Joutuuko Helsinki sittenkin ratifioimaan Tukholman Nato-jäsenyyden?
Suomen Nato-jäsenyys kuulostaa olevaan ”sinettiä vaille valmis”. TP Niinistö vierailee parhaillaan Turkissa ja tapaa kollega Erdoganin. Myös Unkarin PM Orban on rantautunut Turkkiin. Tukholman ratifiointi näyttää olevan vielä ns. pitkässä kuusessa. On pekuleerattu sillä, tarvitseeko Helsingin ratifioida vielä erikseen Tukholman Nato- jäsenyys jos ja kun Tukholma jäänee vielä joksikin aikaa porstuaan. Yleinen tulkinta on ollut, että ei tarvitse.
Rohkenen kyseenalaistaa tulkinnan.
Vilkaisin piruuttaan hallituksen esityksen (HE) Natoon liittymisestä. HE:ssa todetaan; ”Suomen liittyminen Pohjois-Atlantin sopimukseen tulee voimaan, kun Suomen liittymiskirja talletetaan Yhdysvaltojen hallituksen huostaan. Tavoitteena on, että Suomi ja Ruotsi tallettavat liittymiskirjansa samaan aikaan, jolloin Suomi ja Ruotsi eivät hyväksy toistensa liittymispöytäkirjoja erikseen. Pohjois-Atlantin liiton, kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön asemasta tehty sopimus tulee Suomen osalta voimaan, kun Suomi tallettaa ratifioimiskirjansa Yhdysvaltojen hallituksen huostaan.” (HE 315/2022 vp, s. 1)
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Documents/HE_315+2022.pdf
Huomio kannattaa kiinnittää em. lauseeseen; ”Tavoitteena on, että Suomi ja Ruotsi tallettavat liittymiskirjansa samaan aikaan, jolloin Suomi ja Ruotsi eivät hyväksy toistensa liittymispöytäkirjoja erikseen.” Kun Tukholma on jäämässä porstuaan herää kysymys, eikö Helsingin tule ratifioida Tukholman Nato-jäsenyys erikseen?
Kyseisessä HE:ssa ei mainita Tukholmasta mitään muuta kuin em. lause. Lienee myös selvää, että Helsinki ei voi määritellä sitä, miten ratifiointiprosessi Pohjois-Atlantin sopimuksessa toteutetaan. Myöskään prosessin käynnistämiseen liittyvässä asiakirjassa, Selonteko Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon (15.5.2022) ei mainita Tukholmasta mitään.
Selonteon loppukaneettina todetaan, että ”Valtioneuvosto esittää, että tasavallan presidentti päättää perustuslain 93 §:n 1 momentin nojalla, että Suomi hakee Pohjois-Atlantin liiton (Nato) jäsenyyttä, kun eduskuntaa on kuultu.”
Eduskunta tuli asianmukaisesti kuulluksi, jonka pohjalta ulkoasiainvaliokunta (UaV) antoi mietintönsä (UaVM 16/2022 vp – Hallituksen esitys eduskunnalle Pohjois-Atlantin sopimuksen sekä Pohjois-Atlantin liiton, kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön asemasta tehdyn sopimuksen hyväksymiseksi ja voimaansaattamiseksi), jonka suuri sali lähes yksimielisesti hyväksyi. Vasen laita pisti hieman kampoihin.
UaVM 16/2022 toteaa kuten HE edellä; ”Suomen liittyminen Pohjois-Atlantin sopimukseen tulee voimaan, kun Suomen liittymiskirja talletetaan Yhdysvaltojen hallituksen huostaan. Tavoitteena on, että Suomi ja Ruotsi tallettavat liittymiskirjansa samaan aikaan, jolloin Suomi ja Ruotsi eivät hyväksy toistensa liittymispöytäkirjoja erikseen.”
Kuten edellä mainitusta HE:sta ja UaVM:sta yksiselitteisesti nähdään, mikäli Tukholma hyväksytään Naton jäseneksi jälkijunassa, Helsingin on ratifioitava Tukholman jäsenyys omana – erillisenä prosessinaan.
Valtiosääntöoikeuden asiantuntijat osaavat ottaa asiaan kantaa, mutta politiikan ja vähän juridiikankin penkkiurheilija on vahvasti taipuvainen tulkintaan ja ajatukseen, että Tukholman jäädessä porstuaan ja Helsingin astellessa pirttiin, Helsingin on ratifioitava Tukholman jäsenyys erikseen, koska pirttiin ei saapastella enää käsi-kädessä, johon HE ja UaVM ovat omalta osaltaan – toiveikkaastikin – viitanneet.
Tukholman ja Helsingin Nato-jäsenyyden eritahtisuudesta johtuukin, että Arkadianmäen kannattaa orientoitua siihen, että Tukholman erillinen ratifiointi on vielä edessä. Kuten todettua, valtiosääntöasiantuntijat osaavat antaa tähän vastauksen, joka kannattaa penkaista, sillä HE:n ja UaVM:n kannanotot on annettu olettamuksella, että käsi-kädessä pirtin perälle astutaan. Olosuhde on edellä mainitulta osin muuttumassa olkoonkin, että mikään ei ole varmaa ennen kuin Ankarassa ja Budapestissa valkoinen savu piipuista nousee.
JOS Suomi hyväksytään Naton jäseneksi ennen Ruotsia, tuleeko eduskunnan erikseen ratifioida Ruotsin jäsenyys?
– Ei tarvitse, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen.
– Kun eduskunta hyväksyi hiljattain Suomen Nato-jäsenyyden ja sitä koskevan ulkoasiainvaliokunnan mietinnön, näihin ikään kuin sisältyi etupainotteisesti mahdollisuus Ruotsin ratifiointiin ilman erillisiä toimenpiteitä, Vanhanen jatkaa.
Eduskunnalle ei siis koidu Ruotsin ratifioinnista lisätöitä kesken tulevien vaalien ja hallitusneuvottelujen.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009457196.html
Ilmoita asiaton viesti
Ei Suomi voi etupainotteisesti hyväksyä kenenkään maan Nato-jäsenyyttä. Jäsenyydet hyväksytään kulloisissakin ja vallitsevissa tilanteissa ja olosuhteissa. Ei Suomella ole toimivaltaa hyväksyä Ruotsia jäseneksi yli Naton perussopimuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä osaa vastata tuohon juuta enkä jaata, satuin vain huomaavan tuon IS:n artikkelin. Otaksuisin kuitenkin ettei UPI:n tutkija anna lausuntoa tietämättä miten on.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on kyllä tosi tärkeä asia. Varmaan Tukholmassa jännättäisiin, kutsuuko Suomi ruotsalaiset keskustelemaan Suomen oikeutetuista turvallisuushuolista ja miten niihin sitten vastattaisiin. Voidaanko palata vielä Lake Placidin 15 kilometrille ja tarkistaa maalikamerasta?.
Entä jos joku Ruotsissa polttaa Niinistön kuvan?
Ilmoita asiaton viesti
Fiktiossa ”Uuno Turhapuro armeijan leivissä” oltiin jo lähdössä sotaretkelle länsinaapuria vastaan, koska tietyssä yleisurheilumaaottelussa Pekka Päivärinnan katsottiin kärsineen vääryyttä. Tässä se onkin, kohdassa 1:56
https://www.youtube.com/watch?v=fLGYS0eDhIQ
Ilmoita asiaton viesti
Luulisin että Niinistöä manataan ihan toisessa naapurissa ja ripaskan sijaan hypitään tasajalkaa.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009458839.html
Ilmoita asiaton viesti
Ja se Torinon olympialaisten lätkän loppuottelu pitäisi ehkä myös ottaa uudestaan tarkasteluun. Kuten tunnettua, Suomi johti jo 5-0, kunnes ruotsalaiset onnistuivat viekkaudella ja vääryydellä ynnä kahdella väärin tuomitulla maalilla tekemään niin Teemu Selänteen kuin koko Suomen kansan hyvin surullisiksi.
Että kyllä tässä on yhtä ja toista hampaankolossa yhdellä jos toisellakin.
Ilmoita asiaton viesti
Lisätään vaatimuslistalle, että Mats Sundin tulee luovuttaa Suomeen. Arja Saijonmaasta ei niin väliä ja Mark Levengoodia ei missään tapauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
”… Mark Levengoodia ei missään tapauksessa.”
– Vastalause! Mark on suomalainen, eikä hänen maahantuloaan voida millään perusteella est…
https://resources.mynewsdesk.com/image/upload/c_fill,dpr_auto,f_auto,g_auto,q_auto:good,w_746/gfhbciurchdys11ebkqp
– Vastalause peruutettu.
Ilmoita asiaton viesti
Slussenin sissien rehabilitointi.
Ilmoita asiaton viesti
Asian pieni finessi on siinä, että eduskunnan ei tarvitse enää uudelleen kokoontua ratifioinnin tähden, mutta kyllä se Ruotsin jäsenyyden ratifiointi muodollisesti kerrottava on, mikäli Suomi on jo jäsen.
Ilmoita asiaton viesti
”Mahdollisuus Ruotsin ratifiointiin” on jo päätetty. Eduskunnan ei tarvitse päättää asiaa uudelleen, mutta kyllä Suomen tietysti pitää Ruotsin ratifioinnista ilmoittaa siinä kuin muidenkin jäsenten.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi voisi kiristää Ruotsia mm. suomen kielen aseman virallistamisesta Ruotsissa. Sitä ennen ei ratifiointia tulisi.
Ilmoita asiaton viesti
Tästähän se seuraisi
Ruotsalaistoimittaja räväyttää: annetaan Suomen liittyä Natoon ja liitytään sitten Suomeen
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/b8053a0c-0c1a-4bca-b727-df4d370065ab
Ilmoita asiaton viesti
Suomen eduskunta olisi voinut Suomen ja Ruotsin lisäksi ratifioida myös Ukrainan etuajassa jos se on noin yksinkertaista.
Ilmoita asiaton viesti