Keskustan ja vihreiden välinen otatus jatkuu viikonloppunakin – Ohisalo täräytti twiitin keskustalle

Ylen Ykkösaamussa oli vieraana valtiovarainministeri Matti Vanhanen. Teemana oli luonnollisesti talouden tasapainottaminen ja koronan jälkeinen aika. Vanhasen haastattelussa kävi ilmi, että keskustan ja muun viisikon näkemykset ovat kaukana toisistaan valtiontalouden tasapainottamiseksi.

Samaan aikaan keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko piti puoluevaltuustossa puheen, jossa hän totesi; ”– Hallitus, joka ei pysty tekemään taloudenhoitoa koskevia päätöksiä, ei pysty huolehtimaan muistakaan tehtävistään.”  Saarikon toteamus on piikki nelikon lihaan. Myös Matti Vanhanen peräänkuulutti hallituksen vastuuta valtiontalouden hoidossa.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on nähtävästi seurannut jompaa kumpaa (Vanhanen tai Saarikko) puhetta. Ohisalo täräytti twiitin n. klo 10.58, juuri kun Ylen Ykkösaamu oli päättynyt.

Ekologinen velka. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Missä on huolipuhe siitä? #ilmasto #ympäristö #velka

Näyttää siltä, että hallituspuolueilla on pahemman kerran sukset ristissä. Ohisalon heitot keskustan ja Saarikon suuntaan näyttävät jatkuvan. Pääministeri Sanna Marinilla näyttää olevan edessään – jahka hetken huokaisee – edessään savotta, jonka nimi on hallituksen koossa pitäminen.

Politiikan penkkiurheilijan mieleen muljahti kysymys, onko keskustalla plan B:tä? Kun viisikon näkemykset näyttävät olevan näinkin erisuuntaiset, plan B:tä saattaisi kannattaa alkaa Apollonkadulla sorvaamaan.

Erityisen mielenkiintoista riihen osalta ja lisäksi on se, onko keskustan terävin kärki istahtanut kokoomuksen ja perussuomalaisten satraappien kanssa uuden hallituksen muodostamiseksi? Tutkiva journalismi voisi penkaista asiaa.

Mitä tulee itse Ohisalon twiittiin ja kysymykseen, ”Ekologinen velka. Missä on huolipuhe siitä?” politiikan penkkiurheilija toteaa omasta puolestaan, että tätä velkaa ei pitäisi olla. Valtion kehitysyhtiö VAKE muutettiin vihreiden ”itkupotkuraivareiden” jälkeen Ilmastorahasto Oy:ksi.

”Hallitus perustaa ilmastorahaston, jonka pohjana on Valtion kehitysyhtiö VAKE. Rahasto keskittyy ilmastonmuutoksen torjuntaan, digitalisaation edistämiseen sekä teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseen. Vähähiiliseen talouteen siirtymiseksi tarvitaan riittäviä panostuksia esimerkiksi kiertotalouden, puhtaan teknologian ratkaisujen sekä energiatehokkuuden kehittämiseksi. VAKEn pääoman suuruus on yli 2 miljardia euroa. Tämän hallituskauden aikana ilmastorahaston on mahdollista käyttää satoja miljoonia euroja. ” VNK:n tiedote 3.2.2020

Paradoksaalisen vihreiden kritiikistä keskustan suuntaan tekee se, että ilmastorahaston perustamista esitti keskustan tuolloinen puheenjohtaja Katri Kulmuni. 

”Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kannattaa ajatusta ilmastorahastosta. Sitä esitti viikko sitten keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni puoluevaltuustossa. Kulmuni esitti, että valtio sitoutuisi olemaan osarahoittajana kaikissa niissä merkittävissä investoinneissa, joilla saadaan tehokkaasti vähennettyä päästöjä ja edistettyä uuden teknologian käyttöönottoa Suomessa.” (Lapin Kansa 30.11.2019)

Ohisalo toteaa.

”– Tavoitteemme on rakentaa maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointivaltio. Mielestäni on selvää, että valtiolla on tässä tavoitteessa itsellään merkittävä ja aktiivinen roolinsa. Siksi tervehdin mielenkiinnolla hallituskumppani keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin esitystä kansallisen ilmastorahaston perustamisesta.” (Kaleva 30.11.2019)

Perustuslakivaliokunnan pöydällä on parhaillaan EU:n elpymispaketin hyväksyminen, josta kuultaneen alkavalla viikolla. Paketista on korvamerkitty ilmastotoimiin 800.000 miljoonaa euroa, vajaa miljardi.

Politiikan penkkiurheilijan mieleen muljahti, että Ohisalon peräänkuuluttamaan ekologiseen velkaan on siis allokoitu veret seisauttava n. 3 miljardia euroa Marinin hallituskaudella. Äkkipäätään saattaisi olettaa, että vihreät ovat saaneet hallituksessa lottovoiton, eikä ekologisesta velasta voitane puhua.

Blogi ei ole puolustuspuheenvuoro keskustan suuntaan vaan sitoutumaton näkemys vallitsevasta tilanteesta keskustan ja vihreiden välisessä otatuksessa.

 

 

+5
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu