Joulun pyhät tulevat kepulle ja vihreille kuin taivaan lahjana, ajan hengen mukaisesti

Politiikan penkkiurheilija on seurannut mielenkiinnolla syksyn poliittista kehitystä hallituksen sisäisen ”koheesion” näkökulmasta. Kuten tiedämme, koronan lisäksi tapetilla ovat olleet etenkin vihreiden ja kepun välinen otatus hallituksessa. Kahden aikuisen naisen ja kahdentoista lapsen kotiuttaminen ja sitä edeltänyt Haaviston luottamuksen mittaaminen, jossa kepu meni vihreiden avuksi silläkin uhalla, että maakunnasta kajahtaa, kuten kajahti. Maakuntien isät ja äidit kummastelevat puolueen ratkaisua heittäytyä Haaviston taakse silläkin uhalla, että kuntavaaleissa kyyti voi olla kylmää.

Politiikan penkkiurheilija peilaa tapahtumakulkuja kuitenkin laajemmalla perspektiivillä kuin yksittäisten tapahtumien kautta, jotka tosin johtavat – kumulatiivisesti – pidemmässä juoksussa tiettyihin lopputuloksiin jotka varsikin politiikassa ovat ennalta arvaamattomat.

Mitä enemmän kepun ja vihreiden välistä otatusta jatkossa nähdään, etenkin Apollonkadulla pohditaan puolueen pysymisestä hallituksessa. 

*****

Politiikan penkkiurheilija nostaa pari mielenkiintoista yksityiskohtaa parin viime päivän keskusteluista, jotka koskevat ympäristövaliokunnan pj H. Hoskosen asemaa ja pj. A. Saarikon lausumaa IS:lle 23.12.

Kepun ek-ryhmän pj. A. Kurvinen pohtii ankarasti joulun pyhinä mitä tehdä Hoskoselle vai tehdäkö mitään? Jonkinlaista ”raippaa” Hoskoselle puolueen on annettava, jotta rivit pysyvät jatkossa suorana, etenkin kevään otatuksia silmälläpiteän. Rivien on pysyttävä suorassa, mutta niin radikaaliin ratkaisuun ek-ryhmä ei päädy, että Hoskonen vaihdetaan valiokunnan puheenjohtajan paikalta.

Ympäristövaliokunnassa käsitellään varsin tärkeitä kepulle kuuluvia teemoja mm. ilmastonmuutokseen liittyvien toimenpiteiden osalta, jossa puolueella ei ole varaa antaa siimaa vihreille. Hoskonen onkin kepun syytä pitää valiokunnan pj:na, koska hänellä näyttää olevan tehtävässä tarvittavaa jämäkkyyttä, ovat mielipiteet sitten mitä tahansa. 

Kepun onkin pidettävä valiokunnassa ohjakset lujasti omissa käsissä ja Hoskosella näitä käsiä on. 

Hoskonen tuleekin saamaan ek-ryhmältä huomautuksen ja heti perään – ryhmän ovien ollessa lukitut – olantaputukset.

*****

Pj. Saarikko toteaa IS:lle 23.12 antamassaan haastattelussa; ”Tässä hallituksessa on paljon hyvää. Mutta tietysti on niin, että jos politiikan sisältö ei vastaa tarpeeksi keskustan tavoitteita, niin me emme ole mukana tässä, Saarikko täräyttää. Saarikko ei pidä lausuntoa uhkauksena, vaan tosiasian toteamisena. Saarikosta puolijalkaa kohti oppositiota -asenteella liikkeellä olemisesta ei yleisesti tule mitään. Keskusta on jo useamman kerran sisäisesti päättänyt olla hallituksessa. Hallituksessa joko ollaan tai ei olla, ja me olemme hallituksessa.

Saarikon lausumaa voidaan pitää viestinä vihreiden suuntaan kevään taistojen varalle hänen todetessa, että jos politiikan sisältö ei vastaa tarpeeksi keskustan tavoitteita, niin me emme ole mukana tässä.

Niin kauan kuin sote- ja maakuntauudistus on framilla, vihreiden puoluetoimistossa tiedetään, että kepua on vietävissä kuin litran mittaa. 

Apollonkadulla kannattaa kuitenkin vielä pohtia onko turvetuotantoyrittäjä Pudasjärvellä tai perunanviljelijä Temmeksessä kiinnostunut sote- ja maakuntauudistuksesta? He eivät äänestä puoluetta maakuntauudistuksen vuoksi vaan elinkeinojensa tulevaisuudennäkymien vuoksi. Maakuntahallinnon himmelit eivät heitä kiinnosta vaan se, mistä leipä revitään pöytään.

Tornion suunnalla hieraistaneen myös silmiä pj. Saarikon IS:lle antaman haastattelun myötä. Saarikko toteaa;  ”Totta kai keskustan johtaminen on vaativa homma. Se on pitkän matkan tehtävä.” 

Saarikko lähti kuitenkin haastamaan Katri Kulmunia jolle ei annettu mahdollisuutta näyttää osaamista yksiinkään vaaleihin. Saarikon toteamus ”pitkän matkan tehtävästä” tätä taustaa vasten ontuu. 

*****

Pari huomiota myös vihreiden tilanteesta. Hesarin gallupissa puolueen kannatus on notkahtanut 1,2 prosenttia ja kannatus on ollut alle 10 prosentin viimeksi kesällä 2015.

”Tutkimuslaitos Kantar TNS teki mittauksen haastattelut 23. marraskuuta ja 18. joulukuuta välisenä aikana. Etenkin ajanjakson loppupuolella poliittista keskustelua hallitsi jupakka ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) ja perustuslakivaliokunnan asemasta.” 

Kun tarkastellaan Kantarin tekemää haastatteluperiodia 23.11-18.12 voitaneen olettaa, että Haavisto-casen noustessa otsikoihin vasta periodin loppumetreillä, aikaisemmin mielipiteensä antaneet olisivat kenties saattaneet vastata toisin ja puolueen kannatus olisi lähempänä kahdeksaa kuin kymmentä prosenttia. Tämä on toki puhdasta ”pekuleerausta”, mutta vasta seuraavat gallupit näyttävät mikä tilanne vihreiden osalta tosiasiallisesti on.

Parran pärinää on aiheuttanut vihreiden toiminta Haavisto-casen osalta. On kuitenkin huomioitava, että vihreät ovat perinteisesti puolue, joka ei ole ensimmäisenä heittämässä pitkän linjan poliitikkojaan – etenkään Haavistoa – pesuveden mukana. Haavisto nauttii puolueessa suurta arvostusta ja puolue tekee kaikkensa Haaviston eteen, etenkin presidentinvaalien painaessa pian päälle.

Puolueesta ei yksinkertaisesti löydy Haaviston mitat täyttävää ehdokasta presidentinvaaleihin, joten puolueen on tarkoituksenmukaista pitää tästä kiinni, sanovat gallupit mitä tahansa. Politiikassa äänestäjän muisti on yleensä lyhyt ja al-Hol -case on menneen talven lumia lähempänä presidentinvaaleja. Politrukkien ja vihulaisten muisti ei sen sijaan kärsi dementiasta, siitä tullaan varmuudella pitämään presidenttitaistoissa huoli.

Lopuksi

Kepun ja vihreiden tilannetta hallituksessa voidaan pitää molempien puolueiden osalta ”elämän ja kuoleman kysymyksenä.” Kepu ei lähde hallituksesta niin kauan kuin sote- ja maakuntauudistus on tapetilla ja vastaavasti vihreät eivät lähde hallituksesta juuri kuin miljardeja euroja on kohdennettavissa ja kylvettäessä ympäristöongelmiin.

Hallituksessa vallitseekin ”kauhun tasapaino”. Joulun pyhien jälkeen jääkin nähtäväksi kummalla puolueella pokka pitää. Maakuntauudistus ja ympäristökysymykset ovat puolueille niin tärkeitä, että hallitusta ei tule kaatamaan mikään. PM Marin voikin nukkua yönsä rauhaisasti vaikka medioissa välillä  räiskähteleekin. 

Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen ajatukseen, että vihreiden ja kepun väliselle otatukselle – joka syö molempien puolueiden kannatusta – hymyillään varsin leveästi perussuomalaisten puoluetoimistolla. Tällä menolla Perussuomalaiset korjaavat kuntavaaleissa potin, eikä jytkykään ole kaukana.

Kepun ja vihreiden puoluejohdon väliselle tuumaustunnille näyttääkin olevan tilausta johtaa se sitten toivottuihin lopputuloksiin tai ei.  Joulun pyhät tulevat kepulle ja vihreille kuin taivaan lahjana, ajan hengen mukaisesti.

Politiikan penkkiurheilija toivottaa lukijoille oikein hyvää joulun aikaa

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu