Case itäraja: Mitä tekee sisäministeriö ja valtioneuvosto? Lumet sulavat

Sisäministeriö (SM) ja valtioneuvosto (VN) ovat tupakoineet kuukausia siltä osin, mitä tehdä itärajan osalta?

Lumet uhkaavat pian sulaa ja itärajan yli pääsee pian ”nappas- ja lakerikengillä”.

IS uutisoi, että ”Laissa puhutaan käännyttämisestä, mutta kyse on siitä, että joillakin raja-asemilla turvapaikkahakemusten vastaanottamista ei suoriteta ollenkaan. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Torniossa turvapaikkahakemuksia voitaisiin käsitellä, mutta ei esimerkiksi Nuijamaalla tai Vaalimaalla.” (IS 14.3)

Politiikan ja vähän juridiikankin penkkiurheilija polkaisi US-blogin jo ”männä vuoden” marraskuussa (27.11.2023) todeten; ”Ihmisoikeussopimukset eivät määritä sitä, missä paikassa minkäkin valtion turvapaikkahakemukset ovat jätettävissä. Tämä jää valtioiden omaan harkintaan. Pääasia on, että turvapaikan hakeminen on sekä teoriassa, juridiikassa, että käytännössä tosiasiallisesti mahdollista. Valtioneuvoston käteen näyttää jäävän Haaparanta-Tornio.”

Avasin ropleemaa myös US-blogissani (21.11.2023) otsikolla; ”Turvapaikanhakijat: Koeponnistaako” sisäministeriö oikeuskanslerilla Haaparanta-Tornio kortilla? Tuolloin totesin; ”Sisäministeriön kannattaa vielä koeponnistaa oikeuskanslerilla Haaparanta-Tornio kortti. Haaparanta-Tornio –kortti menee juridisesti oikeuskanslerin virastossa läpi, sillä mitään oikeudellisia perusteita ei löydy sille, etteikö Suomi mahdollista pakolaisten maahantuloa.

On ollut mielenkiintoista seurata, että SM ja VN ovat tupakoineet näinkin yksinkertaisen asian kanssa kuukausitolkulla.

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu