Kansalaiset päättävät sisimmissään 9. lokakuuta ollako porvari, kommunisti vai jotakin siltä väliltä?

Kuten olemme panneet merkille valtioneuvoston tiedonanto rasismista on jäämässä taka-alalle, josta toki muodollisesti äänestää rämäytetään ja parta pärisee vielä isossa salissa mallin vuoksi.

Mutta arki koittaa.

VM:n sisäisillä neuvotteluilla (24-25.8), jotka käytiin VM Purran johdolla (lue: VM:n virkamiesten johdolla) ei ole painoarvoa. Raamit budjetille on VM:ssä luotu ja politiikka on toinen peliareena kuin valtioneuvoston linna ja VM:n budjettiosasto.

Myöskään 5.–6.9. ministeriöiden ja valtiovarainministeriön kahdenväliset neuvottelut ovat vielä alkulämmittelyä budjetin aikaansaamiseksi. Valtioneuvosto lähtee puimaan riihtä 19.–20.9 luonnon helmaan, jossa luonto on lähellä, kukat kukkivat ja josta pilkahdus saattaa olla havaittavissa myöskin aavan meren äärelle. Ministerit askeltavat medioiden ääreen hymyisin suin.

Edellä mainittujen pakollisten manöövereiden sijaan politiikan penkkiurheilija kääntää katseensa lokakuun 9:een päivään, jolloin hallituksen esitys vuoden 2024 budjetiksi julkistetaan. Mielenkiinto kohdistuu etenkin siihen, lähestytäänkö budjettia mikro- vai makrotalousnäkökulmasta? Tulisiko budjettia lähestyä molemmista näkökulmista?

PM Orpo lähestyy asiaa makrotalouden näkökulmasta kuten viran ja puolueen näkökulmasta on ymmärrettävää tehdä.

Kun valtioneuvosto julkaisee 9. lokakuuta lopullisen budjettiesityksen, kansalaiset muodostavat henkilökohtaisen näkemyksensä lopputulemaan. Ollako porvari, alkaako kommunistiksi vai ollako jotain siltä väliltä?

 

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu