IL:n pääkirjoitus: ”Suomalaisten on syytä varautua suursotaan, vaikka sen uhkaa ei juuri nyt ole” on lähtenyt lapasesta

Politiikan penkkiurheilija hieraisi kerran-kaksi silmiä lukiessa IL:n pääkirjoituksen, joka otsikoitiin edellä mainitulla tavalla. IL:n pääkirjoitustoimittaja Kreeta Karvala on kovasti arvostamani toimittaja, mutta lähtikö IL:n toimituksessa nyt lapasesta?

Karvala toteaa pääkirjoituksensa ingressissä, että ”Turvallisuuspolitiikassa on edessä pitkä talvi, jossa suursodankaan mahdollisuus ei ole pois suljettu.”

Karvalan argumentti siitä, että turvallisuuspolitiikassa on edessä pitkä talvi pitää paikkaansa, eri leireihin jakautumisesta. Sen sijaan Karvalan esittämä termi suursota on mielenkiintoinen, etenkin kun Iltalehteä saattavat lukea myös vähemmän UTP-kysymyksiin perehtyneet kansalaiset, lapset, nuoret ja vanhukset.

IL:n pääkirjoitus ampuu pahasti yli suursotatermin käytön osalta. Äkkipäätään voisi olettaa, että IL vastuullisena mediana ei lähde laukalle ja pelottele kansalaisiamme suursodan uhalla. Kyseinen IL:n pääkirjoituksen otsikointi on täysin vastuuton.

Suursotatermi on luonnollisesti suhteellinen käsite ja riippuu siitä minkälaisena kukin IL:n pääkirjoituksen lukija suursodan mieltää. Politiikan penkkiurheilija lähtee kuitenkin siitä, että valtamedia ei lähde lietsomaan suursodan uhalla, etenkään pääkirjoituksessaan kansalaisia huolestuttaen.

IL:n pääkirjoitusta en toivo lasten, nuorten ja vanhusten lukevan. Toimittaja Karvalalla ja IL:n toimituksella olettaisi olevan vastuu siitä mitä lukijoille tarjotaan. Suursota sellaisena kuin historiankirjoituksessamme olemme oppineet tuntemaan tarkoittaa I ja II -maailmansotaa. IL:n toimituksen toivoisi vetävän kyseisen pääkirjoituksen pois, ellei se ole jo ehtinyt painokoneeseen.

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu