Ex-presidentti Medvedev on Kremlissä ”pelipaikoilla”. Venäjän turvallisuusneuvosto ei ole mikä tahansa tee- ja kahvittelukerho

Kuten olemme panneet merkille, Venäjän ex-presidentti Medvedev on ”kunnostautunut” lausunnoillaan koskien Ukrainaa, mutta myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Näitä ei ole tässä asiayhteydessä tarkoituksenmukaista lähteä erikseen siteeraamaan.

Politiikan penkkiurheilija kiinnitti huomiota IL:n julkaisemaan analyysiin, joka otsikoitiin; Analyysi: Zaharovan borssi ja mansikat, Alaska on meidän – Venäjän propagandatuotokset lähentelevät naurettavuutta. (IL 11.7)

Kuten otsikosta nähdään, IL:n analyysi osui oikeaan. Kukaan Venäjän ulkopuolinen valtionpäämies (ml. Niinistö ja kumppanit) eivät luonnollisesti ota Zaharovan kommentteja tosissaan. Niille on helppo viitata kintaalla. Zaharovan esiintymisellä saattaa olla sen sijaan vaikutusta Venäjän sisällä, mutta mitä vähemmässä määrin rajojen ulkopuolella. Zaharova tietää itsekin, ettei borssi ja mansikka -manöövereillä voiteta mitään, eikä niitä oteta maan ulkopuolella tosissaan. Varsin hyvää Venäjän sisäpoliittista viihdettä.
Mitä tulee IL:n ko. analyysiin, joka koski myös ex-presidentti Medvedevin roolia, analyysi rysähtikin pahasti ”metsähallituksen puolelle”. 
IL:n analyysissa todetaan; Miksi Medvedev on aktivoitunut? Hän on Venäjän hallintoeliitin paitsiossa, melko näkymättömässä roolissa asiassa kuin asiassa. Ehkä hän pyrkii nostamaan häntäänsä Kremliä mielistelevillä lausunnoilla tai hämmentämään tilannetta. Medvedevhän koettiin aiemmin esimerkiksi Suomessa länsi- ja uudistusmielisenä johtajana toisin kuin maan muu hallinto. Tai ehkä Venäjällä on vain valjastettu heikoimmatkin lenkit informaatiovaikuttamistehtäviin surkean sotamenestyksen peittämiseksi Ukrainassa. (lihavointi blogistin). 
Venäjän federaation turvallisuusneuvosto ei ole mikä tahansa tee- ja kahvittelukerho.
http://www.scrf.gov.ru/council/composition/
Neuvoston puheenjohtajana toimii presidentti Putin ja Medvedev kyseisen puulaakin varapuheenjohtajana. Medvedev on kaikkea muuta kuin Venäjän hallintoeliitin paitsiossa ja näkymättömässä roolissa toisin kuin IL analysoi.
Putinin strategia näyttää olevan, että hän ei ole ryhtynyt lausuntoautomaatiksi, johon tehtävään Zaharova ja Medvedev on eittämättä taktisesti valjastettu sekä sisä-, että ulkopoliittisista näkökulmista. Zaharova hoitaa sisäpolitiikan ja Medvedev ulkopolitiikan. Putinin harkittua lausuntolinjaa voitanee tulkita siten, että hän on maan virallisten kannanottojen perälauta, jota Zaharova ja Medvedev eivät natsojensa näkökulmasta voikaan olla.
Kremlissä on mietitty informaatiovaikuttamisen näkökulmasta eittämättä tarkasti sitä, kuka lausuntoja neuvostosta ilmoille ampuu. On hyvä kiinnittää huomiota siihen, että neuvostossa istuu myös ulkoministeri Lavrov. Hänellä natsoja informaatiovaikuttamiseen myös riittää, mutta Putinin tavoin näyttää siltä, että myös hän omalta osaltaan toimii perälautana. Näin ollen Medvedeviä neuvoston varapuheenjohtajana voidaan pitää varsin luontevana valintana informaatiovaikuttamisen näkökulmasta.
Kun tarkastelee ”politbyroon”, turvallisuusneuvoston kokoonpanoa, saattaisi äkkipäätään olettaa, että tuolla porukalla Putin olisi helposti keikautettavissa vallasta. Eri asia sitten on, kuka uskaltaa neuvostossa ensimmäisenä avata suunsa ja nostaa kissan pöydälle? Muutos tulee joka tapauksessa sisältä, eikä ulkoapäin.
Toisin kuin IL analysoi, evp. presidentti Medvedev on kaikkea muuta kuin paitsiossa, näkymättömissä tai heikko lenkki. Hän jos kuka on Kremlin ytimessä ja pelipaikoilla. Zaharovan varsin lennokkaita kommentteja voimme pitää ulkopoliittisena vitsinä ja sisäpoliittisena viihteenä.
+2
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu