Käännytyslaki: ”Pushback-ceissejä” EIT:n käsittelyssä iso vino pino

Kiistelty käännytyslaki muljahtaa perjantaina äänestykseen, jossa mitataan saako hallituksen esitys 5/6 enemmistön isossa salissa.

Julkisuudessa on esitetty kannanottoja, että EIT ei olisi käsitellyt pushback-menettelyyn liittyviä valituksia ja osa taas toteaa, että on.

Juuri julkaistussa Edilex-uutisessa todetaan: ”EIT:n suuri jaosto otti tutkittavakseen tapauksen, joka koskee Irakin kansalaisten väitteitä Latvian rajalta Valko-Venäjälle käännyttämisestä – ”pushbacks” (Edilex 10.7.2024).

Uutisessa todetaan: ”Tapaus koskee väitettyjä ”työntöjä” Latvian ja Valko-Venäjän rajan läheisyydessä 10. elokuuta 2021 alkaen. EIT:ssa on tällä hetkellä vireillä yli 30 asiaa Liettuaa, Latviaa ja Puolaa vastaan, jotka koskevat tilannetta Valko-Venäjän rajoilla keväästä 2021 kesään 2023. (lihavointi blogistin). 

Valittajat valittavat siitä, että heidät palautettiin Latvian ja Valko-Venäjän raja-alueelle ilman, että Latvian viranomaiset olisivat rekisteröineet ja tarkistaneet heidän turvapaikkahakemuksensa, ja että he kärsivät usein ”työnnöistä” Latviasta Valko-Venäjälle, joka ei ole turvallinen kolmas maa.

He väittävät myös, ettei heillä ole ollut pääsyä peruspalveluihin, kuten ruokaan, veteen, suojaan tai lääkintäapuun, kun he ovat jääneet metsään lähellä Latvian ja Valko-Venäjän rajaa, ja että telttaan vietyjä ihmisiä pidettiin riittämättömissä olosuhteissa.

Jotkut valittajista valittavat, että vartijat hakkasivat heitä, heiltä vietiin henkilökohtaiset tavarat ja tuhottiin heidän puhelimensa.

Valittajat tukeutuvat EIS 3 artiklaan (epäinhimillisen tai halventavan kohtelun kielto) ja EIS:n pöytäkirjan nro 4 4 artiklaan (ulkomaalaisten kollektiivisen karkottamisen kielto). Valittajien mukaan heiltä evättiin oikeus EIS:n mukaisiin tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin (EIS 13 art).

Jotkut valittajat valittavat myös EIS 5 artiklan 1 ja 4 (oikeus vapauteen ja turvallisuuteen) nojalla vapautensa menetyksestä Daugavpilsin majoituskeskuksessa.

Jaosto, jolle asia oli siirretty, luopui toimivallasta suuren jaoston hyväksi 2.7.2024.”

Edilex-uutisessa ei todeta mihin johtopäätöksiin EIT on käännytystilanteissa tullut.

Miten EIT mahtaa suhtautua siihen, jos Suomen eduskunta hyväksyy käännytyslain ja sitä ryhdytään soveltamaan itärajalla? Käsitykseni on, että EIT voi korkeintaan antaa ”pushback-valtiolle” moraaliset pyyhkeet ja määrätä valtion maksamaan korvauksen käännytetylle henkilölle. Ihmisoikeus- ja valtiosääntöasiantuntijat voivat korjata mahdollisesti virheellisen käsitykseni.

Joka tapauksessa käännytys-ceissejä kuulostaa olevan EIT:n käsittelyssä iso vino pino.

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu