Jari Korkin ja Antti Kaikkosen kirja Kohti liittokuntaa herättää kysymyksen ministeritoimen salassapidosta
Toimittaja Jari Korkin kirjoittama kirja Kohti liittokuntaa. Antti Kaikkonen ja Suomen puolustuksen uusi asento (Otava) on julkaistu tuoreeltaan.
Kirjassa erityinen huomio kiinnittyy sen ensimmäisille riveille, joissa kuvataan Antti Kaikkosen visiittejä Naton ministerikokoukseen Brysseliin, Münchenin turvallisuuskonferenssiin ja Britanniaan JEF-maiden ministerikokoukseen. Kyseisissä tapaamisissa aiheena oli kirjan mukaan Euroopan turvallisuustilanne, eli Venäjän mahdollinen hyökkäys Ukrainaan. (kursiivit kirjasta).
Britannian sotilastiedustelu kertoi Belvoirin linnaan kokoontuneille ministereille varsin selkeästi, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli alkamassa melkein minä hetkenä hyvänsä. Suomessa puolustusvoimien tiedustelu täydensi tilannekuvan Ukrainasta samansuuntaiseksi. Kaikkosella oli siis keskiviikkona 23.2.2022 matkalla eduskuntaan koko ajan selkiintyvä käsitys siitä, mitä pian tapahtuisi.
Kaikkonen briiffasi ulkoasiainvaliokunnan.
Valiokunta päätti perustuslain 50. §:n 3. momentin nojalla, että asian käsittelyyn osallistuvien valiokunnan jäsenten on noudatettava vaiteliaisuutta kuulemisen ajankohtaista turvallisuuspoliittista tilannetta koskevien arvioiden osalta. – – – Kaikkonen kertoi ulkoasiainvaliokunnalle oman arvionsa Ukrainan tilanteesta: kahdenkymmenen neljän tunnin kuluessa rytisee.
Kaikkonen infosi saman päivän iltapäivällä eduskunnan täysistunnossa.
Puolustusministerin piti asetella sanansa tarkoin, sillä julkisesti ei sopinut ennustella sotaa yhtä selkein sanankääntein kuin saman päivän ulkoasiainvaliokunnan suljetussa kokouksessa. Kaikkonen totesi, että Ukrainan tilanne on erittäin vakava tällä hetkellä ja vaarassa edelleen pahentua. Tämä voi tapahtua myös nopealla aikataululla. Tilanne on synkkä, tilanne on vaarallinen, tilanne on kertakaikkisen vakava.
On ymmärrettävää, että puolustusministeri briiffasi ulkoasiainvaliokunnan perusteellisemmin (kahdenkymmenen neljän tunnin kuluessa rytisee) kuin eduskunnan, joka olisi johtanut suurella todennäköisyydellä vuotoon medioille ja sitä kautta julkisuuteen. Ulkoasiainvaliokunnan jäseniltä edellytettiin tämän vuoksi erityistä vaiteliaisuutta, jopa perustuslain 50.3 §:ään viitaten.
Mielenkiintoinen yksityiskohta kirjassa on, että Kotona Tuusulassa Kaikkonen meni saunaan. Saunan lauteilla hän avautui puolisolleen Jannikalle: ”Voi olla, ensi yönä se alkaa.”
Mielenkiintoisen asiasta tekee se, että ministeri avaa puolisolleen hänen työhönsä ja Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyviä yksityiskohtia, joita ei voinut kertoa eduskunnalle ja joista saattoi kertoa ulkoasiainvaliokunnan jäsenille perustuslain 50.3 §:n nojalla.
Kyseisen pykälän 3 momentissa todetaan; ”Valiokunnan jäsenten on noudatettava sitä vaiteliaisuutta, jota valiokunta katsoo välttämättömästä syystä asian erityisesti vaativan. Käsiteltäessä Suomen kansainvälisiä suhteita tai Euroopan unionin asioita valiokunnan jäsenten on kuitenkin noudatettava sitä vaiteliaisuutta, jota ulkoasiainvaliokunta tai suuri valiokunta valtioneuvostoa kuultuaan on katsonut asian laadun vaativan.”
On olemassa useita ammatteja, joissa edellytetään erityistä salassapitoa työtehtäviin liittyen. Näistä tehtävistä ei ole soveliasta kertoa edes puolisoille. Koska kyseessä on ministerin posti ja erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvä posti, varovaisuudelle voisi olettaa olevan tilausta. Varsinaista vahinkoa saunan lauteilla kerrotun osalta ei tapahtunut, mutta lienee selvää, että em. teemaan tultanee etenkin UTP-kysymyksiä käsittelevissä ministeriöissä kiinnittämään erityistä huomiota etenkin kun ajat ovat sellaisia kuin ne nyt ovat.
Eikö tuo tapahtunut ole jo historiaa. Miten Salminen olet sen itsellesi osannut kertoa?
Oletko tarvinnut paljonkin ammattiapua?
Ilmoita asiaton viesti
Älä ihmeessä jatkossa edes tekelehdi sellaiseen,mistä et mitään ymmärrä.
Ilmoita asiaton viesti
Yleinen salassapitoaika esimerkiksi ulkoministeriön salaisiksi ja erittäin salaisiksi luokitelluissa asiakirjoissa on 25 vuotta.
Jotkut dokumentit – kuten ”Tiitisen lista” – pidetään salassa paljon kauemmin, ehkä ikuisuuden.
Ulko- ja puolustusministeriössä on lisäksi koodisto joka koskee keskustelujen referointia.
En ole tutustunut – enkä aio – Korkin Kaikkonen-vaalikirjaan, enkä ota kantaa kirjan mahdollisiin laittomuuksiin.
Kuitenkaan en tekelehtisi asian vähättelyllä.
Ilmoita asiaton viesti
En ole lukenut kyseistä kirjaa, joten kommentoin vain tämän kyseisen lukemani tekstin pohjalta.
”Kaikkonen infosi saman päivän iltapäivällä eduskunnan täysistunnossa.”
Jos hän kuulutti jo asian päivällä eduskunnan täysistunnossa niin eiköhän asia siinä vaiheessa asia ollut jo kaikkien (vaimonkin, jos hän seuraa yhtään aikaansa) tiedossa?
Eduskunnan täysistunnothan lähetetään suorana lähetyksenä ja niitä voi myös mennä seuraamaan paikan päälle.
Nyt on mielestäni vähän sen makua, että kirjaa luetaan täikamman kanssa ja yritetään etsimällä etsiä jotain, mistä voidaan kirjoittajaa moittia..
Ja tuskin kuitenkaan voidaan, jos ainoa, mitä Kaikkonen kertoo vaimolleen sanoneen ”Voi olla, että ensi yönä se alkaa.” Niin mikä: Ukkonen, myrsky, kaatosade, pörssisähkön tulo?
Pitäisikö Suomessa keskittyä nyt nykyisiin ongelmiin ja lopettaa loputon saivartelu Suomen mutkikkaasta, sinisilmäisestä ja hitaasta NATO-tiestä?
Kansa saa juuri sellaiset johtajat kuin itse on valinnut ja jatkossa valitsee. Ei muuta kuin katse peräpeilin sijaan peiliin, ystäväiset!
Työtä riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Olli-Pekka Salminen mikä nyppii Antti Kaikkosessa onko jotai henkilökohtaista.
Kun olet arvostettu blogisi tämä alittaa riman.
Ilmoita asiaton viesti