Erkka Railo tyhjensi erinomaisella kysymyksellään pajatson. ”MustRead”. (Jämsä/Kaipola)

MustRead-verkkojulkaisun johtava politiikan asiantuntija, osakas, poliittisen historian dosentti Erkka Railo esitti erittäin olennaisen kysymyksen twitterissä (29.8).

”Julkisuudessa väitetään, että Jämsän tehdas oli kannattava. Voiko joku viisas selittää mulle, miksi kannattava tehdas kannattaa sulkea?” (Erkka Railo, twitter)

Vastasin Erkalle twitterissä;  ”Erkka tyhjensi hienosti pajatson. Edes fanaattisimmat porvarit eivät lakkauta toimintojaan ja tapa lypsävää lehmää. Hienoa Erkka. Juuri näin! PM:llä ei olettaisi olevan parempaa kompetenssia arvioida yksittäisten yritysten kannattavuutta.” 

Kuten vastauksessani Erkalle totesin on päivän selvää, että kukaan ei lakkauta kannattavaa liiketoimintaa, edes paatuneimmat porvarit. Eivät he niin tyhmiä ole. He jos ketkä tietävät ja tuntevat liiketoimintoihin ja kannattavuuteen liittyvät lainalaisuudet.

On myös huomioitava, että vaikka UPM takoo konsernina miljardituloksia per vuosi se ei kerro vielä sitä miten kannattavia sen yksittäiset liiketoimintayksiköt ovat. Jämsän ja jämsäläisten näkökulmasta Kaipolan tehtaan lakkauttaminen on erittäin valitettava ja surullinen uutinen.

Totesin edellisessä blogissani, että karu tosiasia on, että pörssiyhtiöillä ei ole omatuntoa ja vastuuta kenellekään muille kuin yhtiön omistajille. Näin on aina ollut ja näin tulee aina olemaan. Niin kauan kuin elämme vapaassa markkinataloudessa lähtökohdat ja pelisäännöt ovat hyvine ja huonoine puolineen edellä mainitut.

Yhtä kaikki. Hallituksen, eri puolueiden ja työmarkkinaosapuolien välinen nokittelu ei johda mihinkään vaan pahentaa tilannetta muutoinkin haastavassa ajassa. Jokaisen osapuolen on nyt tarkoituksenmukaista lakata ampumasta poteroistaan julkisuuteen ja kömpiä sieltä ylös yhteisen pöydän ääreen.

Poteroista räiskiminen ei johda kansalaisten ja kansakunnan näkökulmasta hyvään tai edes tyydyttävään lopputulokseen. Poteroista räiskimisen sijaan haastetta ja yhteisiä talkoita olettaisi olevan näinä ja tulevina päivinä muutoinkin aivan riittämiin.

Teollinen rakennemuutos, on se sitten perinteistä savupiipputeollisuutta tai jopa teknologiaa (lue esim: Nokia/Salo), on erittäin raakaa niille paikkakunnille ja seuduille jotka nojaavat vain yhteen isoon työntantajaan, yhteen savupiippuun. Siksi ne ovat erittäin haavoittuvaisia kyseisille muutoksille.

Ns. kasvukeskukset joissa on laaja ja eri toimialoja koskeva elinkeino- ja yrityspohja pystyvät vielä jollakin tavalla taklaamaan yksittäisen – suurenkin – yrityksen poistumisen tai konkurssin, mutta pienemmillä paikkakunnilla tähän ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia. Kun savupiippu kaatuu on se kohtalokas isku.

Jotta blogin lukijalle ei syntyisi käsitystä, etteikö blogin kirjoittajalla ole vahvoja sympatioita jämsäläisiä kohtaan totean, että olen henkilökohtaisesti nähnyt kuinka karmean jäljen kuntien ja kaupunkien suurimman työnantajan poistuminen työntekijöille, heidän perheille, paikkakunnalle ja alueelle jättää.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu