Erdogan nytkäytti Suomen Nato-jäsenyysprosessin eteenpäin: ”Ei eilisen teeren poikia”
Turkki ja Erdogan käynnisti lopulta Suomen Nato-ratifiointiprosessin. Päätöstä on odotettu kuin puolikuuta nousevaa. Tukholman jääminen junan viimeiseen vaunuun oli odotettu, mutta mikä mahtoi olla Erdoganin pelikirja? Siitä ei ole ollut politiikan penkkiurheilijalla, eikä laajemmalla kansanjoukolla mitään hajua. Hajulla toki oltiin siltä osin, että Turkin vaalit lähestyvät ja Erdoganilla on mahdollisuus hyödyntää tätä tilaisuutta – tavalla tai toisella.
Ja sen hän totisesti tekikin.
Erdogan ei näytä olevan ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Päin vastoin erittäin taitava pelimies. Basaareissa on kannattanut nuorena ja vähän varttuneempanakin istahtaa. Basaareissa teekupin ääressä nuorella ja vähän varttuneemmallakin Recep Tayyipilla on ollut mahdollisuus seurata miten pelejä pelataan.
Erdoganin päätös irrottaa Suomen ja Ruotsin ratifiointiprosessit toisistaan oli erittäin taitava veto. Ensinnäkään kynnyskysymyksiä Suomen Nato-kelpoisuudesta ei alun perinkään ollut ja jos oli, ne oli helposti viilattavissa Ankaralle mieleiseksi. Kun Suomen jäsenyysprosessi yhdistettiin Ruotsin vastaavaan – hand i hand – haistoi Erdogan pelin paikan.
Erdoganin pelikirja oli, että pidetään Suomi ja Ruotsi riittävän kauan samassa veneessä ja kun Turkin presidentinvaalit lähestyvät tehdään maiden välinen irtiotto virallisesti erittäin taitavasti tämän päiväisellä puumerkillä, joka vei Suomen Nato-ratifioinnin lopulta Turkin parlamentin käsittelyyn.
Mikä siis oli Erdoganin pelikirjan punainen lanka ja kluu? Erdogan järjesti näyttävän spektaakkelin vastaanottaessaan TP Niinistön. Tämä oli osa Erdoganin pelikirjaa ja näytelmää. Pelikirjan punainen lanka ja kluu oli lopulta kuitenkin se, että Erdogan saa tp-vaalien alla valtavan medianäkyvyyden, josta Turkissa parhaillaan rummutetaan.
Medianäkyvyyden ja Niinistön tapaamisen kluu ja punainen lanka ei suinkaan ollut pelkästään Suomen Nato-ratifioinnin eteenpäin vieminen – sen olisi voinut tehdä ilman Niinistön tapaamistakin – vaan Tukholman julkinen nöyryyttäminen Turkin medioissa juuri ennen vaaleja. Tämän ”taitavammin” Erdoganin omaa presidenttitietä ei voi pohjustaa.
Niin tai näin.
Emme suomalaisina valita päivän tapahtumia. Tärkeä asia, Nato-jäsenyysratifiointi nytkähti kuitenkin eteenpäin, joka on turvallisuudellemme kuitenkin olennaisin ja ykkösasia. Tukholmassakaan ei kannata heittää kirvestä Mälareniin.
Jahka, jos ja kun Erdogan tulee valituksi seuraavalle tp-kaudelle, Tukholmankaan nöyryyttäminen ei ole enää ajankohtaista. Äänet Erdoganille tp-vaalissa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessin osalta on tuolloin jo täysimääräisesti ulosmitattu. Ei eilisen teeren poikia.
Jos ei ole Erdogan eilisen teeren poikia, sitä ei ole TP Niinistökään. Saattaisi olettaa, että kovin moni valtionpäämies ei olisi uskaltanut nostaa vastaavassa tilanteessa myös Tukholmaa framille vaan olisi tyytynyt päivän antiin. Eittämättä kaksi pelimiestä kohtasivat ja ovat puhuneet kuin mies miehelle.
Tuolla Trumpin viimeisin Natoa liippaava kaheli lausunto:
https://twitter.com/RonFilipkowski/status/1636446515471196167
Ilmoita asiaton viesti
Trump warned Germany and Nato of depending on Putin energy and of not investing minimum of 2% as had been agreed. He said war in Europe must be funded by Europe and fought by Europeans – we would help with intelligence technology and supply.
Americas biggest challenger is Communist China taking over Taiwan which we need to engage as Japan Korea Taiwan not powerful enough.
American populous supports that and regardless of which Republican wins this will be the case.
Why Europe thinks we must do your job still 80 years after WW2 is amazing. Get ready to put uniforms on and scrap socialism to fund your war
Ilmoita asiaton viesti
SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin kertoi Yle Radio 1:n Politiikkaradion puheenjohtajatentissä kannattaneensa Suomen Nato-jäsenyyttä jo keväällä 2021. Vielä viime eduskuntavaaleissa Marin oli sotilaallisen liittoutumattomuuden kannalla.
Samaan aikaan äsdeepee mietti näin ”Ajattelin jo keväällä 2021, että Suomen pitäisi liittyä Natoon”, Marin sanoo ohjelmassa.
Vaalit tulevat: Tilaa Uuden Suomen maksuton Vaalietkot-uutiskirje.
Marinin mukaan hänen ajattelunsa muuttui pääministerikaudella, kun hän osallistui esimerkiksi Eurooppa-neuvoston kokouksiin. Niiden puolustusta koskevissa keskusteluissa on näkynyt se, että moni maa keskustelee asiasta nimenomaan Naton piirissä, Marin kertoi.” (US)
Ilmoita asiaton viesti
Sanna studied to be elected and never had character or talent and was elected because of Vogue and Genitals not experience or character.
She put finland into depression and debt and keeps on lying
Ilmoita asiaton viesti
En ole tuota natottelua paljonkaan seurannut ja kommentoinut, koska ilman minuakin on tarpeeksi kaikkitietäviä ja kaukaa viisaita ja oikeassa olevia ja suuresti suurvaltapolitiikasta ymmärtäviä asiantuntijoita kysymystä ruotimassa. Eilen Iltalehteä selailessani, tarkemmin sanoen Niinistön Turkin reissua, mielenkiintoni heräsi, ei mitenkään nruvotteluihin, vaan paikkaan, jossa neuvoteltiin, eli hulppeaan, kuten ehtooaviisi julisti, Presidentin palatsiin. Asuin neliöitä kerrottiin olevan 200000. Eikö se ole sama kuin 20 hehtaaria Jukoliuta, eihän monella suomalaisella maajussilla ole edes peltoa yhtä paljon Mahtaa siinä Venäjän oligargit ja diktaattorit olla pikkku tönöineen kateudesta vihreitä tämän demokraattisen hallitsijan asumisen väljyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Ottoman Empire was in power until 1917 and Tsar of Russia sold slaves there – maybe Finnic too
Ilmoita asiaton viesti
…Olisipa ollut aikamoinen ”sirkus”, jos kaikki 28 muutakin Nato-maata olisi pitänyt ja käynyt samanlaiset pelleilyt ennen ratifiointejaan, kuin Turkin ja Unkarin johtajat, jotka vieläkin ”viimeistelevät loppunäytöksiään?!”
– Erdogan ja Orban haluavat näyttää etteivät todella ole ”eilisen teeren poikia”, yrittäessään pistää maailman politiikan ”isottelevia pikkutekijöitä”, Suomea ja Ruotsia kuriin, järjestykseen ja ko ”herrojen nuhteeseen…?”
Suomi oppi, mm. suomettumisen aikoina läksynsä ja kuuntelemaan, mutta Ruotsi on kova ja tiukka pala Turkille-ja itselleenkin…?
– Saa nähdä miten ratkeaa Turkin ratifiointi Ruotsin kohdalla ja mitä ”keppiä, tai porkkanaa” joutuu vielä Biden käyttämään ”apuvipuna”, ennen kuin Erdogan lopulta taipuu…?
Ilmoita asiaton viesti
A very accurate analysis of situation. Erdogan has focus on elections which is true for Biden in America now after loosing congress turning his cost and supporting trump past policies at our open border, drilling for energy and soon law and order. Like Germany now investing in defense over the 2% and cutting off pipeline for Putin energy.
When Trump who was not a politician advocated all of these the “establishment” politicians condemned him. No wonder people here may elect him again as politicians have no character only acts in own personal interest.
Niinisto knowing politically going with Sweden would make it easier to get popular support in Finland but be wrong from applying point of view as Sweden who – colonized Finland 1153-1809 CE and – still think they are superpower who can pontificate to the world like Turkey their “moral superiority” was less attractive to Turkey and Hungary.
Let’s not forget that when Dictator Tsar ruled us 1809-1915 a Swede Mr Nobel with son Alfred operated an arms factory in St Petersburg Russia as Arms Merchant keeping Tsar in power over Finland – not caring about Finland 1153-1809; 1809-1917 or 1939-44 or now.
Niinisto a true statesman but politician played the game and this time it benefitted Finland.
Welcome to Nato. Finland now needs to look to Poland and Baltic States Denmark and Holland for partners not Sweden and Germany although Sweden had change of leadership for the better but Germany not yet.
I guess after the elections RIIKKA PURRA can decide what’s best.
Prepare for Trump possibility or Pompeo or Nikki Haley or DeSantis – Biden it will not be, and all of them expect EU to pay for war in Ukraine as its in EU soon while we sell weapons and provide logistics.
Ilmoita asiaton viesti
Turkki-case kertoo suomalaisen diplomatian ylivertaisuudesta ruotsalaiseen verrattuna. Typeryydessään Kansankoti on ajautunut tilanteeseen, jossa sillä ei ole tarpeeksi pelimerkkejä tämäntyyppisissä tilanteissa, mutta kyse on myös arvovalinnasta. Ruotsissa kurdien oikeudet ovat Natoa tärkeämpi asia, kun taas Suomessa noita asioita ei ole haluttu koplata, vaan ne on pidetty korostetusti erillään.
Mysöskään ns. sananvapautta ei meillä ole haluttu ylikorostaa (melkeinpä on päin vastoin), kun se taas Ruotsissa on lähes ehdoton – ja koskee jopa kaikkein törkeimpien mielenosoitusten sananvapautta.
Kaiken kaikkiaan ei olisi suurikaan ihme, vaikka Ruotsi noilla spekseillään jäisi Naton ulkopuolelle jopa vuosiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisin Ruotsi – aikamoinen ajatusleikki sinänsä – vetäisin hakupaperit takaisin heti paikalla. Tähän asti maa on ollut turvassa Suomen takana, ja itänaapurin Nato-jäsenyys vain vahvistaa puolustusta suhteessa Venäjään.
Suomi tosin jää ”enemmän yksin”, ja sen osuudella Nato on itäisessä Euroopassa ohuimmillaan. Puhukoot suomalaiset Erdoganille, jos asetelma tuntuu huteralta!
Ilmoita asiaton viesti