinnolla perjantain eduskuntatyötä, jossa mitattiin mm. oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin luottamusta ja hyväksyttiin kuntavaalien siirtäminen.

Oikeusministeri Henriksson sai odotetusti eduskunnalta luottamuksen äänin 103-66.  Varsin erikoisen äänestyksestä teki se, että kokoomus äänesti perussuomalaisten mukana äänin 28.

On varsin erikoista ja mielenkiintoista, että kokoomus lähti ”iltalypsyyn”, äänestäessään oikeusministeri Henrikssonin luottamusta vastaan, kun puolue oli hyväksymässä kuntavaalien siirtämistä yhtenä eduskuntapuolueena puoluesihteereiden ja oikeusministeriön työryhmän esityksen pohjalta. Perussuomalaisten sitä vastustaessa.

On mielenkiintoista, että Kansallinen kokoomus lähti perussuomalaisten järjestämään populistiseen manööveriin. Yhtään lisä-ääntä kokoomus ei tällä episodilla tule saamaan tulevissa vaaleissa. Päinvastoin puolueen uskottavuus kärsii kovan kolauksen tulevissa kuntavaaleissa ja manööveri sataa pelkästään perussuomalaisten laariin.

Toinen mielenkiintoinen episodi päivän osalta on, että eduskunta ”ei ehdi” käsitellä liikkumiskieltoon liittyvää lakia ennen pääsiäistä. Kyse on tosiasiassa pään pensaaseen laittamisesta ja siitä, että puhemiesneuvostolla, joka eduskunnan aikatauluista päättää, ei ollut rohkeutta tehdä liikkumisrajoituksia koskevia päätöksiä, joka olisi mm. vaikuttanut merkittävästi mm. Lapin matkailukeskusten ja keskustavoittoisten kuntien tulonmuodostukseen muualla kuin pk-seudulla.

Kolmas mielenkiintoinen nosto päivän eduskuntakeskustelun osalta on, että vasemmistoliiton ek-ryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki totesi puheenvuorossaan – jopa ek:n pöntöstä -, että Vasemmistoliitto muodostaa kannan liikkumisrajoitukseen sen jälkeen kun perustuslakivaliokunnassa asiantuntijoita on kuultu.

Arhinmäen näkemykseen yhtyi muutamaa minuuttia myöhemmin -samaisessa puhujapöntössä –  keskustan Jouni Ovaska. On erittäin mielenkiintoista, että hallituspuolueiden edustajat julkisesti – puhujapöntössä – ovat vielä epävarmoja siitä, tulisiko liikkumisrajoituksia asettaa vai ei.

Ovaskan puheenvuoro oli luonteeltaan henkilökohtainen, mutta Arhinmäki totesi edustavansa puolueensa eduskuntaryhmää, eikä hänen omaa näkemystään ja mielipidettään. Mielenkiintoinen asetelma siitä näkökulmasta, että hallituspuolue ei itsekään ole varma, tulisiko liikkumisrajoituksia asettaa esitetyssä muodossa ja että perustuslakivaliokunnassa kuultavien asiantuntijoiden mielipide ratkaisee.

Saattaisi äkkipäätään olettaa, että jos ja kun hallitus jättää lakiesityksen, kaikki puolueet pysyvät esityksen takana, käy esityksen sitten perustuslakivaliokunnassa tai muissa valiokunnissa miten tahansa. Iltalypsy. 

Edellä mainitut varsin poikkeukselliset ja mielenkiintoiset episodit kielivät siitä, että kuntavaalit ovat poliittisen päätöksenteon näkökulmasta liian lähellä. Jos koronavirukseen liittyvä keskustelu ei ole aikaisemmin – todistettavasti – politisoitunut, niin nyt evidenssiä mitä lähemmäksi kuntavaaleja tulemme, alkaa olemaan  ja tulemaan päivä päivältä enemmän.

Olisi kuitenkin toivottavaa, että vaarallisella tartuntataudilla ei tehdä politiikkaa etenkään isossa salissa. Puolueiden välinen otatus – etenkin kuntavaalien alla – näyttää johtaneen siihen, että poikkeusolot luovat politiikan harrastamiselle otollisen maaperän.

Saattaisi äkkipäätään olettaa, että vakavassa pandemiatilanteessa isossa salissa vedetään yhtä köyttä kansalaisten terveysturvallisuuden varmistamiseksi. Kuntavaalit ja äänestäjien kalastelu näyttävät olevan kuitenkin liian lähellä, jotta yhteistä näkemystä isossa salissa saataisiin pandemian hallinnassa muodostettua.

Poikkeusoloissa politiikan harrastamisen voisi olettaa olevan yhteinen savotta, mutta mitä lähempänä mitäkin vaaleja ollaan, poliittinen harkintakyky näyttää pettävän, joka tarkoittaa sitä, että oman poliittisen viiteryhmän mielipide menee jopa kansallisen terveysturvallisuuden edelle.

+10
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu