Paradoksi: Fortumin johtoryhmässä istuu äiti-Venäjän edustaja

Parran pärinä näyttää kiihtyvän Fortumin ja Uniperin osalta. Jonkinlainen ratkaisu pitäisi asian tiimoilta saada aikaiseksi. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen on heittäytynyt virkansakin puolesta tuleen. Hyvä näin.

Osa oppositiosta huutaa pelastustalkoisiin eli neuvotteluihin mukaan pääministeriä ja valtiovarainministeriä kesälomiltaan. Huutoon kannattanee vastata. Yksi merkittävimmistä valtionyhtiöistä on ajautumassa totaaliseen kriisiin.

Kuten tiedämme, pörssiyhtiöiden johtoryhmän roolilla on erittäin suuri merkitys yhtiöiden strategisten linjausten muodostamisessa yhtiöiden hallituksille ja lopulta osakkeenomistajille. Ei siis mikään turha puulaaki.

Politiikan penkkiurheilija vilkaisi piruuttaan, mistä Fortumin johtoryhmän kokoonpano muodostuu. Johtoryhmän kokoonpano on kansainvälinen, jolla on eittämättä haettu sitä, että yhtiölle tärkeät maat ovat tulleet myös johtoryhmässä huomioiduiksi. Hyvä näin. Mikäli Fortumin johtoryhmässä istuisi suomalaisia matti- ja maija -meikäläisiä, focus yhtiön operatiivisessa johdossa olisi hakoteillä.

Erityisen merkillepantavaa Fortumin johtoryhmän osalta on, että johtoryhmässä istuu venäjän kansalainen, Russia-divisioonan johtaja Alexander Chuvaev. Hän on toiminut johtoryhmän jäsenenä vuodesta 2009. Fortumin osakeomistus hänellä on karvan verran reilut 54.000 osaketta.

Chuvaevin johtoryhmäjäsenen rooli on tällä hetkellä paradoksi. Venäjä pitää Eurooppaa ja etenkin Saksaa pilkkanaan Uniperin ja Fortumin osalta. Tästä huolimatta Fortumin johtoryhmässä istuu venäjän kansalainen ”neuvomassa” miten Fortumin tulisi asiaan suhtautua.

Evp. pääministeri Esko Aho lähti – pitkin hampain – Sberpankista. Politiikan penkkiurheilijalle muodostuukin mielleyhtymä, että olisiko Chuvaevin vuoro lähteä Fortumista? Valtion omistajaohjaus kiinnittäneen ko. nyanssiin jatkossa huomiota, ellei sitä operatiivinen johto (hallitus) älyä tehdä.

 

 

 

+12
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu