Eduskuntavaalit: Pienet marginaalit ratkaisevat mikä puolue raapii lopulta voiton. Myös ”tuurilla” on osansa asiassa

Ek-vaalit lähestyvät ja erityisesti vaaleja edeltävällä parilla viimeisellä viikolla on keskeinen merkitys vaalien lopputulokseen. Oma roolinsa tässä on puheenjohtajatenteillä, mutta myös sillä, mitkä teemat nousevat minkäkin puolueen pääagendoiksi. Merkitystä on myös sillä, mitkä teemat nousevat päivän puheenaiheiksi ja mitä puoluetta ne milloinkin hyödyttävät. Tässä blogissa kiinnitetään huomiota viimeksi mainittuun.

Otetaan tässä yhteydessä esille ajankohtainen esimerkki-teema, katujengit.

IL uutisoi: ”PS katujengeistä: ”Toistamalla Ruotsin virheet Suomi saa Ruotsin ongelmat”. Keskustelu katujengeistä kiihtyy vaalien alla. Perussuomalaiset ja kokoomus vaativat toimenpiteitä.” (IL 14.3)

IL uutisoi: ”Kokoomus vaatii kovia toimia jengirikollisuuteen ja kotouttamiseen – ”Ei-työperäistä maahanmuuttoa on kiristettävä” Kokoomus tarjoaa 15 keinoa nuoriso- ja jengirikollisuuden ehkäisemiseksi.” (IL 13.3)

IL:n uutis-esimerkit kertovat hyvin siitä, että katujengikysymys nousee vaalidebateissa valtiontalouden, verojen ym. joukkoon. Mielenkiintoinen oli erityisesti kokoomuksen ulostulo katujengiasiassa. Katujengikysymys on luonnollisesti vakava asia, mutta syöttikö kokoomus perussuomalaisten lapaan?

Vuoden 2019 vaaleissa rasismi oli perussuomalaisten agendalla vaalien alla ja mm. Oulun tapahtumat. IS uutisoi tuolloin: ”OULUN poliisilla on tutkittavanaan yhdeksän alaikäisiin, 10–15 vuotiaisiin tyttöihin kohdistunutta epäiltyä seksuaalirikosta. Teot ajoittuvat kesään ja syksyyn 2018. Kaikissa teoissa epäillyt henkilöt ovat ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä.” (IS 18.1.2019)

PS:n Jussi Halla-aho twiittasi 16.3.2019.  @Halla_aho ”Oulu kärsii rasistisesta maineesta osittain myös näiden tapausten vuoksi. Oulun rasistinen maine johtuu siitä, että maahanmuuttajat raiskaavat suomalaisia tyttöjä? 8.00 ip. 16. maalisk. 2019.”

Kuten case-Oulu, niin case-katujengikysymys voi olla omalta osaltaan ratkaiseva tekijä siinä, mikä kolmesta suuresta (kok, ps, sdp) raapii vaaleissa voiton. Voitanee olettaa, että katujengiteemasta ei ole ainakaan haittaa perussuomalaisille.

Kolme suurta ovat gallupien mukaan rintarinnan. Kuten urheilussa, pienet marginaalit voivat ratkaista myös politiikassa. Tuleeko katujengikysymyksestä vaalien lopputuloksen ratkaisija jää nähtäväksi? Valtiontalous on relevantti teema, mutta jaksavatko suomalaiset koronan jälkeen ja inflaation kourissa kärvistellessä sittenkään kiinnostua aiheesta jää sekin nähtäväksi.

Kokoomuksen astuessa katujengikysymyksessä perussuomalaisten ”tontille” kielii siitä, että valtiontalouden rummuttaminen ei yksin riitä. Ääniä pitäisi raapia myös muiden teemojen kautta. Se, oliko perussuomalaisten ”tontille” astuminen kokoomukselta fiksu veto jää nähtäväksi sekin.

Kuten blogin alussa todettiin, vaaleja edeltävällä parilla viimeisellä viikolla on keskeinen merkitys vaalien lopputulokseen. Niin taitaa käydä myös tulevien vaalienkin osalta. Pienet marginaalit ratkaisevat.

Politiikassa merkitystä voi olla myös hyvällä tai huonolla tuurilla. Merkitystä on sillä, millä puolueella tuurit käyvät ajankohtaiskeskusteluiden osalta kohdilleen. Perussuomalaisilla ei näyttäisi näidenkään vaalien alla huono tuuri puhaltavan, eikä siitä ole luonnollisesti puoluetta syyttäminen. Kuten huomaamme, moni pieneltäkin vaikuttava yksityiskohta voi muljauttaa vaalien lopputuloksen mihin asentoon tahansa.

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu