Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Blogisti, oletko aluevaltuutettu tai kuntapoliitikko? Saat asiasta merkinnän profiiliisi tekemällä ilmoituksen ylläpidolle: Ota yhteyttä

IS:n medianlukutaito ja lähdekriittisyys kovalla koetuksella

Politiikan penkkiurheilija pöyristyi lukiessa IS:n (13.4) julkaiseman uutisen, joka otsikoidaan;

”Expressen: Suomi ei ole saanut turvatakuita Nato-jäsenyyden hakuajaksi. Ruotsin hallituspiirit ovat levottomia tilanteesta. Koskee myös Ruotsia.” 

Uutisessa todetaan;

SUOMI ei ole tunnusteluistaan huolimatta onnistunut saamaan minkäänlaisia turvallisuustakuita Natolta tai Yhdysvalloilta sitä silmällä pitäen, jos Suomi päättää hakea Naton jäseneksi, kirjoittaa ruotsalaislehti Expressen. Expressenin mukaan hallituslähteet muistuttavat hakemuksen jättämisen ja jäseneksi hyväksymisen välisen ajan olevan muutamia kuukausia ja sisältävän riskejä, kuten Venäjän mainitsemat ”sotilastekniset toimenpiteet”, joiden tarkemmasta sisällöstä ei ole olemassa mitään tietoa. Expressen muistuttaa sen, mikä koskee Suomea, koskevan myös Ruotsia, mikäli Ruotsi päättäisi hakea Naton jäsenyyttä. Tämä on asia, joka selvästi huolestuttaa Ruotsin hallitusta, Expressen kuvailee tunnelmaa hallituksen sisällä. Lehti viittaa presidentti Sauli Niinistön maaliskuun alun keskusteluihin Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa arvioidessaan, ettei konkreettisia turvatakuita saatu. Se pitää mahdollisena, että sellaiset saataisiin tulevaisuudessa Euroopasta, – mutta ne eivät kuitenkaan olisi näitä maita ”sitovia”. (lihavointi blogistin). 

Uutisessa viitataan ”hallituslähteisiin”, joka on journalistisesti (lähdesuoja) mahdollista.

Herää kuitenkin kysymys elettäessä erittäin kriittisiä aikoja, mm. Suomen Nato-jäsenyysprosessin osalta, tulisiko IS:n alkaa tässä tilanteessa harrastamaan kriittistä lähdekritiikkiä? On otettava huomioon vallitsevat, kriittiset UTP-olosuhteet. Nimettömiin hallituslähteisiin viittaaminen saattaa sataa myös Kremlin laariin. 

Meiltä kansalaisilta peräänkuulutetaan tässä ajassa kriittistä medianlukutaitoa. Samaa olettaisi harrastavan myös Ilta-Sanomien toimituksen. Jokaiseen nimettömään hallituslähteeseen ei etenkään nyt ole tarvetta korvaa lotkauttaa vaikka se ”uutisena” herkulliselta julkaistavalta toimituksissa tuntuukin.

Allekirjoittaneella alkaa ”hälytyskellot” välittömästi soimaan, mikäli medioissa viitataan nimettömiin hallituslähteisiin. Expressenin uutisen siteerauksen osalta IS:n toimituksella nämä ”hälytyskellot” eivät näytä soivan. Vallitsevassa tilanteessa nimettömiin hallituslähteisiin, ovat ne kotimaisia tai ulkomaalaisia tulee suhtautua kriittisesti olkoonkin, että niistä ”meheviä uutisia” aikaan saakin.

Naapurilehtien ja medioiden uutisten siteeraaminen on ok. Jos näissä uutisissa mainitaan nimettömät hallituslähteet, hälytyskellojen pitäisi alkaa soimaan niissä medioissa, jotka siteerauksia tekevät. Hehän eivät tiedä nimettömästä hallituslähteestä mitään. Tuskin tästä hallituslähteestä on tietoa IS:n toimituksellakaan. Sitä suuremmalla syyllä siteeraamisessa pitää olla äärimmäisen tarkkana. Tältä osin IS nukahti täysin. Kiire siteerata Expressenin uutinen ilman minkäänlaista lähdekritiikkiä epäonnistui täysin.

Allekirjoittanut ei ole suorittanut tiedotusopin kursseja, mutta jo heinäntekojärjenkin pitäisi sanoa, että älä siteeraa sitä mistä et tiedä siteeraavasi, etenkään nimettömien lähteiden osalta. Julkaise vain ne uutiset ja artikkelit, joiden lähteet tiedät. IS:llä tätä tietoa ei varmasti ole kyseessä olevassa Expressen-ceississä.

Ellei alkuperäistä lähdettä (lue tässä yhteydessä: nimetön hallituslähde) tiedetä, ei myöskään tähän liittyvää uutista voi kestävästi ja uskottavasti siteerata. IS:n toimituksen kiire siteerata Expressenin uutista, jolla nimetön hallituslähde on, mutta jota IS:llä ei ole, on journalistisesti kestämätön. Siteerata toki voi ilman lähdekritiikkiäkin saati tietoa alkuperäisestä lähteestä, mutta silloin saattaa joutua myös itse (tässä yhteydessä IS:n toimitus) kritiikin kohteeksi.

Kriittistä medianlukutaitoa aletaan opettamaan lapsillemme jo ylä-asteen 7-9 luokilla. IS:n toimitukselta nämä tunnit ovat jääneet mitä ilmeisimmin vähemmälle.

Summa summarum:

IS-toimitus: Ellet tiedä ketä siteeraat (nimetön hallituslähde) toisesta mediasta, älä siteeraa, koska et itseasiassa tiedä ketä siteeraat. Kun et tiedä ketä siteeraat, menee uutiseltasi ja sen uskottavuudelta pohja pois. Näin ollen kannattaako siis uutista, jolla ei ole journalistista vankkaa, kriittistä otetta ja pohjaa ylipäätäänkään julkaista, etenkään näinä UTP-aikoina? Naapurimedioissa julkaistuja keittokirjaohjeita voi hyvin ja huoletta siteerata ilman alkuperäistä lähdettäkin, mutta UTP-kysymyksissä kannattanee ehkä olla tältä osin piirun verran tarkempana.

 

+6
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (5)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. juhamyllarinen

  Pahin skenaario ajasta on, että emme voi tehdä enää hyviä ratkaisuja, vaan olemme sidottuja huonoihin, ja entistä heikentävimpiin ratkaisuihin. Kannattaa mainita mahdollisena.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 2. MikaRiik
  Mika Riikonen #3649331

  Turvatakuut vaatisivat valtiosopimuksen – siksi asia on pihvi oli siellä takana hallituslähteitä tai ei.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 3. jukkamikkola
  Jukka Mikkola #3649366

  Ilta-Sanomissa on ollut Nato-vastaista ajattelua enemmänkin ja se on tullut esille asiallisten Natoa puoltavien kommenttien sensuroinnilla. Tämä on juuri sitä hienovaraista Naton vastustusta tuomalla esille itänaapurille myötämielistä informaatioita, vaikka se ei olisi edes täysin totta.

  Iltalehti tuntuu suhtautuvan asiaan eri tavalla. Siitä on osoituksena tämä tärkeä uutinen:

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a5f72427-d975-4ece-adc3-be7703c3ade7

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 4. MattiVillikari1
  Matti Villikari #3649420

  Kyseessä on ”hevosmiesten uutistoimiston” välittämä yleensä varmana pidetty tietolähde. Tämä uutinen on helpotus Kremlin porukalle.

  0

  Ilmoita asiaton viesti