Fortum Oyj katosi v. 2014 jälkeen TOP 5-listalta veroparatiiseihin – yhteiskunta -ja ympäristövastuu loistaa poissaolollaan

Perinteinen ”veropäivä” herättää luonnollisesti kiinnostusta kansalaisten keskuudessa, osalla enemmän, osalla vähemmän. Yleinen kiinnostus kohdistuu medioissa julkkisten ja päätöksentekijöiden henkilöverotukseen ja saattavat uutiset ohuesti sivuta myös yhtiöiden maksamia veroja.

Vuoden 2019 verotuksen osalta YLE toteaa:

”Öljy-yhtiö Neste oli viime vuoden suurin yhteisöveron maksaja. Neste maksoi kaikki konserniin kuuluvat yhtiöt yhteenlaskettuna yhteensä 224 miljoonaa euroa yhteisöveroa.

Toisella sijalla oli lääkejätti Bayer, joka maksoi vuonna 2019 yhteensä 141 miljoonaa euroa yhteisöveroa Suomeen. Summa koostuu Espoossa sijaitsevan Bayer Nordic SE:n ja turkulaisen Bayer Oy:n yhteenlasketusta veropotista.

Pankkipuolella suurin oli OP-ryhmä, joka yhteisöverojen määrä oli 140 miljoonaa euroa.

Metsäteollisuuden kärjessä puolestaan oli UPM. Se maksoi yhteisöveroa koko konserni yhteenlaskettuna 134 miljoonaa euroa.

Nordea-konserni maksoi vuonna 2019 yhteisöveroja Suomeen yhteensä 117 miljoonaa euroa.” (YLE 3.11.2020)

Mutta ”missä luuraa” TOP 5-listalta pörssiyhtiö Fortum jonka pitäisi kaiken järjen ja maalaisjärjen mukaan olla listan piikkipaikoilla? Voisi olettaa, että kun valtio omistaa Fortumista 50,1 prosenttia, valtion omistajaohjausta ja valtiovarainministeriötä saattaisi kiinnostaa mitä yhtiössä tapahtuu ja mihin verot katoavat? 

Fortumin veropolitiikan suunnan muuttamiselle saattaisi valtiolla olla enemmänkin kiinnostusta kun koronakriisin jälkeistä maan taloutta aletaan laittamaan kuntoon. Irlannista käsin operaatio ei onnistune. 

Josko saisimme jonkinlaisen vastauksen edellä esitettyyn kysymykseen Iltalehden kautta? Iltalehti uutisoi 22.3.2018 seuraavasti:

Otsikko: ”Fortumin verotettava tulos Irlannin veroparatiisissa suurempi kuin Suomessa – maksaa veroja maahan, jossa sillä ei ole energialiiketoimintaa.”

”Energiayhtiö Fortum ilmoittaa maksavansa veronsa siihen maahan, jossa sen liiketoiminta sijaitsee ja tulos syntyy. Fortumilla ei ole Irlannissa energialiiketoimintaa.

Valtioenemmistöisen Fortumin verotettava tulos Suomessa on romahtanut. Kun yhtiön verotettava tulo Suomessa vuonna 2005 oli vielä 615 miljoonaa euroa, viime vuonna se oli enää 75 miljoonaa euroa.”

”Teknologiakonserni Metson eläkkeellä oleva talousjohtaja ja Reilu vero ry:n veroasiantuntija Reijo Kostiainen muistuttaa, että Fortum on siirtänyt tulostaan pois Suomesta konsernin sisäisillä rahoitusjärjestelyillä vuoden 2005 jälkeen.”

Voisi olettaa, että Metson evp talousjohtaja jos joku tietää mistä puhuu.

”Fortumin sijoittajasuhdejohtaja Måns Holmberg puolustautuu sanomalla, että vertailu nykypäivään ei ole yksinkertaista, sillä yhtiön toiminnassa on tapahtunut paljon muutoksia vuoden 2005 jälkeen.”

– Kyse ei ole verosuunnittelusta. Fortum on keskittänyt kansainvälisten liiketoimintojen omistus- ja rahoitusjärjestelyt Hollantiin, Belgiaan ja Irlantiin. Rahoitusyhtiöt palvelevat liiketoimintaa, niitä ei perusteta verojen välttämiseksi, johtaja Holmberg vakuuttaa.

Reilu vero ry:n veroasiantuntija Kostiainen on eri mieltä.

– Kyse on aggressiivisesta verosuunnittelusta. Esimerkiksi Fortumin Irlannin veroparatiisitoimintojen verotettava tulos oli viime vuonna 80 miljoonaa euroa eli enemmän kuin yhtiön Suomen toimintojen verotettava tulos.

– Irlannissa yhteisöveroaste on 12,5 prosenttia, kun Suomessa se on 20. Energialiiketoimintaa Fortumilla ei Irlannissa ole, Kostiainen sanoo.” 

Valtion omistajapolitiikkaa koskevan periaatepäätöksen (13.4.2016) mukaan yhteiskuntavastuu on valtionyhtiöiden perusarvo. Sen mukaisesti ”yhteiskuntavastuun kantamisen tulee näkyä esimerkiksi periaatteena, että verot maksetaan siihen maahan, missä tulos syntyy”.

– Tällä lausumalla valtio-omistaja siunaa Fortumin aggressiivisen verosuunnittelun. Väistämättä tulee mieleen, että onko Fortum toiminut asiassa valtion verokonsulttina. Reijo Kostiainen pohtii.”

Valtion enemmistöomisteinen yhtiö harjoittaa raakaa verosuunnittelua ja toteuttaa sitä veroparatiisien kautta.

Seuraava YLE:n varsin hyvin kuvaava grafiikka kertoo karun totuuden. Fortum on poistunut verotuksen osalta kaikessa hiljaisuudessa takavasemmalle Top 5 rankingista v. 2014 jälkeen. (YLE 3.11.2020) 

Top 5 yhteisöverojen maksajat vuosina 2013-2019

Fortum käynnistää massiivisen propagandasarjan Nelosella 9.11 puolustaakseen omaa ”eettistä toimintaa”, jossa yhtiö on taitavasti valinnut teemaksi ilmastonmuutoksen. Yhtiön viestinnän strategiaosastolla ollaan siis hereillä ja ajan hermolla, onhan ilmastonmuutos vahvasti tapetilla.

Sen sijaan yhtiötä eivät kiinnosta mm. luontoon- ja luontoarvoihin liittyvät kysymykset kuten vaelluskalojen elinolosuhteet tai yhteiskuntavastuu verotuksen osalta yhtiön harjoittaessa aggressiivista verosuunnittelua veroparatiiseissa.

Jäämme erityisen suurella mielenkiinnolla seuraamaan pian käynnistyvää propagandaohjelmasarjaa, joka on journalistisessa mielessä erittäin kyseenalainen etenkin kun Fortum maksaa sarjan tuotantoon liittyvät viulut, olkoonkin, että Nelonen Media elää mainostajien tuloilla.

Ohjelmasarja tulee olemaan kaupallisia medioita koskevasti lajinsa ensimmäinen ja toivottavasti myös viimeinen. Valistuneeseen kansalaiseen ja sarjan katsojaan pian esitettäväksi tuleva propaganda ei tule puremaan. Päinvastoin sarja jossa keskitytään pelkästään ilmastomuutokseen, tulee lyömään sekä Fortum Oyj:tä itseään, että Nelonen Mediaa pahasti korville.

Ko. ohjelmasarjaa koskevaan keskusteluun voi osallistua liittymällä oheiseen fb-ryhmään: https://www.facebook.com/groups/2686999951554884

Fortum Oyj:n liikevoitto v. 2019 oli 1,2 miljardia euroa, eikä yhtiö saa aikaiseksi korjata muutamalla tuhannella eurolla ympäristölle aiheuttamia vahinkoja! Yhtiön toiminta on täysin vastuutonta johon valtion enemmistöomisajana tulee puuttua välittömästi!

Ministeri Pertti Salolaisen puheenvuoroja Karvalakkilähetystössä vaelluskalojen puolesta Helsingissä eduskunnassa 6.2.2020 (Kuvaus, Kaamoscenter Kuusamo)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu