Sammio
Kirjaudu blogeihin

Budjettiriihessä mitataan PM Marinin todellinen kriisinhallintakyky

Hallitus käy budjettiriihen ääreen alkavalla viikolla, jossa ratkaistaan kuka pysyy hallituksessa ja kuka ei. Käytännössä kyse on poliittisesta ”kauhun tasapainosta” ja siitä, kykeneekö PM Marin hallitsemaan tämän tasapainon? PM Marin on paljon vartijana siinä jatkaako hallitus riihen jälkeen vai ei.

Keskustan tuore puheenjohtaja Annika Saarikko antoi asiasta YLE:n Ykkösaamun haastattelussa myrskyvaroituksen.

”Hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa sopii. Annika Saarikko on sanonut, että hänen puolueensa on voima, joka pystyy tekemään yhteistyötä mihin suuntaan tahansa.

Toimittaja Pirjo Auvisen kysymykseen, että onko hänellä valmius mennä hallitukseen perussuomalaisten kanssa, Saarikko vastasi, että on.” (YLE 12.9)

Saarikon vastaus Auviselle tuli kuin tykin suusta, sekuntiakaan miettimättä ja nieleskelemättä. Apollonkadulla Keskustan tulevaisuutta on ajateltu – fiksustikin – siitä näkökulmasta, että jos budjettiriihessä puolueen tavoitteita ei saavuteta, puolue on valmis lähtemään hallituksesta.

On kuitenkin niin, että niin kauan kuin hallituksessa ei kyseenalaisteta maakuntahallintoa joka on Keskustalle suurin kynnyskysymys hallituksessa pysymiselle, turpeesta noussut poru on sille marginaalinen kysymys jos ja kun oikein tiukka paikka Vihreiden kanssa asiasta tulee ja joka myös eittämättä riihessä tulee.

Turve ei hajoita hallitusta ja niin suuri kysymys turve tosiasiallisesti ei Keskustalle ole maakuntahallinnon maaliin läpiviemisen varmistamiseksi. Keskusta tulee taipumaan Vihreiden edessä tässä asiassa. Pelissä on isommat kysymykset – maakuntahallinto.

Palataanpa hetkeksi edellä mainittuun Saarikon toteamukseen, että Keskusta on valmis hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.

Perussuomalaisten hajotessa v. 2017 ja Keskustan ja Kokoomuksen käydessä ”näennäisiä neuvotteluita” uuden puheenjohtaja Halla-ahon kanssa, sekä Keskusta, että Kokoomus tyrmäsivät hallitusyhteistyön siltä seisomalta.

”SUOMEN HALLITUS päätettiin maanantaina hajottaa sen jälkeen, kun Jussi Halla-aho valittiin lauantaina perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi. Perussuomalaisten hallituskumppanit kokoomus ja keskusta eivät halua tehdä yhteistyötä Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.” (HS 13.6.2017).

Kun huomioidaan pj. Saarikon YLE:n ykkösaamussa (12.9) toteama, että Keskusta on valmis hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa, puolueen linja on muuttunut päinvastaiseksi jota se vielä v. 2017 perussuomalaisten hajotessa oli.

Puheenjohtaja Saarikko löi hallitukselle kovat kortit pöytään ”persukortilla” ennen alkavaa budjettiriihtä jonka muut hallituspuolueet joutuvat pitkin hampain vastaanottamaan mikäli hallitus halutaan pitää pystyssä riihen jälkeen. 

Tosiasia on kuitenkin se, että Keskusta on vaa´ankieliasemassa siinä pysyykö hallitus kasassa budjettiriihen jälkeen vai ei. Kun katsotaan puolueiden viime vaalien tuloksia ja viikoittaisia gallupeja, 11 prosentin puolueella, niin paradoksaaliselta kun se saattaa kuulostaakin on enemmän valtaa hallitusyhteistyössä kuin gallupeja johtavalla puolueella em. vaa´ankieliasemasta johtuen.

Hallitus on PM Marinin johdolla tehnyt erittäin hyvää työtä koronakriisin selättämiseksi, mutta samaan hengenvetoon on todettava, että kun riihessä alkaa todellinen politiikan teko, PM Marinin todelliset poliittiset kyvyt tulevat varsinaisesti mitatuiksi ja esiin siinä pysyykö hallitus kasassa ja ruodussa vai ei. 

Poliittiselta näkökannalta koronakriisi on ollut varsin helppoa hoidettavaa ja koronakriisi on ollut jopa hallitusta koossa pitävä liima ja voima. Kun todellinen politiikan teon paikka riihessä eteen tulee mitataan sekä PM Marinin poliittinen kriisinhallintakyky, että hallituksen tulevaisuus.

Summa summarum: Maamme eri hallituskoalitioissa mitä ne sitten kulloinkin ovat, PM Marinin hallituksen osalta on todettava, että 11 prosentin puolueella on enemmän valtaa kuin 22 prosentin puolueella. PM Marinilla on täysi työ pitää hallitus kasassa ja ruodussa.

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (1)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
  1. Käyttäjäkuva
    Sirpa Abdallah #3243059

    Minusta aivan liian suuri painoarvo koronaepidemian hyvälle hoidolle on annettu hallituksen ja pääministeri Marinin piikkiin, kun suurimmat koronaan liittyvät perusteet hallituksen päätöksille on saatu eri ministeriöiden ja THL:n virkamiehiltä. Hallituspuolueille on jäänyt vain lainmukaisuuden toteuttaminen ja esityksien tekeminen eduskunnalle. Ministerit eivät käytännössä taida olla tehnyt ainoatakaan virkamiesten antamista kannanotoista poikkeavaa päätöstä.

    Ilmoita asiaton viesti