Kannattaako Venäjän karhua määräänsä enempää ärsyttää? Vastaprovokaatiota naapurista tulee kyllä niitä erikseen tilaamattakin
TP Niinistön ja PM Marinin ilmoitus (12.5) heidän henkilökohtaisesta Nato-kannastaan siirsi Suomen ”harmaaseen aikaan”, kuten näytetään ajankohtaa kuvattavan ennen varsinaista Nato-jäsenyyttä. Nähtäväksi jää miten naapuri tilanteeseen tulevaisuudessa reagoi. Vai reagoiko tosiasiassa mitenkään?
Edellä mainittuun ”harmaaseen aikaan” liittyen – joka käsitetään Suomessa siis Venäjän uhkaksi – on mielenkiintoista seurata, miten Suomi itse tähän aikaan suhtautuu? Sekään ei ole naapurin näkökulmasta hälläväliä asia.
”USA:n ilmavoimien lentokoneita tankataan tänään Suomen ilmatilassa. Neljä Yhdysvaltojen ilmavoimien A-10-lentokonetta tankataan tänään Suomen ilmatilassa, kertoo Puolustusvoimat tiedotteessaan. Tankattavat koneet ja KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone eivät tiedotteen mukaan laskeudu lainkaan Suomen maaperälle. Puolustusvoimien mukaan ylilento on osa koneiden reittisuunnitelmaa. Vieraan valtion ilma-alus saa tulla Suomen alueelle, jos alukselle on myönnetty siihen lupa. Puolustusvoimien Pääesikunta on käsitellyt ja hyväksynyt amerikkalaiskoneiden ylilennon Suomen ilmatilassa, tiedotteessa sanotaan.” (YLE 13.5)
”Noin 20 yhdysvaltalaista sotilasta osallistuu puolestaan Utin jääkärirykmentin harjoituksiin huomisesta lähtien. Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälinen harjoitus järjestetään 13. toukokuuta ja 5. kesäkuuta välisenä aikana.” (YLE 12.5)
On selvää, että Kremlissä tiedetään – vaikka Suomeen tulisi ”harmaanakin aikana” pataljoona tai divisioona amerikkalaisia tai Nato-sotilaita – Venäjän rajan yli ne eivät astu. On kuitenkin itsestään selvää – jo Venäjän kasvojen säilyttämisen näkökulmasta – että mikäli heitä provosoidaan – joutuvat myöskin he omalta osaltaan provosoimaan, jota ei liene toivottane, etenkään tässä ajassa. Provokaatiota naapurista kun saattaa tulla erikseen niitä tilaamattakin.
Kun olemme nyt siirtyneet edellä mainittuun ”harmaaseen aikaan”, Puolustusvoimissa ja puolustusministeriössä saattaisi kannattaa ehkä vielä pohtia sitä, ”provosoimmeko” naapuria kyseisenä aikana? Kuten tiedämme, sellaista fakiiria ei ole, joka pääsisi Putinin pään sisään.
Isokallio kiteyttää asian erinomaisesti 9.5 julkaisemassaan blogissa: ”Meillä on 1 300 kilometrin rajaviivaa itään. Ja rajan takana asiat ovat menossa huonompaan ja huonompaan suuntaan. Koska maantieteelle emme mahda mitään, meidän on elettävä aina vain ärsyyntyneempi Venäjän karhu naapurissamme. Nöyristelyyn ei ole syytä, mutta ärsyttääkään ei kannata.” (https://isokallio.blog/)
Politiikan penkkiurheilija yhtyy Isokallion analyysiin. Suomen ei kannata järjestää ”harmaana aikana” yhtään ylimääräisiä – provokatiivisia – harjoituksia vaan tarkoituksenmukaista on pysyttäytyä niissä harjoituksissa, joista on ennen Ukrainan sotaa jo etukäteen sovittu.
Edellä mainittuun ”provokaatioleikkiin” naapurin kanssa ei kannata lähteä. Kumpikaan ei voita siinä mitään. Päinvastoin ko. ”leikillä” aiheutetaan ”harmaana aikana” kansalaisten suuntaan lisää epätietoisuutta ja hämminkiä.
Kyber- ja hybridivaikuttamista tulee kyllä naapurista niitä erikseen tilaamattakin.
Millä ihmeen tavalla on nyt taas Venäjää ärsytetty? Huolehtimalla puolustuskyvystä ja lisäämällä sitä?
Venäjä varmasti ärsyyntyy, kun siltä on nyt katkaistu laajenemistie länteen pohjoisessa. Saa ihan rauhassa ärsyyntyä.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Salmisella tietoa siitä, milloin tuosta harjoituksesta on sovittu?
Ilmoita asiaton viesti
Minusta ’harmaa aika’ on päättymäisillään.
Omissa silmissäni vaaran kuukaudet olivat niitä aikoja kun sekä suomalaisten että poliitikkojemme kannat kääntyivät selkeästi Nato -jäsenyyden puolelle. Nyt kun jäsenhakemuksesta on selkeä yksituumaisuus, asia alkaa olla käytännössä taputeltu.
Jos Venäjä olisi halunnut Suomea painostamalla/pakottamalla estää liittymisen, sen osalta hedelmällisin aika olisi ollut ennen jäsenhakemuksen lähettämistä.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008814946.html
Onko erinäiset maat ajatelleet mitään pikajäsenyksiä jos ovat Turkin tavoin jotain puolittaista tukea luvanneet kuukausia sitten. Eiköhän ole Natonkin kannalta viisasta katsoa Ukrainan sota ennen mitään laajenemisia aletaan suunnittelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Iltalehti tiesi, jonka YLE ’unohti’, kertoa että
” Yhdysvaltojen ilmavoimien A-10-lentokoneet ovat ns maataistelu hyökkäys koneita” eli tarkoitettu tuhoamaan maaperällä sotilaskohteita.
” A-10 on ensimmäinen Yhdysvaltain ilmavoimien lentokone, joka on suunniteltu erityisesti tukemaan maajoukkoja sekä hyökkäämään vihollisen maakohteiden kimppuun.
…
Tykki on osoittautunut erittäin tehokkaaksi panssarintorjunta-aseeksi, joka kykenee läpäisemään useimpien nykyaikaisten taistelupanssarivaunujen panssaroinnin noin kymmenellä osumalla.”
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Fairchild_Republic_A-10_Thunderbolt_II
Odottaako pääesikunta/(USA tiedustelu) venäläisiä panssarivaunuja rajalle jo lähiaikoina ?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä provosoituu siitä mistä se valitsee haluavansa provosoitua. Venäjän reaktioita ei voi luotettavasti ennustaa. Siksi Suomen on sivuilleen liikaa vilkuilematta tehtävä minkä parhaaksi näkee – yhteistyössä tulevan kumppaninsa Naton kanssa.
En näkisi ongelmana, että ’harmaanakaan aikana’ Suomessa olisi Naton tavanomaista läsnäoloa ja harjoitustoimintaa sekä ilmavalvonta- ja signaalitiedustelukoneita. Se lähettäisi osaltaan viestin, että Suomi-neito on käytännössä jo otettu Naton turvalliseen kainaloon.
Joka tapauksessa uskoisin, että Suomen ja Ruotsin hakemuksen käsittelyaikana Nato lisää läsnäoloaan Itämerellä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos aina annamme periksi, vihollinen vain kiristää vaatimuksiaan. Kun miehittäminen alkaa niin viimeistään silloin joudumme panemaan hanttiin.
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan näin.Metsäsektorin sopimuksia muutellaan mielivltaisesti. Milloin lasketaan pakolaisia Ladan täydeltä. Saimaan kanavakin suljettiin mielivaltaisesti puun tuonnilta. Ukrainan sodasta ei ollut tietoakaan.
Mihin me tällaista arvaamatonta naapuria tarvitaan,jolle mitkään sopimukset ei merkitse mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkien näiden vuosien jälkeen on syytäkin ärsyttää, keskisormea Putinin naaman edessä näyttäen. Pieni hyvitys kaikesta nöyristelystä.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Niinistö:
”Te aiheutitte tämän, katsokaa peiliin.”
Niinistö aikoo lähiaikoina vielä soittaa presidentti Putinille ja todeta tämän ”face to face”. Ei ole tapana tehdä noin vaan ja juosta nurkan taakse.
Miehekästä toimintaa.
ps.
Saa nähdä löytyykö Putinilta puheaikaa? Oletan että löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä tunne lienee sukua ns. Tukholma-sydroomalle. Siinähän panttivangiksi syyttä suotta joutunut satunnainen paikallaolija alkaa samaistua kid-nappaajansa näkemyksiin ja tarkoitusperiin. Vahvimmillaan tämä samaistuminen voi johtaa voimakkaisiin reaktioihin ja toimiin pakkotoimia harjoittavan agressorin puolesta – ja vihaisiin reaktoihin vapauttajia ja poliiseja vastaan. ”Älkää tulko pelastamaan minua!” -tyyliin.
Yksinvaltiaiden tai sellaiseksi pyrkivien psykohistoriasta on joskus havaittavissa eräänlainen porttiteoria: he ovat jossain vaiheessa yrittäneet ”ylittää rajansa”, ja vastustuksen heikkoudesta yllättyneinä he pyrkivät yrittämään uusi ”ylityksiä”. Jos tämä keino tepsii, kyseinen toimija vain ”koventaa panoksia” ja päätyy lopulta tekoihin ja ”saavutuksiin”, joista hänellä ei alkujaan ollut mitään käsitystä, saati tavoitetta.
Ilmoita asiaton viesti