Jos ei tullut kevään kehysriihestä talous- ja työllisyysriihtä, ei tule syksyn budjettiriihestä ilmastoriihtäkään

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo pitää syksyn budjettiriihtä ilmastoriihenä. Ohisalo twiittaa; ”Tänään julkaistu IPCC:n raportti kertoo, että ilmastonmuutos on ennennäkemättömän laajaa ja nopeaa. Tiedeyhteisön viesti on selvä: käsillämme on ilmastohätätila ja päästövähennyksiä on tehtävä nopeasti. Syksyn budjettiriihi on ensisijaisesti #ilmastoriihi.”

Panokset tuntuvat siis olevan kovat, jotka kohdistuvat etenkin keskustaan mm. maatalouden päästöjen osalta. Maa- ja metsätaloutta koskevaa linjaa riiheen keskustan osalta ei muodosteta Apollonkadulla vaan toisella puolella kaupunkia Simonkatu 6:ssa.

Ohisalo on uhannut vihreiden jättävän hallituksen, mikäli ilmastotoimia ei kiirehditä. Kovat uhkaukset palauttavat politiikan penkkiurheilijan mieleen v. 2014, jolloin uhkauksia oli ilma sakeanaan. Vihreiden kynnyskysymys hallituksessa pysymiselle oli Fennovoiman yhdinvoimahankkeen kaatuminen. Toisin kävi. Hallituksessa asiasta äänestettiin ja ydinvoiman vastustajat hävisivät 10-7.

Fennovoiman puolesta äänestivät kokoomuksen Stubb, Vapaavuori, Orpo, Räty, Toivakka ja Risikko. Puolesta olivat myös kd:n Räsänen ja rkp:n Haglund. Sen sijaan sdp:n ministeriryhmä hajosi kahtia. Hankkeen puolesta olivat Rinne ja Ihalainen.  Hanketta vastaan sdp:stä olivat Tuomioja, Viitanen, Huovinen ja Kiuru. Vastustajien joukkoon liittyi myös rkp:n Henriksson. Vihreät ministerit Niinistö ja Haavisto äänestivät luonnollisesti hankkeen kaatamisen puolesta.

Ilmastonmuutos on vallannut poliittisen ilmatilan ja vauhti eikun kiihtyy. Fennovoimasta ja ydinvoimasta ei puhu enää kukaan. Edes vihreät. Ydin- ja Fennovoima-case on hyvä esimerkki siitä, että poliittinen palttoo saattaa kääntyä isoissa ja periaatteellisissakin asioissa, eikä ainoastaan vihreiden osalta. Mitä mieltä ydinvoimasta ovat Fennovoimahankkeen v. 2014 vastustajat Tuomioja, Viitanen, Huovinen, Kiuru ja Henriksson, v. 2021? Takki on matkan varrella saattanut kääntyä heidänkin osalta?

Vihreät ovat olleet ydinvoima – ja ilmastokeskustelussa ikävästi puun ja kuoren välissä. Näyttää siltä, että vaaka on kallistunut ilmaston puoleen, eikä ydinvoimasta haluta puhua, vaikka sitä puolueessa yhä  vastustettaisiinkin. Ilmastonmuutoksen hillinnän ja hallinnan osalta tämä on tarkoittanut ydinvoiman välttämättömyyttä sen päästöttömyyden vuoksi.

Mielenkiintoinen yksityiskohta vihreiden ”kelkan” hiljaisesta ja osittaisesta kääntymisestä ydinvoiman puolelle oli vihreiden pj. Ville Niinistön argumentti, jolla vihreät lähti v. 2014 hallituksesta. Tapetilla eivät enää olleet ydinvoimaan liittyvät riskit loppusijoituksen osalta vaan argumentiksi valittiin energiapolitiikka ja suhde Äiti-Venäjään.

Pj. Niinistö totesi YLE:lle 18.9.2014. ” – Kysymyksessä on poikkeuksellisen huono hanke, kun ajattelee, että se koostuu osin suomalaisista kunnallisista energiayhtiöistä. Veronmaksajien rahoilla otetaan riskiä. Sitten on kysymys tästä reaktorin valmistajasta ja osaomistajasta.

Oliko tämä Niinistön puheenvuoro lähtölaukaus kohti vihreiden ydinvoimamyönteisempää linjaa, jossa fokukseen nostettiin energiapolitiikka, eikä ydinvoimaan liittyvät loppusijoitusriskit?

2000-luvun ilmastonmuutoskeskustelussa, joka koskee mitä suuremmassa määrin myös päästötöntä ydinvoimaa, vihreä ovat joutuneet kiusalliseen tilanteeseen. Näyttää kuitenkin siltä, että ydinvoima ei ole vihreille enää elämän ja kuoleman kysymys, jota se ilmastonmuutoksen osalta kuulostaa nyt olevan.

Kun otetaan huomioon, että vihreät lähtivät ydinvoimakysymyksessä v. 2014 hallituksesta ja se, että ilmastoteema on noussut puolueessa ydinvoiman ohi, voisi äkkipäätään ajatella, että vihreillä olisi tästä näkökulmasta liipasinsormi hallituksesta lähdölle vieläkin herkemmässä kuin v. 2014. Mutta onko sittenkään niin?

Vihreät eivät jätä hallitusta tilanteessa, jossa EU:n elpymispaketin n. 800.000 miljoonaa ja Ilmastorahasto Oy:n (evp. VAKE, Valtion kehitysyhtiö) 3,5 mrd:n tase on ”sänkätty”. Näin herkullisessa vallan ja käytettävissä olevien resurssien tilanteessa mikään hallituspuolue ei lähde oppositioon katsomaan miten resursseille käy, etenkin kun resurssit on allokoitu juuri omalle agendalle.

Pj. Ohisalo toteaa, että syksyn budjettiriihestä tulee ilmastoriihi. Ei tule. Kevään kehysriihestä piti keskustan osalta tulla talous- ja työllisyysriihi. Ei tullut. Hallituksen kaatuminen ja vihreiden lähtö hallituksesta ei ole edes teoreettinen ja ”naapurit ja vihulaiset” tietävät sen.

Ohisalon ulostulo on varsin ymmärrettävä siitäkin näkökulmasta, että puoluekokoukseen, jossa uusi puheenjohtaja valitaan ei ole kuin kiven heitto. Ulostulo on ymmärrettävä siinäkin mielessä, että syksyn budjettiriihtä ajatellen Säätytalolle ei kannata lähteä lakki kourassa, altavastaajan roolissa ja valmiiksi ottavana osapuolena, sillä peli on auttamatta pelattu ennen kuin se ehti edes alkaa. Mutta onko valittu strategia viisas ja oikea?

Keskusta valtasi poliittisen ilmatilan talous- ja työllisyyspolitiikalla kevään kehysriihen alla ja riihessä, joka takasi puolueelle näkyvyyttä – olkoonkin – että operaatiosta tuli suutari. Ohisalo näyttää lähtevän riiheen samalla strategialla. Kirkossa ei ole kuulutettu, että valittu strategia toimisi vihreidenkään osalta.

Toki parran pärinää ilmastonmuutoksen osalta syksyn riihessä kuulemme samassa mittakaavassa kuin kevään kehysriihessä talous- ja työllisyyspolitiikankin osalta, mutta politiikka on siitä mielenkiintoinen laji, että kaikkea haluamaansa ei voi saada, politiikassakaan. Riihen jälkeen hallituksessa ja politiikassa kaikki taas hyvin.

Eduskuntavaaleihin on vielä sen verran pitkä matka, että hallituksesta ei kannata vielä minkään puolueen lähteä. Jos lähtee, se kannattaa tehdä dramaattisesti ja näyttävästi kalkkiviivoilla, jotta äänestäjätkin sen vielä vaalikopeissa muistavat. Syksyn 2021 budjettiriihen väännöt ja taistot ovat  kevään 2023 eduskuntavaaleissa äänestäjälle haalea muisto vain, jos sitäkään.

+8
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu